آبگوشت بزباش یا آبگوشت قورمه سبزی، یکی از غذاهای اصیل و لذیذ همدان است که معمولا بهعنوان نذری تهیه و سرو میشود؛ البته خاستگاه این غذا را به خراسان نیز نسبت میدهند. این آبگوشت ساده و خوشمزه، برخلاف آبگوشت معمولی، بهجای نخود و لوبیا سفید با لوبیا قرمز پخته میشود و بهجای گوجه و رب گوجه فرنگی، سبزی قورمه دارد. طرز تهیه این آبگوشت، ساده و در واقع ترکیبی از پخت قورمه سبزی و آبگوشت است. با دلتامگ همراه باشید تا طرز تهیه آبگوشت بزباش را یاد بگیریم.
مواد لازم برای آبگوشت بزباش
- ۳۰۰ گرم گوشت گوسفند با چربی یا دنبه
- ۱۰۰ گرم لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی
- ۳۰۰ گرم سبزی قورمه (تره، جعفری، شنبلیله)
- ۲ عدد پیاز متوسط پوست کنده
- سیبزمینی متوسط پوست کنده ۲ عدد
- ۲ قاشق مرباخوری گرد لیمو
- نمک، فلفل قرمز و فلفل سیاه به مقدار لازم
- سبزی خوردن، ترشی یا سالاد شیرازی و نان برای سرو
طرز تهیه آبگوشت بزباش
مرحله اول
لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آب آن را خالی کنید.
مرحله دوم
چربی یا دنبه گوشت را جدا کنید. سپس گوشت، لوبیا و یک عدد پیاز درسته را با مقدار مناسب آب در قابلمه بریزید و آن را روی شعله زیاد گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید، در قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا مواد بهخوبی بپزند.
مرحله سوم
سبزی قورمه را با کمی روغن بهخوبی تفت دهید تا آب اضافی آن گرفته شود و کمی روغن بیندازد.
مرحله چهارم
یک عدد پیاز نگینی خردشده را با دنبه و ادویهها در یک تابه تفت دهید تا زمانی که پیازها کاملا سبک شوند. سپس آنها را بهخوبی با هم بکوبید.
مرحله پنجم
پس از نیمپز شدن گوشت (حدود دو ساعت)، سبزی تفتدادهشده و مخلوط کوبیده دنبه و پیاز را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا آبگوشت به مدت یک ساعت دیگر بپزد و جا بیفتد. شما میتوانید در این مرحله به دلخواه پیاز درسته را از قابلمه دربیاورید.
مرحله ششم
پس از پخت کامل گوشت، سیبزمینی پوستگرفته، گرد لیمو عمانی و نمک را به آبگوشت بیفزایید.
مرحله آخر از آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش را مانند آبگوشت معمولی سرو کنید. آب آن را جداگانه به سر سفره بیاورید تا مهمانها به دلخواه در آن، نان تلیت کنند. گوشت آبگوشت را نیز بکوبید و نوش جان کنید. آبگوشت بزباش همدانی را با نان تازه و سبزی یا انواع ترشی سرو کنید.