دوران بارداری، تجربهای منحصر به فرد و پر از فراز و نشیب برای مادران است. در این دوره، توجه به تغذیه در بارداری به عنوان رکن اصلی سلامتی، نقشی حیاتی در رشد و نمو جنین و حفظ سلامت مادر ایفا میکند. تغذیه مناسب در دوران بارداری، نه تنها بر سلامت مادر در این دوره، بلکه بر سلامتی او بعد از زایمان و حتی سلامت کودک در آینده نیز تأثیر مثبت دارد. با آگاهی از نیازهای تغذیهای در این دوران و انتخابهای غذایی صحیح، میتوان سفری سالم و پرنشاط را در این دوره شگفتانگیز تجربه کرد.
شناخت و پرهیز از مواد غذایی مضر و ناسالم در دوران بارداری، برای حفظ سلامت مادر و جنین ضروری است. برای آگاهی از بایدها و نبایدهای دوران بارداری با دلتا مگ همراه باشید.
تغذیه در بارداری: غذاهای ممنوعه
تغذیه در بارداری از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است، زیرا نه تنها بر سلامت مادر، بلکه بر سلامت و رشد جنین نیز تأثیر مستقیم میگذارد. انتخابهای غذایی سالم در این دوران، مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل جنین را فراهم میکند و از بروز عوارض بارداری پیشگیری میکند. در کنار اهمیت تغذیه مناسب، آگاهی از غذاها و الگوهای غذایی مضر در دوران بارداری نیز بسیار حائز اهمیت است.
مصرف برخی مواد غذایی میتواند سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد و عواقب ناخوشایندی به دنبال داشته باشد.
در ادامه به برخی از غذاها و الگوهای غذایی مضر دو دوران بارداری اشاره میکنیم.
مصرف غذاهای دریایی پر جیوه ممنوع است
جیوه یک فلز سنگین سمی است که میتواند به سیستم عصبی در حال رشد جنین آسیب برساند. اگر چه غذاهای دریایی منبع فوقالعاده از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای رشد و تکامل مغز و چشم جنین ضروری است با این حال برای داشتن بهترین تغذیه در دوران بارداری باید از مصرف انواع ماهیها و صدفهای حاوی جیوه خودداری کرد. جیوه میتواند منجر به مشکلات مختلفی از جمله ناتوانیهای یادگیری، مشکلات شنوایی و بینایی، و فلج مغزی شود.
هر چه سن ماهی بیشتر باشد احتمالاً جیوه بیشتری در آن انباشته شده است.توصیه میشود در دوران بارداری از مصرف موارد زیر پرهیز کنید:
- ماهی تن) به ویژه ماهی تن چشم درشت)
- شاه ماهی
- اره ماهی
- کوسه
- ماهی مارلین
- کاشی ماهی از خلیج مکزیک
در عوض توصیه میشود برای داشتن بهترین تغذیه در بارداری از غذاهای دریایی که جیوه کمی دارند مثل قزل آلا، صدف خوراکی، ماهی سالمون، میگو، تیلاپیا و ماهی سفید استفاده کنند.
برای داشتن بهترین تغذیه در بارداری از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟
رعایت نکات صحیح تغذیه در بارداری، نقش حیاتی در سلامت مادر و جنین ایفا میکند. انتخابهای غذایی مناسب، مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل جنین را فراهم میکند و از بروز عوارض بارداری پیشگیری میکند. در اینجا برخی از غذاهای اصلی ممنوعه در دوران بارداری را نام میبریم.
- پنیرهای نرم
- گوشت، ماهی و غذاهای دریایی نیم پز یا خام
- میوه ها و سبزیجات از پیش آماده یا شسته نشده
- تخم مرغ نیم پز یا خام
- جگر
- شیر غیر پاستوریزه
- الکل
- غذاهای فرآوری شده
- جوانه خام
غذاهایی که باید محدود شوند عبارتند از:
- کافئین
- ماهی
علاوه بر موارد ذکر شده، برخی غذاها میتوانند باعث ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع و استفراغ در مادران باردار شوند. انتخاب و توجه به بایدها و نبایدهای تغذیه در بارداری موجب رشد و تکامل جنین در بهترین شرایط شده و سلامت مادر حفظ میشود.
نکته: در دوران بارداری، لازم است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا یک رژیم غذایی سالم و متناسب با نیازهای خود و جنینتان را دریافت کنید.