تهیه کلم شور خانگی ساده است. شور یکی از محبوبترین مزهها در بین ما ایرانیها است و همزمان با رسیدن کلم سفید معمولا بیشتر خانمها مشغول گذاشتن شور در منزل میشوند. شور خانگی را به راحتی میتوانید در منزل تهیه کنید زیرا بسیار مقرون به صرفه است. شور خانگی از مخلوط کلم با انواع سبزیجات تهیه میشود. استفاده از مقدار خیلی کمی سرکه برای ترد شدن شور کاربرد دارد. با دلتامگ همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه کلم شور خانگی
- گل کلم: ۱۰ کیلو
- هویج: ۱/۵ کیلو
- خیار: ۱کیلو
- کرفس: یک بوته
- فلفل تند:۲۰ عدد
- سیر: دو بوته
- سرکه سفید
- نمک به مقدار لازم
- آب جوشیده به مقدار لازم
- ترخون و مرزه و سبزی کرفس به مقدار کم فقط برای معطر شدن
طرز تهیه کلم شور خانگی
مرحله اول
گل کلمها را ابتدا از هم جدا و به اندازه درشت خرد کنید. داخل لگن آب گذاشته و چند بار آب آن را عوض کنید. کلمها را داخل آبکش ریخته و بگذارید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا خشک شود. کلمها اصلا نباید مرطوب باشد. کرفسها را خرد کنید. داخل لگن آب بریزید و چند بار بشویید و بگذارید تا خشک شود.
سبزیجات را به صورت شاخهای تمیز کنید و بشویید و آنها را هم بگذارید تا خشک شوند. به دلخواه میتوانید کمی سبزیها را خرد کنید. سیر را پوست بگیرید، کنار بگذارید و فلفلهای تند را هم بشویید و اجازه دهید تا خشک شود.
مرحله دوم
خیارها را شسته و با خلال دندان چند سوراخ در آنها ایجاد کنید تا در هنگام رسیدن شور خانگی ترد باشد. سپس خیارها را نیز روی پارچه گذاشته تا خشک شوند. میتوانید مقداری از خیارها را درسته و مقداری را درشت خرد کنید. هویج را پوست بگیرید و با کاتر به صورت دالبر یا ساده خرد کنید و روی پارچه نمگیر قرار دهید تا خشک شود.
مرحله سوم
یک ظرف را به عنوان پیمانه قرار دهید که هم آب و هم سرکه را با همان اندازهگیری کنید. نسبت سرکه به آب، یک به هشت است (یعنی اگر ۸ لیوان آب میریزید ۱ لیوان سرکه بریزد). به ازای هر لیتر آب سه قاشق سر پر نمک لازم است. آب را داخل قابلمه بریزید و بگذارید تا به جوش بیاید. سپس از روی حرارت بردارید و نمک بریزید و هم بزنید تا حل شود. کمی که از حرارت افتاد سرکه را اضافه کنید.
مرحله چهارم
ظرفهای شیشه مورد نظر را شسته و خشک کنید. حالا سبزیجات خشک شده را لایه به لایه بریزید، بدین صورت که یک لایه سبزیجات و روی آنها سبزی معطر، کمی سیر و فلفل تند بچینید. این لایهها را تکرار کنید تا تمام شود. سپس از مخلوط سرکه و آب نمک روی مواد بریزید و در ظرف را محکم ببندید. به مدت سه الی چهار روز داخل محیط آشپزخانه قرار دهید. یک هفته در یخچال بگذارید تا شور حاضر شود.
نکات کلیدی در تهیه کلم شور خانگی
- حتما از آب جوشیده استفاده کنید تا کپک نزند.
- اگر سرکه تیزی داشتید در نسبتها بهجای ۱ لیوان ۱/۲ لیوان اضافه کنید.
- میتوانید بنا به ذائقه خود اصلا سرکه نریزید و با آب و نمک شور آن را تهیه کنید.
- رطوبت سبزیجات یا شیشه باعث کپک ترشی میشود.
- اگر دوست داشتید زردچوبه اضافه کنید آن را به آب نمک بزنید و داخل شور بریزید.
- حتما برای تهیه شور از سرکه سفید استفاده کنید.
- تا وقتی که شور نرسیده در کلم شور را باز نکنید.
- میزان کم بودن نمک نیز یکی از دلایل کپک زدن شور است.
- اگر بعد از رسیدن شور احساس کردید نمک آن کم یا زیاد است آب آن را سریع عوض کنید.