واکسن آنفولانزا این روزها بازار داغی دارد؛ چرا که با آمدن پاییز، سردتر شدن هوا و باز شدن مدرسهها، ابتلا به ویروسهای تنفسی به خصوص آنفولانزا افزایش پیدا میکند. بنابراین در این وقت از سال بسیاری از افراد به فکر تزریق واکسن آنفولانزا میافتند تا از شر عوارض آزاردهنده آن خلاص شوند. حدود 2 هفته زمان لازم است تا این واکسن اثر کند. در این مقاله مجله دلتا به بررسی بهترین زمان تزریق، عوارض و انواع واکسن آنفولانزا و نکات دیگری که لازم است بدانید، میپردازیم.
آنفولانزا و واکسن آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک بیماری مسری و تنفسی است؛ این بیماری بینی، گلو و گاهی ریهها را درگیر میکند و میتواند از خفیف تا شدید باشد. بهترین راه پیشگیری از آنفولانزا، تزریق واکسن است. توجه داشته باشید که واکسن آنفولانزا نوع ضعیف شده یا کشته شده ویروس است، بنابراین با تزریق آن، به آنفولانزا مبتلا نمیشوید.
واکسن آنفولانزا را کی بزنیم؟
ابتلا به آنفولانزا از اوایل مهر تا اردیبهشت ماه شایع میشود، بنابراین بهترین زمان برای تزریق واکسن از اواخر شهریور تا اواسط آبان ماه است. به یاد داشته باشید که واکسن آنفولانزا بلافاصله اثر نمیکند و 2 هفته زمان لازم است تا سیستم ایمنی آنتی بادی کافی برای مقابله با ویروس را تولید کند. البته در صورت نیاز و در شرایط خاص میتوانید واکسن را در آذر ماه یا حتی بعد از آن بزنید.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا را دریافت کنند؟
توصیه میشود تمام افراد بالای ۶ ماه، سالیانه واکسن آنفولانزا را دریافت کنند اما اولویت تزریق با افرادی است که بیشتر در معرض خطر هستند. این افراد عبارتند از:
- بچههای بین 6 ماه تا 6 سال
- افراد بالای 50 سال
- افراد کمتر از 18 سال که آسپرین مصرف میکنند
- افراد مبتلا به نقص ایمنی و سرطان
- کادر درمان و کارمندان بخش سلامت
- خانمهای باردار یا افرادی که قصد باردار شدن دارند
- افراد مبتلا به بیماریهای ریوی، بیماریهای قلبی، کبدی، کلیوی و دیابت
- افرادی که با گروههای حساس، زندگی یا از آنها مراقبت میکنند
در نظر داشته باشید اگر علائم سرماخوردگی دارید، بهتر است زدن واکسن را به تعویق بیاندازید چرا که ممکن است بیماری را تشدید کند.
شرایط تزریق واکسن آنفولانزا و عوارض آن
تزریق واکسن آنفولانزا عوارض جدی بهدنبال ندارد. شایعترین عارضه این واکسن شامل درد، قرمزی و تورم محل تزریق است. همچنین ممکن است تب، خستگی و دردهای عضلانی را پس از تزریق تجربه کنید. این عوارض معمولا یک تا دو روز طول میکشند و خود به خود بهبود پیدا میکنند.
عوارض واکسن آنفولانزا در بارداری
تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری به ویژه در مادرانی که بیماریهای خاص دارند، به دلیل خطرناک بودن ویروس برای مادر و جنین ضروری است. تزریق واکسن در بارداری، بیخطر است و مانند افراد دیگر عوارض جدی به دنبال نخواهد داشت. اما حتما پیش از دریافت واکسن با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
بهترین واکسن آنفولانزا
انتخاب بهترین واکسن بستگی به شرایط شما دارد. واکسن هلندی آنفولانزا و واکسن فرانسوی آنفولانزا از انواع پرطرفدار و برای افراد بالای 6 ماه مناسب هستند. اگر به تخممرغ حساسیت دارید، تزریق این دو نوع واکسن توصیه نمیشود. اما تزریق نوع ایرانی این واکسن در تمام افراد بالای 18 سال مجاز است.
نتیجهگیری
آنفولانزا از شروع فصل پاییز شایع میشود و ابتلا به آن میتواند فعالیتهای روزانه را مختل کند. تزریق واکسن آنفولانزا از اواخر تابستان تا اواسط پاییز، بهترین راه پیشگیری از این بیماری است. اگر کودک بالای 6 ماه و سالمند بالای 50 سال در منزل دارید، در اولین فرصت برای آنها و خودتان واکسن بزنید. همچنین اگر در گروه بیماریهای حساس مانند سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت هستید تزریق واکسن را فراموش نکنید.