کوفته از غذاهای سنتی ایران است که طرفداران زیادی دارد و انواع مختلفی دارد. گرچه پختن این غذا ساده بوده و تقریبا همه از عهده درست کردن آن برمیآیند، اما یکی از رایجترین مشکلات در تهیه آن، وا رفتن کوفته است. وا رفتن کوفته دلایلی دارد که با دانستن آنها میتوانید یک کوفته خوشمزه با ظاهری خوب درست کنید. با دلتامگ همراه باشید تا راهکارهای وا نرفتن کوفته را با هم یاد بگیریم.
علت وا رفتن کوفته چیست؟
دلیل اول
علت وا رفتن کوفته میتواند متعادل نبودن نسبت مواد مورد استفاده در تهیه کوفته باشد. مثلا کم بودن گوشت نسبت به سایر مواد یکی از دلایل اصلی وا رفتن کوفته است، بنابراین دقت کنید مقدار گوشت را متناسب با سایر مواد در نظر بگیرید.
دلیل دوم
علت دیگر وا رفتن کوفته میتواند چرب بودن بیش از حد گوشت باشد. برای تهیه کوفته از گوشتی استفاده کنید که نه زیاد چرب باشد و نه زیاد خشک، زیرا همانطور که چربی بیش از حد گوشت باعث وا رفتن کوفته میشود، خشکی بیش از حد گوشت نیز باعث سفت شدن کوفته شده و طعم و مزه آن را خراب میکند.
دلیل سوم
درست ورز ندادن مواد کوفته نیز میتواند باعث وار رفتن کوفته شود، مواد کوفته را باید خوب ورز داد تا با هم ترکیب شده و حالت چسبندگی پیدا کنند.
دلیل چهارم
علت وا رفتن کوفته را میتوان در دمای سس کوفته نیز جستوجو کرد. اگر هنگام قرار دادن کوفتهها در سس، دمای آن پایین باشد کوفتهها وا میروند، بنابراین صبر کنید تا سس کوفته به جوش آید و کوفتهها را یکی یکی به آن اضافه کنید.
راهکارهای وا نرفتن کوفته
- پیازی که برای کوفته استفاده میکنید با رنده درشت، رنده کنید تا آب نیندازد و در صورتی که پیاز آب انداخت، آب اضافه آن را بگیرید.
- مواد کوفته را حداقل به مدت ۱۰ دقیقه خوب ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند.
- کوفتهها را پس از آماده کردن، حداقل به مدت یک ساعت در فریزر قرار دهید تا حسابی سرد شوند. اگر وقت کافی داشتید، آن را به مدت یک شبانه روز در فریزر بگذارید.
- سسی که کوفته را در آن قرار میدهید باید به اندازهای باشد که روی کوفتهها را بگیرد.
- حرارت را زیاد کنید تا سس، سریعا به جوش آید.
- صبر کنید سس کوفته به جوش آید و سپس کوفتهها را یکییکی به آن اضافه کنید.
- با اضافه کردن هر کوفته، صبر کنید تا سس مجددا به جوش آید و سپس کوفته بعدی را اضافه کنید.
- پس از قرار دادن کوفتهها در سس، در قابلمه را نبندید، بلکه حدود ۵ دقیقه صبر کنید تا کوفتهها روی حرارت متوسط رو به بالا در سس بجوشند. سپس حرارت را کم کرده و در قابلمه را ببندید تا کوفتهها بپزند.
- ۲۰ الی ۳۰ دقیقه اول پخت، به هیچ وجه کوفتهها را تکان ندهید، زیرا تکان دادن کوفتهها باعث وا رفتن آنها میشود.
اگر مایه کوفته شل شد چه کار کنیم؟
به روشهای زیر میتوانید از وا رفتن کوفته جلوگیری کنید:
- افزودن مقداری آرد ساده یا آرد نخودچی میتواند مانع وا رفتن آن شود.
- افزودن یکی دو عدد تخممرغ به مایه کوفته، حالت چسبندگی آن را افزایش داده و مانع وا رفتن کوفته میشود.
- یک عدد سیبزمینی پخته را له کرده و به مایه کوفته اضافه کنید تا سفت شود.
- بهتر است سیبزمینی را همراه با سایر مواد کوفته مانند لپه چرخ کنید تا مایه کوفته یکنواخت شود.
نکته
- برای اینکه راهکارهای وا نرفتن کوفته را بدانید باید مواد کوفته به راحتی چرخ شوند و به دیوارههای چرخ گوشت نچسبند، مقداری فلفل سیاه روی مواد بپاشید.
- استفاده از پیاز داغ فراوان و افزودن زرشک و آلو به مواد کوفته از راهکارهای وا نرفتن کوفته و خوشمزگی آن است.