با توجه به اینکه تورم باعث میشود تا روزانه از ارزش پول کاسته شود میتوان گفت بهترین راه سرمایهگذاری در حوزه ملک، خرید زمین است. اما در صورتی که درباره نکات حقوقی در معامله زمین اطلاعات کافی را نداشته باشید، ممکن است تبعات جبرانناپذیری به همراه داشته باشد. به همین منظور گروه ملکی دلتا در نظر دارد تا با ارائه راهکارهای حقوقی در خصوص قرارداد بیع، اطلاعات لازم را در اختیار متقاضیان قرار دهد.
نکات حقوقی مهم در قرارداد بیع
قراردادی که میان خریدار و فروشنده زمین منعقد میشود، بیع نام دارد. این قرارداد مطابق با ماده 338 قانون مدنی تنظیم میشود. در نتیجه با توجه به مفاد این قرارداد خریدار با پرداخت مبلغی مالکیت زمین را برعهده میگیرد. ارکان سازنده در قرارداد بیع عبارتند از:
- بایع: شخصی است که مالکیت زمین مورد معامله متعلق به او است.
- مشتری: شخصی است که مالکیت زمین پس از تنظیم و امضای قرارداد به او منتقل میشود.
- مبیع: زمینی است که مورد معامله خریدار و فروشنده قرار میگیرد.
- ثمن: بهای زمین مورد معامله است.
در صورتی که علاقهمند به دانستن مطالب حقوقی در حوزه ملک هستید مطلب«شرایط فسخ قرارداد اجاره با فوت طرفین» را در دلتامگ دنبال کنید.
امضای قرارداد بیع چه آثاری به همراه دارد؟
قرارداد بیع نیز مانند دیگر قراردادها، با امضا طرفین لازمالاجرا است. این قرارداد غیر قابل فسخ است و هنگامی که بین طرفین تنظیم میشود، آثار زیر را به همراه دارد.
- زمین به مالک جدید تعلق میگیرد و فروشنده نیز ملزم است زمین را تحویل مالک جدید دهد.
- خریدار موظف است مبلغ زمین را به فروشنده آن پرداخت کند.
در صورتی که تنظیم قرارداد به روش صحیحی انجام شود جنبه قانونی دارد، در غیر این صورت باطل است و موارد فوق به آن تعلق نمیگیرد.
بررسی مدارک هنگام تنظیم قرارداد بیع
آنچه که باعث میشود تعداد پروندههای کلاهبرداری در این حوزه افزایش یابد، سود بالای این قبیل معاملهها و علاقه افراد به سرمایهگذاری است. برای جلوگیری از کلاهبرداری در اینگونه معاملهها بررسی مدارک زیر اهمیت بسزایی دارد.
- مدارک شناسایی فروشنده را بررسی و آن را با مشخصات موجود در سند تطبیق دهید.
- در صورتی که فروش زمین به وسیله وکیل انجام میشود، سندی که نمایندگی او را به اثبات میرساند را بررسی کنید.
- مشخصات زمین را با مشخصات موجود در سند مطابقت دهید.
- در مورد زمینهای موروثی به برگه انحصار وراثت توجه کنید.
- از توقیف نبودن زمین توسط دادگاه مطمئن شوید.
برای تنظیم قرارداد بیع افراد باید چه شرایط داشته باشند
- طرفین معامله باید عاقل، بالغ و سن آنها زیر 18 سال نباشد در غیر این صورت قرارداد باطل است.
- در صورتی که اشخاص به دلیل ورشکستگی از انجام تصرفات مالی ممنوع باشند، میتوانند در جایگاه خریدار و فروشنده قرارداد بیع را امضا کنند.
- در صورتی که فروشنده زمین مالک یا وکیل وی نباشد، به او بایع فضولی و قرارداد تنظیم شده توسط این اشخاص قرارداد فضولی گفته میشود. در صورتی این قرارداد جنبه قانونی دارد که مالک رضایت خود را اعلام کند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه سود معامله زمین زیاد است، به طبع ریسک در اینگونه معاملهها نیز بیشتر است. همین عامل سبب میشود که در تنظیم قرارداد معامله زمین دقت لازم را به خرج داد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با مطالب بروز در حوزه ملک، مطلب «در چه شرایطی قرارداد ملک شامل خیار غبن میشود» را در دلتا مگ بخوانید.
حق شفعه| ملک مشاع| نقل و انتقال ملک|
2 مرداد 1401 در 11:00 ق.ظ
[…] به دانستن مطالب حقوقی در حوزه ملک هستید مطلب«نکات مهم قرارداد بیع در معامله ملکی» را در دلتامگ دنبال […]