اصل پارتو که به عنوان قانون 80-20 نیز شناخته میشود، مفهومی است که از سوی بسیاری از مردم برای مدیریت زندگی و زمان پذیرفته شده است. قانون 80/20 بر این اصل استوار است که تنها ۲۰ درصد از تلاشهای ما منجر به ۸۰ درصد از نتایج یا خروجیهای مورد انتظار ما خواهد شد. این اصل به ما گوشزد میکند که از میان حجم کارهایی که برای انجام دادن داریم، تنها به آن ۲۰ درصدی بپردازیم که بیشترین خروجی را برای ما خواهد داشت. با ما در دلتامگ همراه باشید تا درباره اصل پارتو یا قانون ۸۰ به ۲۰ بیشتر بدانید.
اصل پارتو چیست؟
اگر زمان کوتاهی را صرف چیزهایی کنیم که واقعأ مهم هستند، این کار نتایج بهتری برای ما به ارمغان میآورد تا اینکه تمرکز خود را روی انبوهی از مسائل پخش کنیم. اصل پارتو مفهومی است که در بسیاری از زمینههای زندگی، از جمله در تجارت، روابط، آموزش و بازاریابی به کار گرفته میشود.
به عنوان مثال، طبق اصل پارتو در هر واحد خردهفروشی، 80 درصد فروش را 20 درصد از مشتریان انجام میدهند.
ایده پنهان در اصل پارتو چیست؟
نام اصل پارتو از نام اقتصاددان ایتالیایی ویلفردو پارتو گرفته شده است که در اواخر قرن نوزدهم نتایج مشاهدات خود را اینطور عنوان کرد: 80 درصد از ثروت ایتالیا متعلق به 20 درصد از مردم این کشور است. او همچنین ادعا کرد که 80٪ از ثروت و زمین همه کشورها توسط 20٪ از مردم کنترل میشود (پارتو، 1906).
در اوایل دهه 1950، روانشناسی به نام جوزف جوران این ایده را گسترش داد و استدلال کرد که میتوان از این اصل در مدیریت و حتی به عنوان یک “اصل جهانی” بهره برد. او معتقد بود که 80 درصد از درآمد یک شرکت از 20 درصد مشتریان آن به دست میآید و 80 درصد از مشکلات تولید تنها ناشی از 20 درصد از همه منابع احتمالی خطا است.
اصطلاح اصل پارتو توسط پارتو ابداع نشد، بلکه توسط دکتر جوزف جوران در دهه 1940 ابداع شد. جوران دریافت که از طریق اعمال مشاهدات پارتو در حوزه مدیریت عملیات خود، میتواند به کسبوکارها کمک کند تا تولید خود را بهبود بخشند با توجه به اینکه 80 درصد مشکلات تولید ناشی از 20 درصد روشهای تولید است.
جوران از طریق این مشاهدات بر کاهش 20 درصد مشکلات برای افزایش کیفیت تولید تمرکز کرد. او این استراتژی را اصل پارتو نامید و همچنین خاطرنشان کرد که برای داشتن بیشترین موفقیت باید روی «تعداد کم حیاتی» تمرکز کرد و «توده بیاهمیت» را نادیده گرفت.
در حالی که هنوز در مورد اینکه چگونه اصل پارتو باید در موقعیتهای مختلف اعمال شود، بحثهایی وجود دارد، اما همچنان ابزاری محبوب و قدرتمند برای درک سیستمهای پیچیده به شمار میرود.
چند مثال از اصل پارتو
- 80% سود حاصل از 20% محصولات یا خدماتی است که یک شرکت میفروشد.
- رفع 20 درصد از بیشترین اشکالات گزارش شده در یک برنامه نرم افزاری 80 درصد از خطاها و خرابیهای مرتبط را از بین میبرد.
- 20 درصد لباسها در 80 درصد مواقع پوشیده میشوند.
اصل پارتو در مدیریت زمان
مدیریت زمان رایجترین کاربرد اصل پارتو است چراکه بسیاری از مردم به جای تمرکز بر مهمترین کار، زمان خود را صرف کارهای کماهمیت میکنند.
بر اساس اعتقادی رایج افراد برای به دست آوردن نتایج مطلوب باید ساعات طولانی را به کار اختصاص دهند. این نوع تفکر تعادل بین کار و زندگی را بر هم زده و باعث فرسودگی شغلی و کاهش بهرهوری میشود.
با استفاده از اصل پارتو، میتوانید در زمان انجام وظایف کاری صرفهجویی کنید و کارهای بیشتری را در مدت زمان کوتاهتری انجام دهید.
به عنوان مثال، در ابتدای هفته زمانی را صرف برنامهریزی برای مهمترین کارهایی کنید که قرار است در طول هفته انجام دهید. این کار به شما کمک میکند تا مدیریت زمان را در دراز مدت به بهترین نحو فرا گیرید.
اصل پارتو در روابط انسانی
با اتکا به اصل پارتو، به دوستانی که دارید نگاه کنید تا بدانید در مقایسه با مقدار ارزشی که برای شما قائلند، چقدر از وقت خود را به آنها اختصاص دهید.
از طریق این مشاهده مشخص کنید که ۲۰ درصد از نزدیکترین دوستان شما کدامند؟ اگر ۸۰ درصد از زمان خود را صرف معاشرت با این ۲۰ درصد کنید، دستاوردهای شخصی شما بیشتر خواهد شد.
در رابطه با یک شریک عاطفی، در نظر گرفتن این نکته مفید خواهد بود که ۸۰ درصد از مشکلاتی که طرفین در رابطه با آنها مواجه هستند، ناشی از 20 درصد از اعمال یا رفتارهای طرف دیگر رابطه است.
تعیین هدف
همه افراد اغلب لیستی از کارهایی بی پایان دارند که در نهایت ابتدا کم اهمیتترین کارها را انجام میدهند و وقت و انرژی انجام کارهای مهمتر را نمییابند.
یک راه برای بهره بردن از اصل پارتو این است که تمام اهدافی را که میخواهید در یک روز به پایان برسانید، یادداشت کنید. از خود بپرسید، اگر امروز فقط میتوانستید به یکی از این اهداف برسید، کدام یک بیشترین تأثیر مثبت را بر زندگی شما خواهد داشت؟ عواقبی را در نظر بگیرید که در نتیجه انجام ندادن یکی از کارهای آن لیست در انتظار شما خواهد بود و به همین ترتیب، اولویت اهداف خود را تعیین کنید
مزایا و معایب اصل پارتو یا قانون 80 20
مزایایی از قبیل بهره وری بیشتر، استفاده بهینه از انرژی، مهارتهای حل مسئله و تصمیمگیری و توانایی ایجاد حداکثر کارایی با کمترین میزان کار از این مزایا به شمار میروند. از دیگر مزایای این روش میتوان به افزایش اعتماد به نفس، اولویت بندی مشخص، تقسیم کار به قسمتهای قابل مدیریت و زمان آزاد برای فعالیتهای دلخواه اشاره کرد.
اما اصل پارتو معایبی نیز دارد. قانون 80 به 20 یک قانون ریاضی نیست، بلکه یک مشاهده است. این بدان معنی است که برای هر موردی صادق نیست و نباید به عنوان قانونی ریاضی در نظر گرفته شود. یک تصور غلط رایج از اصل پارتو این است که با 20 درصد تلاش، میتوانید 80 درصد نتیجه را به دست آورید، که لزومأ اینطور نیست.
این اصل ممکن است مورد سو استفادههای زیادی قرار گیرد. برخی ممکن است فکر کنند که باید تمام توجه خود را روی 20 درصدی که اولویت بالاتری دارد متمرکز کرده و بقیه وظایف خود را فراموش کنند. با این حال، نباید از 80 درصد کارهای کوچکتر مانند پاسخ دادن به ایمیلهای کاری غافل شوید، زیرا این مسأله به مشکل بزرگتری تبدیل میشود.
در نهایت، اصل پارتو فقط میتواند تفسیری درباره اتفاقات گذشته به دست ما برسانداما برای آینده پیشبینی دقیقی ارائه نمیکند چراکه شرایط مدام در حال تغییر هستند و اصل پارتو ممکن است برای تمام برنامهریزیهای آینده مفید نباشد. منتقدان همچنین خاطرنشان کردهاند که این اصل میتواند منجر به تاکید بیش از حد بر تعداد کمی از عوامل حیاتی به قیمت از دست دادن عوامل دیگر شود.
پینشهاد مطالعه: عوارض کم خوابی و تعداد ساعات خواب مناسب برای هر فرد را بخوانید.