دوست و دشمن کلیه خود را بشناسید

0
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
کلیه بسیار عضو مقاومی است و متاسفانه تا زمانی که آسیب جدی نبیند، صدایش درنمی‌آید. با آسیب جدی کلیه نیاز به دستگاه دیالیز برای خارج کردن سموم از بدن و در نهایت نیاز به پیوند داریم چرا که بدون کلیه ادامه زندگی امکان‌پذیر نیست؛ اما اگر با کلیه خود مهربان باشیم و نکات بسیار ساده‌ای را رعایت کنیم، کار به این جا نمی‌رسد و می‌توانیم سالم و سلامت به زندگی خود ادامه دهیم!
کلیه

کلیه‌ از اعضای حیاتی بدن هستند که با نبودش قادر به ادامه زندگی نیستیم. اصولا با سبک زندگی ناسالم می‌توانیم آسیب زیادی به کلیه‌ها بزنیم که جبران این آسیب تقریبا غیرممکن است چون کلیه تا زمانی که آسیب جدی نبیند، علامت مشهودی نخواهد داشت. با شناخت دوست و دشمن کلیه و رعایت نکات بسیار ساده می‌توانیم سلامت ابدی کلیه‌ها را تضمین کنیم. در ادامه این مقاله از مجله دلتا مواردی را به شما می‌گوییم که برای حفظ سلامت کلیه‌ها لازم است رعایت کنید و با دو کلیه سالم به زندگی خود ادامه دهید.

مواد غذایی و اقدامات مفید برای کلیه‌ها

1. مصرف آب کافی

یکی از مهم‌ترین اقدامات برای حفظ سلامت کلیه‌ها، مصرف آب به میزان کافی است. آب به عملکرد بهتر کلیه‌ها کمک می‌کند و باعث دفع سموم و مواد زائد از بدن می‌شود. کم‌آبی می‌تواند به ایجاد سنگ‌های کلیه و عفونت‌های دستگاه ادراری منجر شود. بهتر است روزانه حدود 8 لیوان آب بنوشید، البته نیاز دقیق به آب ممکن است بر اساس شرایط فردی و سطح فعالیت‌های بدنی تغییر کند.

2. رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات

کلیه

میوه‌ها و سبزیجات غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که به بهبود عملکرد کلیه‌ها کمک می‌کنند. برخی از میوه‌ها و سبزیجات مانند توت‌ها (مانند توت‌فرنگی، بلوبری و تمشک)، هویج، انگور، کلم بروکلی و اسفناج دارای خاصیت ضدالتهابی و محافظتی برای کلیه‌ها هستند. همچنین، پتاسیم موجود در موز و سیب‌زمینی به تعادل الکترولیت‌های بدن و تنظیم فشار خون کمک می‌کند. به‌علاوه سیب، لیمو، فلفل دلمه‌ای قرمز، سیر و زیتون از جمله مواد غذایی هستند که از روش‌های مختلف در سلامت کلیه‌ها موثر هستند.

3. مصرف منظم مواد غذایی سرشار از چربی سالم

امگا-3 موجود در ماهی‌های چرب مانند سالمون و ساردین و همچنین دانه‌های کتان و چیا خاصیت ضدالتهابی دارند و می‌توانند از التهاب و آسیب به بافت کلیه جلوگیری کنند. همچنین آووکادو سرشار از چربی‌های مفید برای بدن است. این مواد چربی‌های سالم را تامین کرده و به بهبود عملکرد کلیه‌ها کمک می‌کنند.

4. چکاپ منظم کلیه‌ها

یکی از اقدامات مهم در حفظ سلامت کلیه‌ها، انجام چکاپ‌های منظم است. با این کار می‌توان مشکلات کلیوی را در مراحل اولیه شناسایی و از پیشرفت آن‌ها جلوگیری کرد. بررسی فشار خون، آزمایش ادرار و آزمایش خون از مهم‌ترین آزمایش‌هایی هستند که می‌توانند اطلاعات دقیقی از عملکرد کلیه‌ها ارائه دهند.

مواد غذایی و کارهای مضر برای کلیه‌ها

1. مصرف نمک

کلیه

مصرف زیاد نمک (سدیم) می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود که یکی از عوامل اصلی آسیب به کلیه‌ها به حساب می‌آید. توصیه می‌شود که میزان مصرف نمک روزانه به حدود 5 گرم یا کمتر محدود شود. کاهش مصرف غذاهای فرآوری‌شده و فست‌فودها که سرشار از نمک هستند می‌تواند به بهبود سلامت کلیه‌ها کمک کند. همچنین غذاهای کنسروی حاوی سدیم و مواد نگهدارنده هستند که برای کلیه‌ها ضرر دارند. از مصرف بیش از حد این مواد غذایی جدا خودداری کنید.

2. نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های شیرین‌شده

این نوشیدنی‌های دارای قند و فسفات بالا هستند که به مرور به کلیه‌ها آسیب می‌رسانند و مصرف آن‌ها تا حد امکان باید محدود شود.

3. محصولات لبنی چرب

لبنیات پرچرب مثل پنیر و کره دارای پتاسیم و فسفر زیاد هستند که می‌توانند به کلیه‌ها آسیب برسانند، به جای آن‌ها از لبنیات کم‌چرب استفاده کنید.

2. مصرف زیاد پروتئین حیوانی

پروتئین‌های حیوانی به‌ویژه گوشت قرمز می‌تواند فشار زیادی بر روی کلیه‌ها ایجاد کند و به مرور زمان به کاهش عملکرد آن‌ها منجر شود. بنابراین، توصیه می‌شود از منابع پروتئین گیاهی مانند حبوبات، مغزها و دانه‌ها استفاده کنید و مصرف گوشت قرمز را محدود کنید.

مطلب پیشنهادی:  سود ۶۰۰ میلیون تومانی برای وام ۴۸۰ میلیونی

کلیه

3. عدم کنترل قند خون و ابتلا به دیابت

دیابت یکی از مهم‌ترین عوامل آسیب به کلیه‌ها است. برای کاهش خطر ابتلا به دیابت و در نتیجه حفظ سلامت کلیه‌ها، رعایت رژیم غذایی کم قند و کم کربوهیدرات، انجام ورزش منظم و کنترل وزن توصیه می‌شود. این اقدامات به تنظیم قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک می‌کنند.

5. کشیدن سیگار و مصرف الکل

سیگار و الکل هر دو به کلیه‌ها آسیب می‌رسانند. سیگار باعث تنگ شدن عروق خونی و کاهش جریان خون به کلیه‌ها می‌شود که به مرور زمان می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود. الکل نیز با ایجاد اختلال در تنظیم مایعات و الکترولیت‌های بدن، به کلیه‌ها فشار زیادی وارد می‌کند. برای سلامت کلیه‌ها و سلامت عمومی بدن استفاده از سیگار و الکل را ترک کنید.

تعداد کلمات مطلب: 704

اپلیکیشن مجله دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در سلامتی

همچنین بخوانید

با قاتل فشار خون آشنا شوید

فشار خون از مشکلات شایعی است که به دلیل سبک زندگی پر استرس بیشتر شده و دائما باید مراقب آن…