از شرایط انحصار وراثت را همه افراد باید اطلاع و آگاهی داشته باشند. پیگیری این موضوع از مراجع قانونی و طی شدن مراحل قانونی «انحصار وراثت» و نتیجه حاصل «گواهی یا تصدیق انحصار وراثت» نام دارد. همراه دلتامگ باشید.
انحصاروراثت در علم حقوق
بعد از فوت هر فرد اموال او بهصورت قهری به وراثش میرسد، به دلیل اینکه هر یک از وراث بتوانند سهمالارث خود را بگیرند که این امر نیازمند تأیید و اثبات از سوی دادگستری و مراجع قانونی است که بعد از آن گواهینامه یا تصدیق انحصاروراثت به اشخاص ذینفع تعلق میگیرد.
انحصاروراثت در علم حقوق به معنای مشخصکردن تعداد وراث متوفی توسط مراجع ذیصلاح است.
شرایط انحصار وراثت و صدور گواهی
بر اساس گواهی انحصاروراثت، وراث متوفی مشخص و تعیین شده که متوفی در زمان فوت، چه وراثی داشته که میتوانند از وی ارث ببرند و سهمالارث آنها چقدر است.
هر یک از وراث و اشخاص ذینفع در ترکه میتوانند درخواست صدور گواهی یا تصدیق انحصاروراثت کنند. بنابراین یکی از شرایط انحصار وراثت آن است که یکی از اشخاص ذینفع درخواست صدور گواهی یا تصدیق انحصاروراثت بدهند.
برخی از افراد ذینفع در ترکه بهغیراز وراث عبارتاند از:
- موصی له: اراده موصی در هیچ حال به موصی له تحمیل نمیشود و او اختیار دارد وصیت را قبول یا رد کند؛ بنابراین پس از قبول، شخص موصی له، طبق ماده ۳۰۱ قانون امور حسبی حق درخواست تقسیم ترکه متوفی را دارد.
- هر یک از وراث به سن رشد نرسیده باشد پدر یا جد پدری صغیر، میتواند از دادگاه تقاضای تقسیم کند.
- طلبکار متوفی: برای تشخیص رسمی وراث برای گرفتن سهم ایشان از بدهی متوفی که به نسبت سهمالارث بر عهده آنان قرار میگیرد.
- اگر متوفی برای بعد از زمان فوت خود، وصی تعیین کرده باشد، وصی منتخب حق درخواست تقسیم دارد.
- فردی که از اثبات وراثت شخص دیگری بهرهمند میشود میتواند درخواست انحصاروراثت بدهد. مثل کسی که مالی از ترکه را از وراث خریده باشد.
مراحل انحصاروراثت
- بعد از تشکیل پرونده برای فرد متوفی باید گواهینامه تسلیم اظهارنامه مالیاتی بر ارث صادر شده و به وراث ارائه شود.
- نکته مهم آن است که بدون این گواهی، وراث نمیتوانند ارثیه خود را دریافت کنند، یعنی بدون این گواهی ارث بین وراث تقسیم نمیشود
- دقت کنید که در این گواهی اسامی وراث و سهمالارث هر کدام تعیین و مشخص شده است.
- به این صورت هر فرد باتوجهبه میزان تعیین شده میتواند سهم خود را دریافت کند. بعد از تکمیل اظهارنامه همه اموال منقول و غیرمنقول متوفی به نرخ روز قیمتگذاری میشود و بدهی هم از میزان این اموال کسر خواهد شد. بعد از آن همه اموال به وراث داده میشود.
نکته: انحصاروراثت تنها با مدارک ذکر شده قابل دریافت است. یعنی افراد بدون گواهی (مجوز کسب ارثیه) قادر به دریافت سهم خود نیستند. همچنین گرفتن این گواهی دارای فرایند خاص خود است.
هزینه انحصاروراثت در سال ۱۴۰۳
هزینه انحصاروراثت به موارد مختلفی بستگی دارد به این صورت که انحصاروراثت را چگونه میخواهید پیگیری و انجام دهید؟
درصورتیکه حصر وراثت دارای پیچیدگیهای زیادی باشد وجود یک وکیل متخصص لازم و ضروری است.
با وجود وکیل هزینهای که برای انحصاروراثت باید پرداخت شود افزایش پیدا میکند. در غیر این صورت هزینه انحصاروراثت و انجام مراحل آن مبلغ زیادی را در برنخواهد داشت. دررابطهبا هزینه انحصاروراثت محدود باید گفت که رایگان است.
ناشناس
1 اردیبهشت 1403 در 6:08 ق.ظ
خوباست
ریحانه شیشه گر
1 اردیبهشت 1403 در 9:51 ق.ظ
ممنون از همراهی شما