قبرستان یئری تنها یکی از قبرستان های عجیب ایران است که برخی معتقدند قدمت آن به ۹ هزار سال قبل هم میرسد؛ اما قدمت زیاد آن دلیل شهرت آن نبوده است. دلتامگ در این مقاله یکی از عجیبترین قبرستانهای ایران را به شما معرفی خواهد کرد که شاید خیلیها از وجود آن بیخبر باشند.
آدمهای سنگی شهر یئری اردبیل!
شاید این تعبیر برای قبرستان یئری چندان هم بیربط نباشد! در واقع اینجا قبرستانی با وسعت ۴۰۰ هکتار است که ۴۵۰ سنگ قبر عجیب دارد! سنگ قبرهایی درست شبیه به انسان؛ اما بدون دهان! چیزی که باعث حیرت همگان شده همین ماجرای بی دهان بودن سنگ قبرهاست! آیا اینها واقعا سنگ قبر هستند یا انسانهایی بودند که به سنگ تبدیل شدند؟ شاید هم این سنگهای عجیب دور هم جمع شدهاند تا یک نیایشگاه باستانی را بسازند.
قبرستان یئری کجاست؟
این قبرستان در شمال غربی روستای پیرازمیان، در شرق مشکین شهر و در استان اردبیل واقع شده است. فاصله این قبرستان عجیب از مشکین شهر حدود ۳۰ کیلومتر است به همین دلیل به آن قبرستان تاریخی مشکین شهر هم میگویند. رود قره سو درست از کنار این محوطه عبور میکند.
قدمت قبرستان یئری چقدر است؟
درباره قدمت این قبرستان نظرهای متفاوتی وجود دارد. برخی از شواهد گویای این است که قدمت گورهای این مکان به هزار دوم و اول قبل از میلاد برمیگردد. برخی نیز معتقدند که سنگهای بدون دهان یئری قدمی بیش از سه هزار سال قبل از میلاد دارند. با این وجود در آذرماه سال ۱۳۸۲ اشیای ارزشمندی در این منطقه پیدا شد که قدمت سنگ قبرها را به ۹ هزار سال پیش یعنی ۷ هزار سال قبل از میلاد افزایش داد! این محوطه ۴۰۰ هکتاری از سه قسمت دژ نظامی، معبد و قوشا تپه تشکیل شده است که قدمت قلعه و معبد آن به ۱۴۵۰ پیش از میلاد برمیگردد.
چه چیزی قبرستان یئری را عجیب کرده است؟
سنگ قبرهای عجیب قوشا تپه که ابعاد آنها از دو متر تا ۴۰ سانتیمتر متفاوت است و انسانهایی را نشان میدهد که هیچکدام دهان ندارند، از چیزهای عجیبی است که این محوطه را مشهور کرده است. هیچکس تابهحال نتوانسته پاسخی برای این سوال پیدا کند که این سنگها به این شکل ساخته شدهاند؟! علاوه بر این سنگ قبرها یک قلعهی وسیع، با دیوار دفاعی سنگی از نوع خشک چین را در کنار محلی برای برگزاری آیینهای مذهبی و گورهای باستانی متعدد دیگری نیز در این منطقه وجود دارد.
ناشناس
۱ اسفند ۱۴۰۲ در ۰:۴۷ ق٫ظ
عجیبه که ازدست قاچاقچیان جان سالم بدر بردن
زینب پروانه
۱ اسفند ۱۴۰۲ در ۸:۴۸ ق٫ظ
چی بگم والا
ناشناس
۱ اسفند ۱۴۰۲ در ۱:۰۴ ب٫ظ
سپاس بسیار خوب