هوش هیجانی به توانایی فرد در شناخت، درک، مدیریت و کنترل هیجانات خود و سایر افراد مرتبط با او اشاره دارد. علت اینکه هوش احساسی، کلید و راز موفقيت تعداد زیادی از افراد سرشناس معرفی شده، این است که با جنبههای ارتباطی فرد سر و کار دارد. در این مقاله، مولفههای این هوش را بررسی میکنیم و میگوییم که چرا موفقیت شما به آن گره خورده است و چگونه آن را تقویت کنید.
مهمترین روشهای افزایش هوش هیجانی
باید بگوییم که خوشبختانه برخلاف ضریب هوشی که تا حد زیادی ثابت است، هوش هیجانی قابل تقویت و بهبود است. از مهمترین روشهای افزایش هوش هیجانی پایین، تمرکز بر افزایش مهارتهای زیر است:
- افزایش خود آگاهی
- کنترل احساسات
- همدلی
- خلاقیت
به جای قضاوت سریع دیگران سعی کنید از دید آنها به مسائل نگاه کنید و در تعاملات با دیگران باز و صریح باشید. قبل از هر تصمیمگیری یک قدم به عقب بردارید و نفس عمیق بکشید. در ادامهی این مقاله به بررسی این موارد میپردازیم.
افزایش خودآگاهی
یکی از مولفههای اصلی هوش هیجانی، خودآگاهی است. این توانایی در شناخت احساسات خود در لحظه و درک احساسات دیگران نقش دارد. افرادی که از سطح بالای خودآگاهی و ذهن آگاهی برخوردارند، معمولاً از نقاط قوت و ضعف خود آگاه هستند و در مواجهه با چالشها بهتر عمل میکنند. بنابراین با افزایش خودآگاهی میتوان یک قدم به افزایش هوش و موفقیت نزدیکتر شد. یکی از بهترین تکنیکهای افزایش این مهارت، مدیتیشن و تمرکز فعال است. در واقع در پاسخ به سوال: اولین قدم برای افزایش هوش هیجانی چیست؟ میتوان گفت؛ انجام مرتب مدیتیشن، که میتواند در ارتباطات شما بسیار تاثیرگذار باشد.
خودمدیریتی و کنترل احساسات
این مولفه به توانایی مدیریت و کنترل احساسات در مواقع استرسزا یا تحت فشارهای شدید اشاره دارد. تحقیقات نشان داده افراد با هوش هیجانی بالا به جای تصمیمات شتابزده، به خوبی قادر هستند در شرایط مختلف آرامش خود را حفظ کرده و به موقع تصمیمگیریهای منطقی و صحیح انجام دهند. با شناخت کامل و درست خودمان و با واکاوی و رجوع به خودمان میتوانیم این مهارت را نیز در خودمان تقویت کنیم.
قدرت همدلی و انگیزه
توانایی همدلی به درک احساسات دیگران میگویند و از دیگر عناصر و مولفه های «eq» است. فردی که هوش هیجانی بالایی دارد، میتواند به خوبی نیازها و دغدغههای دیگران را درک کند و از این راه روابط خود را با دیگران بهبود ببخشد. داشتن توانایی در برقراری ارتباطات مؤثر، همکاری و کارگروهی از دیگر ویژگی های بارز آنها است. این افراد توانایی حل و فصل اختلافات را دارند و میتوانند با محیطهای گوناگون خود را وفق دهند و منعطف باشند، معمولاً دارای انگیزههای درونی قوی هستند و اهداف مشخصی دارند. باهوش ها، همیشه به دنبال رشد و پیشرفت هستند و تمام موانع را از سر راه خود برمیدارند.
اهمیت هوش هیجانی در زندگی روزمره
شاید شما هم به این موضوع دقت کرده باشید که در محیط کار، کسانی که توانایی مدیریت هیجانات خود را دارند، معمولاً در مواجهه با مشکلات و اختلافات بهتر عمل میکنند. آنها به جای واکنش سریع و ناپخته، با آرامش و منطق پاسخ میدهند و در کار تیمی عملکرد فوقالعادهای دارند. برای اینکه بدانید هوش هیجاني شما چقدر است، حتما از یک تست معتبر استفاده کنید. در نهایت با توجه به اینکه میتوانیم با تمرین و ممارست و کمی قدرت اراده حتی از میزان هوش و استعداد خویش نیز فراتر رویم و شکوفا شویم نشان میدهد که اعداد و ارقام همیشه قابل اتکا نیستند.
سارا زمانی
19 مهر 1403 در 3:30 ب.ظ
من هم از وقتی ذهن اگاهی و مدیریت میکنم حس میکنم ارتباطاتم بهتر شده به قول شما همون هوش هیجانی.
دلتا مگ
8 آبان 1403 در 2:57 ب.ظ
خوشحالیم که مطالب ما برای شما مفید بود.