سیاره مریخ، یکی از همسایگان زمین در منظومه شمسی ما، همواره مورد توجه و تحقیق محققان و علاقهمندان به فضا و سفرهای فضایی قرار گرفته است. این سیاره جذاب به عنوان یکی از مقاصد اصلی برای مأموریتهای فضایی انسانی در آینده مورد نظر قرار گرفته و تعداد زیادی مأموریت خودکار به مریخ ارسال شدهاند.
یکی از جنبههای جالب و مهم در مورد مریخ، مفهوم “یک سال مریخی” است. اگرچه مریخ به عنوان همسایه زمین شناخته میشود، اما مفاهیم مرتبط با زمان و تقویم مریخی به نظر میرسد کاملاً متفاوت از زمین باشد. در این مقاله، ما در تعقیب یکی از پرتکرارترین سوالات مرتبط با مریخ هستیم: “یک سال مریخی چند روز است؟” امروز در دلتا مگ، به این سوالات و سایر جنبههای مریخ که با طول سال و فصول آن در ارتباط هستند، خواهیم پرداخت.
دوره گردش مریخ به دور خودش
برای مریخ برای انجام یک دور کامل چرخش به دور خودش، حدود 24 ساعت و 37 دقیقه و 22 ثانیه طول میکشد. این مقدار زمانی است که مریخ برای یک بار کامل چرخش به دور محور خودش نیاز دارد.
به طور دقیقتر، مریخ برای یک دور کامل چرخش به دور خودش به مدت حدود 24 ساعت و 37 دقیقه و 22 ثانیه نیاز دارد. این به این معناست که زمانی که یک نقطه خاص روی سطح مریخ به خورشید مشاهده میشود و مریخ یک دور کامل چرخش کند، حدوداً 24 ساعت و 37 دقیقه و 22 ثانیه طول میکشد تا همان نقطه خاص از مریخ دوباره به خورشید مشاهده شود. این مقدار زمانی مهم است؛ زیرا تأثیر بسیاری از پدیدهها و زمینههای مختلفی را در سیاره مریخ تعیین میکند.
یک سال مریخی چند روز است و چه تفاوتی با یک سال زمینی دارد؟
یک سال مریخی حدوداً 686.98 روز زمینی طول دارد. این به این معناست که مریخ برای انجام یک دور کامل به دور خودش و بازگشت به همان نقطه در مدار خود، حدود 686.98 روز زمینی نیاز دارد.
تفاوت اصلی بین یک سال مریخی و یک سال زمینی در مدت زمان طولانیتر یک سال مریخی است. یک سال زمینی تقریباً 365.24 روز زمینی دارد، در حالی که یک سال مریخی حدود دو برابر این مقدار، یعنی 686.98 روز زمینی طول میکشد. این تفاوت ناشی از سرعت مریخ در مدار خودش و فاصلهاش از خورشید است. مریخ نسبت به زمین به طور معنیداری دورتر از خورشید قرار دارد، بنابراین مدت زمان گردش در مدار خودش بیشتر است و بنابراین طول سال مریخی بیشتر از طول سال زمینی است. این تفاوت مدتها، فصلها و سایر پدیدههای زمینی و مریخی را متفاوت میکند و به ما نگاهی جالب به تفاوتهای بین دو سیاره میدهد.
تغییر فصل ها در سال مریخی
تغییرات فصلی در سال مریخی نسبت به زمینی به خاطر ویژگیهای مخصوص مریخ و مدار آن دارای تفاوتهای مهمی است. این تغییرات شامل موارد زیر میشود:
زاویه انحراف محورمریخ دارای یک زاویه انحراف محوری حدود 25 درجه از عمود بر مدار خودش دارد. این انحراف باعث میشود فصول مریخی شبیه به زمین شوند. همچنین، مشابه زمین، این انحراف به تغییرات فصلی در مریخ کمک میکند.
مدار مریخ
مدار مریخ نسبت به مرکز خورشید خروج از مرکز دارد. این باعث میشود که فاصله مریخ از خورشید تغییر کند و در نتیجه تغییرات دمایی شدید در طول سال مریخی ایجاد شود.
فواصل مریخ از خورشید
در حضیض (نزدیکترین نقطه به خورشید)، مریخ به خورشید نزدیکتر است و دما بالاتر است. در اوج (دورترین نقطه از خورشید)، مریخ دورتر از خورشید قرار دارد و دما پایینتر است. این تغییرات فاصله از خورشید باعث تفاوتهای دمایی بین فصول مریخی میشوند.
سرعت چرخش
مریخ برای انجام یک دور کامل چرخش به دور خودش به حدود 24 ساعت و 37 دقیقه و 22 ثانیه نیاز دارد. این سرعت چرخش مختصات زمانی فصول مریخی را تعیین میکند.
تغییرات در فصول
فصول مریخ به ترتیب به این شکل هستند:
بهار (نیمه شمالی): حدود 7 ماه
تابستان (نیمه شمالی): حدود 6 ماه
پاییز (نیمه شمالی): حدود 5.3 ماه
زمستان (نیمه شمالی): حدود 4 ماه
تابستان (نیمه جنوبی): حدود 6 ماه
زمستان (نیمه جنوبی): حدود 5.3 ماه
این تغییرات فصلی به علت انحراف محور مریخ و خروج از مرکز مریخ تا حدی مشابه تغییرات فصول زمین هستند. این تفاوتها در فصول مریخی باعث تغییرات دمایی و آب و هوایی چشمگیر میشوند و به ما نشان میدهد که چگونه سیارات مختلف در منظومه شمسی ما از لحاظ فصلها متفاوت هستند. اگر به مطالب مریخی علاقهمند هستید، مطلبی هم درباره احتمال وجود موجودات زنده در مریخ نوشتهایم.
سخن آخر
تغییرات فصلی در سال مریخی به علت ویژگیهای مخصوص این سیاره و مدار آن ایجاد میشوند. این تغییرات با انحراف محوری مریخ، فواصل متفاوت از خورشید در طول سال مریخی، سرعت چرخش و تغییرات دمایی مریخ در طول سال مریخی در ارتباط هستند. این تفاوتها در فصول مریخی سبب تغییرات زیبا و متنوعی در اقلیم و محیط سطح مریخ میشوند و ما را به فهم بهتر از پدیدههای فصلی در سیارات مختلف منظومه شمسی و تفاوتهای بین زمین و مریخ نزدیکتر میکنند. تحقیقات آینده در مورد مریخ و سایر سیارات منظومه شمسی میتوانند به ما کمک کنند تا این تغییرات فصلی را بهتر درک کنیم و ارتباط آنها با زندگی و محیطزیست ممکن را مورد بررسی قراردهیم.