افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی نوعی از افسردگی است که به طور معمول با تغییر فصلها رخ میدهد و بیشترین شیوع آن در ماههای پاییز و زمستان است. در این دوره از افسردگی، روزها کوتاهتر و تاریکتر میشوند. و بسیاری از افراد احساس میکنند انرژی کمتری دارند، بیشتر خسته میشوند و حتی ممکن است احساس ناامیدی و اندوه کنند. در فصل های سرد سال میزان ترشح ملاتونین بسیار بیشتر است و این مساله باعث احساس خوابآلودگی و خستگی زیاد در طول روز و همچنین تغییر در خلق و خوی افراد میشود. این نوع افسردگی اغلب با بازگشت روزهای طولانی تابستان و بهار بهبود مییابد.
بررسی علائم افسردگی فصلی
علائم افسردگی فصلی دقیقا مشابه افسردگیهای معمولی است، اما این علائم عمدتا با شروع فصلهای سردتر تشدید میشود. برخی ازین علائم عبارتند از:
- احساس اندوه
- خستگی و کاهش انرژی
- بیحوصلگی و کاهش علاقه
- مشکل در تمرکز
- احساس بی ارزشی یا گناه
چه افرادی درگیر افسردگی فصلی میشوند؟
هرکسی ممکن است به افسردگی فصلی دچار شود، اما برخی افراد بیشتر در معرض این اختلال قرار دارند، زنان و افرادی که ساکن مناطق کوهستانی هستند. یکی از اصلیترین دلیلهای این اختلال در فصل پاییز و زمستان، کاهش نور خورشید در ماههای سرد سال است. نور خورشید در تنظیم ساعت بیولويیک ما نقش اصلی را ایفا میکند. وقتی که شما دیرتر از خواب بیدار شوید یا به هر دلیلی نور کمتری به شنا برسد تعادل ساعت بیولوژیکی شما به هم میخورد. به دنبال این عدم تعادل، سطح سروتونین در مغز کاهش مییابد. این هورمون نقش مهمی در تنظیم خلقوخو دارد.
درمان افسردگی فصلی
خوشبخانه با پیشرفت تکنولوژی هرروزه روشهای جدیدی برای درمان افسردگی فصلی و انواع دیگر اختلالات روانتنی و روانی وجود دارد.
درمان با نور
درمان با نور یا همان نوردرمانی یک روش بسیار جدید و بسیار موثر بدون هیچ عوارض خاصی است. در این روش از لامپهای خاصی که نور خورشید را شبیهسازی میکند استفاده میکنند. این روش یکی از رایجترین روشهای درمان افسردگی فصلی در کشورهای اروپایی و امریکا است.
ورزش و افزایش فعالیت
داشتن فعالیت بدنی روزانه در منزل و فضای باز، میتواند تاثیر زیادی بر سلامت روان شما، بهبود رفتار و خلق و خو داشته باشد.
مدیتیشن
مدیتیشن، یوگا و تکنیکهای مدیریت استرس و اضطراب میتوانند در درمان این اختلال بسیار موثر واقع شوند.
پیشگیری و مراقبت از خود در دوران افصردگی فصلی
شاید فکر کنید راهی برای پیشگیری از افسردگی فصلی نیست. اما اشتباه میکنید، برخی از اقدامات و کارهای شما دقیقا میتواند در کاهش احتمال درگیر شدن با آن موثر باشد. افرادی که سابقه این نوع افسردگی را دارند، میتوانند با آغاز نوردرمانی و مصرف منظم و به اندازه ویتامین D قبل از شروع فصول سرد از شدت علائم جلوگیری کنند. مهمترین نکته در درمان افسردگی فصلی شناخت و تشخیص بهموقع آن است. در مرحله دوم استفاده از روشهای کارامد و مناسب و همچنین مراجعه به تراپیست و متخصص سلامت روان در بهبودی کامل اثرگذار است. اگر از این اختلال رنج میبرید هرچه سریعتر به یک متخصص مراجعه کنید.