
تهیه نکردن مسکن توسط مرد یکی از موضوعات و مشکلات خانوادههاست. طبق قانون مدنی تهیهکردن مسکن مناسب و اثاث منزل جزو نفقه زن است که بر عهده مرد قرار گرفته است. حال ممکن است سؤالی مطرح شود که آیا مرد هر مسکنی را فراهم کند، زن موظف است در آنجا زندگی کند؟ همراه دلتامگ باشید.
آثار حقوقی تهیه نکردن مسکن توسط مرد
شاید در نگاه اول این موضوع بسیار ساده بهنظر برسد و با خودتان بگوییئ که موضوع مسکن اهمیت آنچنانی ندارد اما زمانی که اختلافاتی پیش میآید، آثار حقوقی مشخص میشود.
اگر مرد طبق وظایف قانونیاش منزل مناسبی که در شأن زن باشد را تهیه کرده باشد اما زن بدون غیرموجه از زندگی در آن خانه امتناع کند، مرد میتواند با مراجعهکردن به دادگاه دعوای الزام به تمکین زن را مطرح کند.
اگر بعد از گرفتن حکم تمکین، زن با به منزل تهیه شده نرود، بهاصطلاح ناشزه محسوب شده و آثار حقوقی جداگانهای برای زن و مرد دارد. از جمله این آثار برای مرد آن است که میتواند از پرداخت نفقه به زن خودداری کند.
همانطور که بیان شد، تهیه مسکن جزو نفقه زن محسوب شده و تهیه آن به عهده مرد است. اگر مرد به این وظیفه خود عمل نکند، زن میتواند این موضوع را پیگیری کند.
در این شرایط قانون به زن این اجازه را میدهد که از زندگی مشترک با مرد خودداری کرده ولی درعینحال نفقه خود را دریافت کند، زیرا عدم تمکین زن با عذرموجه قانونی است. همچنین تهیه نکردن مسکن توسط مرد از مصادیق عسروحرج است که طبق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی به زن اجازه طلاق میدهد.
دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل
اگر زن به دلیل تهیه نکردن مسکن توسط مرد قصد طرح دعوا علیه او را داشته باشد، باید بدانید که برای طرح این دعوا ابتدا باید دادخواست الزام به تهیه مسکن را از طریق دفاتر خدمات قضایی برای دادگاه خانواده ارسال کند.
دادگاه صالح به رسیدگی دعوای الزام به تهیه مسکن
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای الزام مرد به تهیه مسکن مستقل، دادگاه خانوادهای خواهد بود که مرد در آن محل سکونت دارد. البته لازم به ذکر است که اگر محل سکونت زن و شوهر در دو استان مختلف باشد، زن برای طرح دعوا میتواند به دادگاه خانواده محل سکونت خود مراجعه نماید.
دعوای الزام مرد به تهیه مسکن مستقل، دعوای غیرمالی است
شاید تصور کنید که چون در دعوای الزام مرد به تهیه مسکن مستقل، خواسته زن از شوهر، تهیه مسکن است و مسکن یک امر مالی و مادی است، پس ماهیت دعوا هم دعوای مالی است، اما این تصور اشتباه است زیرا خواسته این دعوا، الزام زوج و وادارکردن آن به امری است که یک دعوای غیرمالی است. بنابراین هزینه دادرسی هم بر اساس دعوای غیرمالی محاسبه میشود. میزان هزینه دادرسی در دعاوی غیرمالی هر ساله توسط سازمان برنامهوبودجه مشخص و اعلام میگردد.
شاید تصور کنید چون در دعوای الزام مرد به تهیه مسکن مستقل، خواسته زن از شوهر تهیه مسکن است و مسکن یک امر مالی و مادی است پس ماهیت دعوا هم دعوای مالd بوده اما این تصور اشتباه است زیرا خواسته این دعوای تهیه نکردن مسکن توسط مرد، الزام مرد و وادار کردن وی به امری که یک دعوای غیر مالی است. بنابراین هزینه دادرسی هم بر اساس دعوای غیر مالی محاسبه میشود. میزان هزینه داردسی در دعاوی غیر مالی هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه مشخص و اعلام میشود.
نازنین از شیراز
۱ آبان ۱۴۰۲ در ۵:۴۵ ب٫ظ
سلام من که ۲۵ سال هست ازدواج کردم نه خانه دارم نه وسایل درست زندگی با وجود سه فرزند ایرادی از شوهرم نگرفتم و زندگی کردم