حتما در زمان خرید خانه با خانههایی مواجه شدید که اصطلاحا وامدار هستند. اگر با نکات حقوقی فک رهن آشنا نیستید بهتر تا پایان مقاله با «مجله ملکی دلتا» همراه باشید.
فک رهن یعنی آزاد کردن سند ملکی که در رهن و گرو بانک بوده است.موارد زیر منجر به فک رهن میشود:
- تسویه بدهی و آزاد کردن ملک
- شخصی که ملک در گرو اوست از طلب خود صرف نظر کند
- مال مرهونه از بین برود
برای خارج کردن یک ملک از حالت رهن دو راه از قبیل سپردهگذاری و تسویه حساب کامل وجود دارد.
در روش سپردهگذاری متقاضی به بانک مراجعه میکند، میزان مانده بدهی او محاسبه میشود و مبلغی حدود ۱۱۰ درصد این مانده بدهی در بانک توسط متقاضی سپردهگذاری میشود و با این کار ملک از رهن بانک خارج میشود.
تسویه حساب کامل یک راه دیگر برای فک رهن است. یعنی اگر خانه و ملک شما وام دارد و تعدادی از اقساط آن را پرداخت کردهاید، در زمان فروش باید اقساط باقی مانده و بدهی تسویه نشده را به بانک بپردازید تا ملک از رهن بانک خارج شود.
کدام یک از این دو روش بهتر است؟
این مساله به شرایط فرد بستگی دارد. اگر بیشتر اقساط باقی مانده و تنها تعداد کمی از آن پرداخت شده است، روش تسویه کامل بدهی راه حل بهتری خواهد بود. چرا که متقاضی کمتر ضرر میکند و صرفا باید مبلغ معادل اصل بدهی خود را به بانک بپردازد.
به دلیل اینکه ملاک مبلغی که برای فک رهن از طریق تسویه حساب کامل پرداخت میشود، مبلغ اصل بدهی است اگر تنها چند قسط پرداخت شده و تعداد بیشتری از اقساط باقی مانده، بهتر است از روش تسویه حساب کامل استفاده شود.
در مقابل اگر اکثر اقساط وام پرداخت شده، بهتر است به جای تسویه حساب کامل، از روش سپردهگذاری استفاده شود. زیرا در این حالت شخص متقاضی مبلغ زیادی را برای سود پرداخته و برای تسویه باید اصل بدهی را که تقریبا مقدار کمی از آن را پرداخت کرده است، به بانک بپردازد. بنابراین به صرفه است که از روش سپردهگذاری برای فک رهن ملک خود استفاده کند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «نکات حقوقی فروش مال مشاع» از مجله ملکی دلتا بخوانید.