حتما تاکنون یک بار یا بیشتر نام سندروم داون را از اطرافیان شنیدهاید و به احتمال بسیار زیاد تاکنون با افراد مبتلا به این سندروم برخورد داشتهاید. به این بیماری ژنتیکی نشانگان دان هم گفته میشود. این بیماری به دلیل وجود یک کروموزوم اضافه به وجود میآید و مبتلایان به این بیماری ویژگیهای ظاهری یکسانی دارند، همچنین این بیماری ناهنجاریهای خفیفی در عملکرد ارگانهای بدن ایجاد میکند. در این مقاله با دلتامگ همراه باشید تا این بیماری را بهتر بشناسید:
نشانههای ظاهری و شناختی سندروم داون
مبتلایان به این سندروم همه این بیماری را به یک میزان تجربه نمیکنند؛ بعضی از آنها میتوانند در جامعه دارای شغل باشند، ازدواج کنند و بدون کمک از پس زندگی شخصی خود برآیند. اما مبتلایانی که سندروم داون شدیدی دارند نیاز به مراقبت به صورت دائمی دارند. این بیماری علاوه بر تفاوتهایی که در ظاهر مبتلایان ایجاد میکند در حوزه شناختی نیز این افراد را با محدودیتهایی مواجه میکند.
علائم ظاهری داون
- قد کوتاهتراز حد معمولی
- گردن کوتاه
- چشمان کج به سمت بالا
- دستان پهن و انگشتان کوتاه
- .گوشهای کوچک و چسبیده به سر
- دست و پای کوچک
- توان کم در عضلات
ویژگیهای شناختی داون
- صحبت کردن ابتدایی و ناتوانی در گسترش زبان
- راه رفتن و حرکت بسیار آرام و ناتوان از حرکات ظریف
- ضعف در مهارتهای شناختی مثل یادگیری
- ضعف در بازی و مهارتهای اجتماعی
چه کسانی در معرض سندروم داون هستند؟
تحقیقات نشان میدهد که سن پدر و مادر در ابتلا به این سندروم نقش زیادی دارد. هر چه سن پدر و مخصوصا مادر در دوران بارداری بیشتر باشد احتمال ابتلا به این سندروم بیشتر میشود، این مسئله بخصوص درباره مادران بالای 35 سال صادق است؛ و در پدرانی که بالای 40 سال سن دارند نیز احتمال ابتلا به داون بیشتر میشود. علاوه بر این دو گروه کسانی که سابقه ابتلا به داون در خانواده خود را داشتهاند ممکن است فرزندانی مبتلا به این سندروم داشته باشند، هر چند این عوامل تنها احتمال را بالا برده و به معنای این نیست که حتما فرزندان دچار سندروم داون میشوند. هنوز هیچ دلیل و عامل قطعی برای ابتلا به این سندروم تشخیص داده نشده است و این به این معناست که زوجهایی که این شرایط را نداشته باشند نیز ممکن است فرزندی دچار داون داشته باشند.
چه بیماریهایی با سندروم داون همراهند؟
افراد مبتلا به سندروم داون عموما با عوارض پزشکی به دنیا میآیند که در تمام طول عمر همراه آنها میماند. این افراد بسیار مستعد ابتلا به عفونتهای مختلفی هستند، عفونتهای پوستی، عفونتهای گوارشی و عفونت دستگاه ادراری رایجترین عفونتهاییست که افراد مبتلا به داون با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
بیماریهایی که عموما با سندروم داون همراه میشوند عبارتند از:
- ضعف بینایی
- چاقی
- مشکلاتی مانند دررفتگی لگن
- مشکلات فکری و حافظه مانند ابتلا به زوال عقل
- رویش دیر دندانها که سبب مشکلاتی در بلع میشود
- ابتلا به آلزایمر در صورت رسیدن به سنین بالا
- کم کاری تیروئید
- یبوست مزمن
- ابتلا به سرطان خون
- شنوایی ضعیف و از دست دادن آن
- نقص در قلب
سخن پایانی درباره داون و پیشگیری از آن
داون شایعترین اختلال ژنتیکی در تمام جهان است. هر چند که داون درمان قطعی ندارد ولی خوشبختانه با پیشرفت علوم پزشکی نشانگان داون در غربالگری قابل تشخیص است و میتوان آن را تشخیص داد و کنترل کرد. در حال خاضر تنها راه کنترل و پیشگیری از سندروم داون غربالگری و آزمایش ژنتیک در ماههای اول بارداری است. خوشبختانه در سالهای اخیر در ایران و تمام دنیا آگاهی بسیار خوبی نسبت به این بیماری ایجاد شده و این آگاه سازیها سبب شده تا کسانی که مبتلا به سندروم داون هستند زندگی باکیفیتتری داشته باشند و حمایتهای اجتماعی از آنها به حد قابل قبولی رسیده باشد.
ناشناس
13 مهر 1402 در 11:03 ق.ظ
عالی بود