اجاره، قراردادی است که بر طبق آن فردی که موجر نامیده میشود، خانه یا آپارتمان یا مغازه خود را به فرد دیگری که مستاجر نام دارد، برای مدت معین و در ازای اجارهبها یا کرایه واگذار میکند. در این مطلب از دلتا مگ به موضوع دریافت خسارت از مستاجر میپردازیم.
حقوق مستاجر چیست؟
آپارتمان مسکونی
- زمانی که شخص خانهای را برای سکونت انتخاب میکند، حق استفاده از انباری یا پارکینگ را دارد، مگر اینکه در قرارداد مربوطه، بر خلاف این موضوع توافق شده باشد.
- در صورتی که مستاجر پولی تحت عنوان پول پیش به صاحبخانه داده باشد، میتواند آن را در هنگام تخلیه پس بگیرد.
- اگر خانه نیاز به تعمیرات داشته باشد، مستاجر میتواند از موجر درخواست کند که آن تعمیرات را انجام دهد.
- وی میتواند خانه را به فرد دیگری اجاره دهد، مگر اینکه در قرارداد، خلاف آن ذکر شده باشد.
مغازه و محل کسب
در این نوع قرارداد، مستاجر صرفا باید به شغلی که در قرارداد اجاره تعیین شده است، اشتغال یابد. بنابراین در صورت تغییر شغل بدون اجازه موجر، موجر حق فسخ قرارداد اجاره و تخلیه مورد اجاره را دارد. در این نوع از اجاره، موجر معمولا با گرفتن سرقفلی، مغازهاش را اجاره میدهد. در هنگام تخلیه، وی حق دارد از موجر بخواهد سرقفلی او را پس بدهد. نکته حائز اهمیت این است که سرقفلی به نرخ روز محاسبه و پرداخت خواهد شد.
مستاجران حواس خود را جمع کنند!
در صورتی که مستاجر به خانه یا مغازه خسارت وارد کند، باید آن را جبران نماید. حال اگر از پرداخت خسارت خودداری کند، موجر میتواند با مراجعه به دادگاه، خسارت خود را دریافت کند. دادگاه هم از طریق پول پیش مستاجر که نزد صاحبخانه است، خسارتهای وی را جبران میکند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر، مطلب «تمدید قرارداد اجاره و نکات آن» از در دلتا مگ بخوانید.