آیا میدانستید که قلب واقعا میشکند؟ در پزشکی اصطلاحی علمی برای زمانی که دل یک نفر میشکند وجود دارد. سندرم قلب شکسته یک بیماری قلبی است که در اثر ناراحتی یا استرس زیاد به وجود میآید و ممکن است اثرات خیلی بدی روی زندگی فرد بگذارد. در ادامه با عوامل این این بیماری و علائم آن را به شما خواهیم گفت تا بیشتر مراقب خودتان و عزیزانتان باشید.
سندرم قلب شکسته
در علم پزشکی نام علمی سندرم قلب شکسته کاردیومیوپاتی یا سندرم بالونی آپیکال گذرا است. زمانی که یک فرد ناراحتی زیاد یا استرس شدیدی را تحمل میکند قلب او میشکند. از دست دادن یک عزیز، تراژدیهای عاشقانه و … باعث میشود که بطن چپ قلب ضعیف شده و فرد دچار درد و تنگی نفس شود. البته این بیماری اغلب موقت است و در اثر آن پمپاژ خون دچار اختلال میشود و خون کمتری به سرخرگ آئورت وارد میشود.
بیماری قلب شکسته نوعی نارسایی ماهیچه قلبی شناخته میشود و دلیل اصلی آن استرس یا شکست عاطفی است. حتی یک فرد پس از بیماری حاد به دلیل استرس و اضطرابی که بیماری به او تلقین میکند هم میتواند دچار سندرم قلب شکسته شود.
میزان شیوع کاردیومیوپاتی
آماری که اکنون در دسترس ما است مربوط به سال ۲۰۱۲ میشود که طبق این آمار ۶۲۰۰ نفر در آمریکا به این بیماری مبتلا بودهاند. طبق این آمار بیشتر مبتلایان زن بودهاند، زیرا زنان روحیه حساستری دارند و حتی ممکن است با از دست دادن کار مورد علاقهشان هم به این بیماری مبتلا شوند.
تفاوت قلب شکسته با حمله قلبی
حمله قلبی به دلیل مسدود شدن رگها رخ میدهد و خون نمیتواند به اندازه وارد رگها شود؛ اما در سندرم قلب شکسته رگها سالم هستند اما به دلیل ضعف عضله قلب خونرسانی کاهش پیدا میکند.
علائم این بیماری چیست؟
در واقع علائم کاردیومیوپاتی با علائم حمله قلبی مشابه است. در اکثر اوقات این بیماری با علائم زیر شناخته میشود:
- تنگی نفس
- درد شدید قفسه سینه
- ضربان ضعیف
- فشار خون پایین
- ضربان قلب نامنظم
- سنکوپ یا غش
عوامل ایجاد سندرم قلب شکسته چیست؟
هنوز علت بسیار دقیق این بیماری مشخص نشده است؛ اما به احتمال بسیار زیاد افزایش شدید هورمون استرس به نام کورتیزول یا افزایش هورمون هیجان به نام آدرنالین باعث ایجاد بیماری موقتی در قلب میشود. به احتمال بسیار زیاد درد قفسه سینه شدید پس از عوامل زیر به دلیل ایجاد سندرم قلب شکسته است:
- شنیدن خبر خیلی بد مانند خبر فوت یا بیماری یک عزیر
- دعوای شدید
- سورپرایزهای خوشحال کننده مثل مهمانی یهویی
- سخنرانی عمومی
- آزار کلامی یا جسمی خانگی
- از دست دادن پول یا کار
- برنده شدن یک جایزه بزرگ
- طلاق و یا جدایی از یک دوست عزیز
- برخی از داروها
رابطه این بیماری با روانشناسی
همانطور که گفتیم اکثر عوامل ایجاد کاردیومیوپاتی روانی هستند. اگر فردی دچار این بیماری شد باید برای درمان تحت نظر یک روانشناس قرار بگیرد تا بتواند از تبعات ان جلوگیری کند. توصیه میکنیم اگر دچار اضطراب بیش از حد یا استرس زیاد هستید هم به روانشناس مراجعه کنید تا قلبتان نشکند. متاسفانه این بیماری خیلی جدی است و حتی ممکن است باعث حمله قلبی واقعی و سکته قلبی شود!
سخن آخر
احساسات وجه تمایز انسان با دیگر موجودات است و عوامل روانی و احساسی تاثیر بسیار زیادی روی جسم او میگذارند. سندرم قلب شکسته هم یکی از بیماریهایی است که اغلب به دلایل روانی ایجاد میشود و اختلالاتی را در زندگی فرد به وجود میآورد. هدف از نوشتن این مقاله در مجله دلتا این است که شما عزیزان با این بیماری بیشتر آشنا شوید و بیشتر مراقب عزیزانتان باشید.
ناشناس
18 شهریور 1402 در 9:35 ب.ظ
احساس کردم این مطلب برای منم اتفاق افتاده …
ناشناس
24 شهریور 1402 در 8:24 ق.ظ
عالی بود چون من تجربه کردم
نگین آشناگر
27 شهریور 1402 در 1:52 ب.ظ
ممنون دوست عزیز از همراهی شما