پوکی استخوان را با تغذیه شکست دهید

0
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
با سبک زندگی دنیای امروز پوکی استخوان به یک بیماری شایع و جدی تبدیل شده است. این بیماری می‌تواند شکستگی‌های دردناک و محدودیت‌های شدید در حرکت و زندگی روزمره را به‌دنبال داشته باشد. جالب است که بدانید با رعایت یک سری نکات ساده در رژیم غذایی می‌توانید سلامت استخوان‌های خود را تضمین و از این بیماری پیشگیری کنید.
نقش تغذیه در پوکی استخوان
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است و بدون علامت خاصی پیشرفت می‌کند. این بیماری باعث می‌شود استخوان‌ها به راحتی با یک فشار و ضربه حتی کوچک، شکستگی پیدا کنند. با داشتن یک رژیم غذایی سالم و مواد موردنیاز استخوان‌ها، می‌توان به‌موقع از پوکی استخوان جلوگیری کرد و کیفیت زندگی را در سنین میانسالی و پیری بالا برد. با ما در این مقاله از دلتامگ همراه باشید تا استخوان‌هایی سالم و سلامت داشته باشید.

پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان یک بیماری خاموش و تدریجی است که در آن استخوان‌ها نازک، شکننده و ضعیف می‌شوند. در این بیماری تعادل بازسازی استخوان‌های بدن بهم می‌خورد؛ بنابراین سرعت از دست دادن بافت استخوانی بیشتر از سرعت ساخت بافت جدید است و خطر شکستگی‌ به ویژه در نواحی مهره‌های ستون فقرات، لگن و مچ دست افزایش پیدا می‌کند.
پوکی استخوان

علل ایجاد پوکی استخوان

بسیاری از عوامل می‌توانند در بروز پوکی استخوان نقش داشته باشند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
  • افزایش سن
  • تغییرات هورمونی
  • ژنتیک
  • رژیم غذایی فاقد کلسیم و ویتامین دی
  • کم‌تحرکی
  • مصرف الکل و سیگار

نقش تغذیه در پوکی استخوان

پوکی استخوان یک بیماری شایع در سنین بالا است اما با انجام برخی تغییرات در رژیم غذایی، می‌توان خطر ابتلا به آن را کاهش داد یا به تاخیر انداخت. در ادامه موادغذایی را بررسی می‌کنیم که برای پیشگیری و کنترل پوکی استخوان بسیار ضروری هستند:

کلسیم عنصر کلیدی سلامت استخوان‌ها

کلسیم مهم‌ترین ماده معدنی مورد نیاز برای ساختار و استحکام استخوان‌ها است و کمبود آن می‌تواند منجر به پوکی استخوان شود. منابع غذایی خوب کلسیم شامل محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر و سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی است. بادام و برخی ماهی‌های پرچرب مانند ساردین و سالمون نیز مقادیر خوبی کلسیم دارند. همچنین امروزه بعضی از محصولات با کلسیم غنی می‌شوند مانند نوشیدنی‌ها یا لبنیات غنی شده با کلسیم که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.
پوکی استخوان

جذب کلسیم با ویتامین دی یا D

ویتامین D به جذب کلسیم از روده‌ها کمک می‌کند و نقش حیاتی در حفظ تراکم استخوان دارد. کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به کاهش جذب کلسیم و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان شود. نور خورشید منبع اصلی ویتامین D است اما متاسفانه جذب آن در بدن از طریق نور خورشید بسیار کم است بنابراین باید از مواد غذایی و مکمل‌ها استفاده کنیم. منابع غذایی ویتامین D شامل ماهی‌های چرب، زرده تخم‌مرغ و لبنیات غنی‌شده با این ویتامین است.

منیزیم و پتاسیم مکمل کلسیم

منیزیم و پتاسیم به عنوان مواد معدنی مکمل در کنار کلسیم به حفظ سلامت استخوان‌ها کمک می‌کنند. منیزیم به فعال‌سازی ویتامین D در بدن کمک می‌کند و پتاسیم به حفظ کلسیم در استخوان‌ها کمک می‌کند. منیزیم در دانه‌ها، مغزها و سبزیجات سبز وجود دارد، در حالی که پتاسیم در میوه‌ها و سبزیجاتی مانند موز، سیب‌زمینی و اسفناج یافت می‌شود.

پروتئین سازنده بافت‌های استخوانی

پروتئین نقش مهمی در ساخت و نگهداری بافت‌های استخوانی دارد اما مصرف بیش از حد پروتئین‌های حیوانی می‌تواند باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار شود. به‌همین دلیل توصیه می‌شود تعادل بین مصرف پروتئین‌های گیاهی و حیوانی را حفظ کنید. منابع مناسب پروتئین شامل گوشت بدون چربی، تخم‌مرغ، ماهی، حبوبات و آجیل‌ها هستند.

تقویت استخوان‌ها با ویتامین K

ویتامین K نقش مهمی در فعال‌سازی پروتئین‌هایی دارد که برای ساخت و تقویت استخوان‌ها ضروری هستند. این ویتامین به حفظ کلسیم در استخوان‌ها و جلوگیری از رسوب آن در عروق خونی کمک می‌کند. سبزیجات برگ سبز تیره مانند کلم و اسفناج منابع غنی از ویتامین K هستند.

نقش مواد غذایی در کاهش التهاب

التهاب مزمن نقش مهمی در ضعیف شدن استخوان‌ها دارد. مواد غذایی مانند میوه‌ها، سبزیجات و آجیل‌ها خواص ضدالتهابی دارند و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می‌دهند. همچنین چربی‌های مفید مانند اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی‌های چرب و دانه‌هایی مانند تخم کتان یافت می‌شوند، می‌توانند به کاهش التهاب و بهبود سلامت استخوان‌ها کمک کنند. از سوی دیگر، مصرف زیاد چربی‌های ناسالم و اشباع تاثیر منفی بر سلامت استخوان‌ها دارد.
پوکی استخوان

اجتناب از مواد مضر

برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها ممکن است به کاهش تراکم استخوان‌ها کمک کنند. مصرف بیش از حد نمک می‌تواند منجر به دفع بیشتر کلسیم از طریق ادرار شود. همچنین نوشیدنی‌های الکلی و کافئین‌دار در صورتی که به مقدار زیاد مصرف شوند، می‌توانند در کاهش جذب کلسیم و ضعیف شدن استخوان‌ها نقش داشته باشند.

تعداد کلمات مطلب: 701

اپلیکیشن مجله دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در سلامتی

همچنین بخوانید

آیا مصرف ویتامین باعث چاقی می‌شود؟

مصرف ویتامین و مولتی‌ویتامین به شکل مکمل، نیازهای روزانه بدن به ویتامین و مواد معدنی را تا…