از متداولترین انواع قراردادها، قرارداد اجاره است که به بهانههای مختلفی بین افراد تنظیم میشود. مطابق قانون مدنی، قراردادی که با توافق طرفین بین دو شخص حقیقی یا حقوقی منعقد میشود قرارداد اجاره نام دارد. در بسیاری از موارد به دلیل اینکه دو طرف قرارداد اشخاص حقیقی هستند با فوت موجر نگرانیهایی در خصوص اجارهنامه به وجود میآید. اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که ملکی را اجاره کرده و با فوت موجر دچار دردسر شدهاید تا پایان این مطلب با دلتامگ همراه باشید.
شرایط قراداد اجاره با فوت مالک یا مستاجر
در مدت زمانی که قرارداد اجاره جاری است با فوت هریک از طرفین، شرایط میتواند به طور کل تغییر کند. با توجه به اینکه هنگام عقد قرارداد موجر و مستاجر اجارهنامه را امضا میکنند در نتیجه با فوت هریک از آنها به طبع مشکلاتی نیز به وجود خواهد آمد.
در صورتی که موجر فوت شود این نگرانی برای مستاجر به وجود میآید که آیا ورثه متوفی میتوانند قرارداد را پیش از موعد فسخ کنند؟ از طرفی با فوت مستاجر این نگرانی برای موجر به وجود میاید که چه کسی مسئولیت پرداخت اجاره را بر عهده میگیرد؟
آیا فسخ قرارداد اجاره با فوت طرفین امکانپذیر است؟
با توجه به ماده 497 قانون مدنی، در صورت فوت هر یک از طرفین، قرارداد اجاره باطل نمیشود. با توجه به اینکه قرارداد اجاره یک عقد لازم است همین امر موجب میشود که هریک از طرفین تا پایان موعد قرارداد به مفاد آن عمل کنند. اما در صورتی که عقد قرارداد با چند شرط منعقد شود، فوت هریک از طرفین میتواند منجر به باطل شدن قرارداد شود.
در صورتی که علاقهمند به دانستن مطالب حقوقی در حوزه ملک هستید مطلب«دلایل شکست در معاملات ملکی» را در دلتا مگ دنبال کنید.
شرایط فسخ قرارداد با فوت مستاجر
در این بین استثنائاتی نیز وجود دارد. این موارد در هنگامی لازم الاجرا خواهند شد که جزو شروط قرارداد اجاره در متن اجارهنامه تصریح شده باشند.
در هنگام عقد قرارداد چنانچه ذکر شود که اجاره به شرط مباشرت (سرپرستی) مستاجر است، پس از فوت مستاجر، مالک میتواند قرارداد اجاره را باطل اعلام کند. مطابق این شرط با توجه به ماده 497 با فوت مستاجر عملا یکی از طرفین قرارداد وجود ندارد در نتیجه قرارداد قابل فسخ است.
شرایط فسخ قرارداد با فوت موجر
در مورد فوت موجر نیز مانند مستاجر، میتنوان شروطی را در ضمن عقد اجاره در اجارهنامه گنجاند و طبق این شروط عمل نمود. تصریح به تعیین تکلیف قرارداد اجاره پس از فوت موجر، میتواند یکی از این شروط باشد.
چنانچه در هنگام عقد قرارداد به فوت موجر اشارهای شود، در نتیجه قرارداد تا زمان حیات او اعتبار دارد. مطابق این شرط که صلح عمری نام دارد تا زمانی که موجر زنده است نسبت به ملک حق دارد و بعد از فوت او حق تصمیمگیری درباره ملک به شخص یا اشخاصی که به نفع آنها صلح صورت پذیرفته است ، میرسد.
با فوت طرفین چه کسی مسئول پرداخت ودیعه است؟
در صورتی که مستاجر قبل از موعد پایان اجارهنامه فوت کند، ورثه آن حق استفاده از ملک را دارند و ملزم به پرداخت اجارهبها هستند. از طرفی موجر نیز موظف است مبلغ ودیعه را هنگام پایان یافتن مدت زمان اجاره به مراجعه ذی صلاح پرداخت کرده تا دادگاه مبلغ را میان وراث تقسیم کند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی و معاملاتی در زمینه املاک، مطلب «نحوه تقسیم ملک بین وراث» را مطالعه کنید.
5 نکته طلایی برای فروش سریع ملک - نشریه ملکی دلتا
28 تیر 1401 در 12:02 ب.ظ
[…] بیشتر با نکات حقوقی و معاملاتی در زمینه املاک، مطلب «شرایط فسخ قرارداد اجاره با فوت طرفین» را مطالعه […]
قرارداد بیع| قرارداد فضولی| معامله زمین|
1 مرداد 1401 در 2:30 ب.ظ
[…] به دانستن مطالب حقوقی در حوزه ملک هستید مطلب«شرایط فسخ قرارداد اجاره با فوت طرفین» را در دلتامگ دنبال […]