با فرد خودشیفته چگونه برخورد کنیم؟

0
0
زمان مطالعه: 4 دقیقه
نحوه برخورد درست با برخی از افراد می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد، افراد خودشیفته جزو این دسته از افراد هستند. گاهی با فردی برخورد می‌کنیم که هر نوع رفتار ما نتیجه عکس می‌دهد و نمی‌دانیم که علت واقعی چیست، درصورتی که ممکن است فرد مقابل خودشیفته باشد. بنابراین در مرحله اول باید ویژگی‌ها و ضعف‌های این افراد را بدانیم و در مرحله بعد رفتار درست با آن‌ها را یاد بگیریم.
خودشیفته

خودشیفته بودن از اختلالات شخصیتی است و فرد خودشیفته به دلیل ویژگی‌های شخصیتی خاص خود، روابط پیچیده و دشواری با دیگران دارد. برای جلوگیری از آسیب روانی و ایجاد روابط سالم‌تر با این افراد، لازم است که نقطه ضعف‌ افراد خودشیفته را بدانیم و رفتار مناسبی در برابر آن‌ها داشته باشیم. در این مقاله از مجله دلتا به بررسی مواردی می‌پردازیم که در این زمینه به شما کمک می‌کند.

خودشیفته کیست؟

خودشیفتگی نوعی اختلال شخصیتی است که در آن فرد عشق افراطی به خود، نیاز شدید به تحسین و توجه و عدم همدلی با دیگران دارد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته معمولا احساس می‌کنند که بالاتر از دیگران هستند و باید با آن‌ها خاص و ویژه برخورد شود. خودشیفتگی به‌عنوان یک اختلال شخصیتی به دلیل مشکلاتی که در روابط شخصی، شغلی و اجتماعی ایجاد می‌کند، برای فرد و اطرافیانش چالش‌برانگیز است. آن‌ها ممکن است درک نکنند که دیگران هم احساسات و نیازهایی دارن و به همین دلیل اغلب در روابط خود ناکام هستند.
خودشیفته

نقطه ضعف افراد خودشیفته

برخی از نقطه ضعف‌ها و ویژگی‌هایی که نشان می‌دهد فرد خودشیفته است، عبارتند از:
فقدان همدلی: یکی از نقطه ضعف‌های اصلی و ویژگی‌های بارز خودشیفتگان، عدم توانایی در همدلی با دیگران است. آن‌ها نمی‌توانند خود را جای دیگران بگذارند و احساسات یا نیازهای دیگران را درک کنند.
نیاز به تحسین و تایید دائمی: افراد خودشیفته به دنبال تحسین و تایید مداوم هستند و اگر آن را دریافت نکنند، ممکن است احساس بی‌ارزشی کنند.
غرور و اعتماد به‌نفس کاذب: غرور و اعتماد به‌نفس کاذب نقطه ضعف افراد خود شیفته است. فرد خودشیفته بسیار پرمدعا و خودپسند است و خودش را بیش از آنچه که واقعا هست، توانمند می‌بیند؛ درواقع درباره توانایی‌ها و دانسته‌هایش برآوردی بیش از اندازه دارند.
صبر ندارند: افراد خودشیفته بسیار باعجله رفتار می‌کنند. اعتماد به نفس شدید آن‌ها به این معناست که باور نمی‌کنند باید منتظر چیزی بمانند.
خودمحوری افراطی: این افراد خود را مرکز همه چیز می‌دانند و به دیگران به عنوان ابزاری برای رسیدن به اهداف شخصی خود نگاه می‌کنند.
حساسیت به انتقاد: افراد خودشیفته به شدت به انتقاد حساس هستند و به جای قبول مسئولیت، دیگران را مقصر می‌دانند.
تصورات بزرگ‌منشانه: این افراد باور دارند که از دیگران برتر هستند و باید با آن‌ها به شکل خاصی رفتار شود. آن‌ها به‌طور معمول از دیگران انتظار دارند که نیازهایشان را برآورده کنند بدون اینکه درک کنند که دیگران نیز نیازهایی دارند.

نحوه برخورد با افراد خودشیفته

ارتباط و برخورد با افراد خودشیفته می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد اما با شناخت این اختلال و رفتار درست، می‌توان از آسیب‌دیدگی جلوگیری و روابط سازنده‌تری ایجاد کرد. در ادامه، به چند راهکار مهم در برخورد با افراد خودشیفته اشاره می‌کنیم:
رفتار درست با فرد خودشیفته

حفظ مرزها

یکی از مهم‌ترین موارد در برخورد با افراد خودشیفته، حفظ مرزهای شخصی است. افراد خودشیفته ممکن است سعی کنند دیگران را کنترل یا از آن‌ها سوءاستفاده کنند. تعیین مرزهای مشخص و پایبندی به آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا از آسیب روانی جلوگیری کنید.

عدم وابستگی عاطفی

افراد خودشیفته به‌دنبال تایید و توجه دیگران هستند اما به‌ندرت احساسات و نیازهای شما را درک می‌کنند. به‌همین دلیل، نباید به تایید یا محبت آن‌ها وابسته شوید. بهتر است خود را از نظر عاطفی از آن‌ها جدا نگه دارید.

تایید محدود

نیاز مداوم به تایید یکی از ویژگی‌های اصلی افراد خودشیفته است، اما تایید افراطی آن‌ها می‌تواند رفتار خودشیفتگی را تقویت کند. بهتر است با تایید محدود و واقعی به آن‌ها کمک کنید تا واقع‌بینانه‌تر به خودشان نگاه کنند.

حفظ آرامش و تمرکز بر خود

یکی از روش‌های موثر برای مواجهه با افراد خودشیفته، حفظ آرامش و تمرکز بر نیازهای خودتان است. این افراد ممکن است شما را درگیر بازی‌های ذهنی خود کنند اما با حفظ آرامش و تمرکز بر اهداف شخصی خود، می‌توانید از افتادن در دام آن‌ها جلوگیری کنید.

اجتناب از درگیری مستقیم

افراد خودشیفته به‌شدت به انتقاد حساس هستند و ممکن است در مواجهه با انتقاد یا مخالفت، واکنش‌های شدیدی نشان دهند. درگیری مستقیم با آن‌ها می‌تواند باعث تنش و درگیری‌های بیشتری شود. بنابراین در مواقعی که احساس می‌کنید بحث ممکن است به تنش منجر شود، از بحث‌های مستقیم پرهیز کنید، با سیاست موضوع را تغییر دهید یا از محیط فاصله بگیرید.
رفتار درست با فرد خودشیفته

کمک حرفه‌ای

در مواردی که فرد خودشیفته به شما نزدیک است مثلا یکی از اعضای خانواده یا همکار، مشاوره روان‌شناسی یا حضور در جلسات تراپی می‌تواند به شما کمک کند تا با مهارت‌های بهتری این رابطه را مدیریت کنید. مشاوران می‌توانند راهنمایی‌هایی برای بهبود ارتباط و کاهش فشار روانی به شما ارائه دهند.

تعداد کلمات مطلب: 736

اپلیکیشن مجله دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در روانشناسی

همچنین بخوانید

علت پدیده دژاوو یا آشناپنداری چیست؟

دژاوو، احساسی است که بسیاری از ما آن را تجربه کرده‌ایم، هنگامی که احساس می‌کنیم یک اتفاق د…