تهیه سیر ترشی یکی از انواع ترشیهای خوشمزه و بسیار پرطرفدار ایرانی است که در تمام فصلهای سال تهیه و در کنار غذا سرو میشود. سیر ترشی علاوه بر طعم خوبی که دارد برای سلامتی بدن نیز بسیار مفید است. با مقدار موادی که در این دستور قرار گرفته است میتوانید یک شیشه سیر ترشی تهیه کنید. با دلتامگ همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه سیر ترشی
- سیر ۵۰۰ گرم
- ترخون ۲ شاخه
- فلفل سبز ۴ عدد
- نمک به اندازه کافی
- سرکه خرما به اندازه کافی
طرز تهیه سیر ترشی
مرحله اول
برای تهیه سیر ترشی ابتدا ساقههای سیرها را با چاقو میبریم و تمیز آنها را میشوییم و در صافی قرار میدهیم تا آب اضافه آنها خارج شود و بعد در سینی با فاصله سیرها را میچینیم و اجازه میدهیم تا کاملا خشک شوند و رطوبتی در آنها باقی نماند. البته میتوانید روی یک حوله تمیز و خشک نیز سیرها را بچینید تا اگر هنوز رطوبتی در آنها باقی مانده است از بین برود. سیرها باید خشک باشند چون رطوبت باعث کپک زدن ترشی میشود.
مرحله دوم
فلفل سبزها و ترخون را میشوییم و روی پارچهای قرار میدهیم تا زودتر خشک شود. سیرها که خشک شدند در شیشهای میریزیم و لابهلای سیرها ترخون و فلفل قرار میدهیم و کمی نمک روی سیرها میپاشیم و سرکه را روی آنها میریزیم تا جایی که کاملا روی سیرها را بپوشاند.
مرحله سوم
آنوقت یک قابلمه (که شیشه سیر در آن قرار بگیرد) را پر از آب میکنیم و روی حرارت زیاد قرار میدهیم تا زود به جوش بیاید. پس از جوش آمدن آب در شیشه سیر ترشی را محکم میبندیم تا هوا در آن نفوذ نکند. شیشه ترشی را برعکس داخل قابلمه آب جوش قرار میدهیم تا به مدت ۱۰ دقیقه در آب در حال جوش بماند و بعد بیرون میآوریم. این کار برای طولانیتر شدن مدت سالم ماندن سیر ترشی صورت میگیرد.
مرحله چهارم
پس از خارج کردن شیشه از داخل آب جوش، شیشه را در جای خشک و خنک به مدت حداقل ۱ سال نگهداری میکنیم تا خوب جا بیفتد و بعد مصرف میکنیم. اما اگر میخواهید سیر ترشی را زود آماده و مصرف کنید باید سرکه را در قابلمهای بریزید و بجوشد و سیرها را اضافه کنید تا کمی نرم شوند و بعد که خنک شد، فلفل و ترخون را داخل شیشه بریزید و در شیشه را ببندید و ۲ الی ۳ روز بعد میتوانید از ترشی استفاده کنید. ترشی در کنار یک مرغ بدون روغن عالی خواهد بود.
نکات کلیدی در تهیه سیر ترشی
- بهتر است سیر تازه باشد.
- ۱ قاشق غذاخوری شیره انگور در هر شیشه بریزید تا مزه و طعم خوبی به سیرترشی بدهد.
- بعضی از سرکهها باعث سبز شدن سیر ترشی میشود اما در طول مدتی که سیر ترشی جا بیفتد این مشکل برطرف میشود.
- در ظرف سیر ترشی اصلا نباید فلزی باشد، وگرنه میپوسد و داخل ترشی میریزد.
- دو نکته مهم درمورد مکان نگهداری سیر هست که اولا حتما باید در جای خشک و خنک نگهداری شود و دیگری در معرض نور آفتاب قرار نگیرد.
- به اندازه یک گردو میتوانید نبات داخل شیشههای سیرترشی بریزید این کار باعث گرفتن تیزی سرکه میشود.
- به مواد گفته شده میتوانید ۱/۲ پیمانه شیره انگور یا شیره خرما اضافه کنید.
- در انتها نمک سیر ترشی را اندازه کنید و مطابق با سلیقه خود تهیه کنید.
- بهتر است از سرکه طبیعی خانگی استفاده شود.
- میتوانید به جای سرکه انگور یا خرما از سرکه سیب نیز استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید کمی رب انار به سیر ترشی اضافه کنید.
- دقت کنید برای هر ۱ کیلو سیر به ۱ لیتر سرکه و ۳ قاشق غذاخوری نمک احتیاج دارید.
- افزودن ترخون به سیر ترشی اختیاری است.
- اگر سیر ترشی مقابل آفتاب باشد، به مرور زمان پخته، نرم و شیرین میشود.