کلسترول بالا از بیماریهای شایع در جوامع امروزی است و مشکلات جدی برای سلامت قلب و عروق ایجاد میکند. سبک زندگی ناسالم عامل اصلی کلسترول بالا است و بنابراین با تغییر آن میتوان تا حدود زیادی از ابتلا به بیماری پیشگیری کرد. اگر شما هم این مشکل را دارید یا میخواهید به آن دچار نشوید، خواندن این مقاله از مجله دلتا را از دست ندهید.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک نوع چربی است و در تمام سلولهای بدن وجود دارد و برای تولید هورمونها، ویتامین D و مواد دیگر ضروری است. کلسترول LDL، کلسترول بد خون است که باعث تشکیل پلاک روی دیواره رگها میشود. کلسترول HDL یا کلسترول خوب به حذف کلسترول LDL از رگها و سلامت قلب کمک میکند.
کلسترول بالا به چه معناست؟
کلسترول بالا از مشکلات شایع و نتیجه سبک زندگی ناسالم بهخصوص عدم رعایت رژیم غذایی سالم و نداشتن فعالیت بدنی است و میتواند تاثیرات جدی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد. در این حالت افزایش LDL باعث تشکیل پلاک در عروق و مشکلات قلبی میشود.
علائم کلسترول بالا
متاسفانه کلسترول بالا علامت مشخصی ندارد و بههمین دلیل به آن “قاتل خاموش” گفته میشود. بسیاری از افراد ممکن است تا زمانی که دچار بیماریهای قلبی و سکته قلبی و مغزی نشوند، از وجود آن باخبر نباشند. گاهی تجمع کلسترول در رگها منجر به درد قفسه سینه یا تنگی نفس میشود. تشخیص کلسترول بالا با آزمایش خون امکانپذیر است.
علت ابتلا به کلسترول بالا
همه افراد ممکن است دچار کلسترول بالا شوند اما بعضی از افراد بیشتر در معرض خطر هستند:
- ژنتیک: اگر در خانواده شما کسی کلسترول بالا داشته باشد، احتمال ابتلای شما هم بیشتر است.
- چاقی: چاقی سبب افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب میشود.
- سبک زندگی ناسالم: عدم فعالیت بدنی و مصرف بیش از حد غذاهای چرب و فرآوریشده باعث افزایش کلسترول خون میشود.
- کشیدن سیگار: سیگار کشیدن سبب کاهش سطح HDL یا کلسترول خوب میشود.
- دیابت: قند خون بالا میتواند سبب آسیب به رگ و افزایش کلسترول شود.
درمان کلسترول بالا
اگر سطح کلسترول بالا است و با روشهای دیگر قابل کنترل نیست، به دلیل خطرات آن حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا برای شما داروهایی مانند آتورواستاتین و نیاسین تجویز شود. مصرف برخی مکملهای گیاهی که به شکل قرص هستند نیز در این زمینه میتواند کمککننده باشد.
راههای پیشگیری از کلسترول بالا
با رعایت چند نکته ساده و تغییر سبک زندگی میتوانید از ابتلا به این قاتل خاموش پیشگیری کنید. در ادامه این نکات کاربردی را باهم بررسی میکنیم:
رعایت رژیم غذایی سالم
شما میتوانید با کاهش مصرف غذاهای پرچرب، سرخکردنیها و غذاهای فرآوری شده به کاهش کلسترول بد کمک کنید. میتوانید میوهها، سبزیجات، غلات و پروتئینهای کمچرب مانند ماهی و مرغ را در رژیم غذایی خود جایگزین کنید.
ورزش و فعالیت بدنی
حدود 25 دقیقه ورزش منظم در روز در افزایش سطح HDL و کاهش LDL بسیار موثر است. میتوانید ورزشهای کمهزینه و راحت مانند پیادهروی، دویدن و شنا را انجام دهید.
کنترل وزن
کنترل وزن در کاهش کلسترول خون بسیار موثر است. کاهش تنها 10-5 درصد از وزن بدن، تاثیرات مثبت زیادی در سلامت بدن خواهد داشت.
قطع سیگار
ترک سیگار علاوه بر کاهش سطح کلسترول خون، در سلامتی قلب و عروق نیز اثر زیادی دارد.
مدیریت استرس
شاید بعید بهنظر برسد اما استرس مزمن منجر به افزایش کلسترول میشود. تمرینات مدیتیشن، یوگا و انجام فعالیتهای هنری موردعلاقه در مدیریت استرس به شما کمک میکند.