به گزارش «مجله ملکی دلتا»، گزارش تکان دهنده وزارت راه از سهم اجاره بهای یک واحد مسکونی از درآمد خانوار نشان میدهد که در تهران و کلان شهرها ۶۴ درصد از درآمد مردم برای اجاره خانه مصرف میشود.
برآوردهای وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که در سال ۹۹، سهم متوسط اجارهبهای یک واحد مسکونی ۷۵ متری از درآمد خانوارهای شهری، در تهران و کلانشهرها ۶۴ درصد، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۵۹ درصد و در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۴۹ درصد بوده است.
این گزارش نشان میدهد که سال گذشته متوسط درآمد ماهیانه خانوار در تهران و کلانشهرها هشت میلیون و ۱۴۹ هزار تومان، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، پنج میلیون و ۳۲۶ هزار تومان و در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، چهار میلیون و ۷۹۳ هزار تومان بوده است.
با این حال، متوسط اجاره ماهیانه یک واحد مسکونی ۷۵ متری در تهران و کلانشهرها به پنج میلیون و ۲۵۰ هزار تومان، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت به سه میلیون و ۱۵۰ هزار تومان و در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر جمعیت به دو میلیون و ۳۶۲ هزار تومان رسیده است.
این حجم از هزینه برای مسکن در شرایطی است که افت تولید مسکن طی سالهای گذشته و رسیدن آمار ساخت مسکن به کمتر از ۴۰۰ هزار واحد در سال و همچنین غفلت از مواجهه با سوداگری در بخش مسکن، موجب شد تا در عمل بازار مسکن پس از جهش ارز بیشترین رشد قیمت را تجربه کند.
این افزایش علاوه بر قیمت مسکن در اجارهبها نیز خود را نشان داده است و به نظر میرسد یکی از اولویتهای اصلی دولت رئیسی مواجهه با چالش موجود در بخش مسکن باشد.
خبر تلخ اجارهنشینی
اجارهنشینها که حدود ۲۵ درصد جمعیت خانوارهای کشور را تشکیل میدهند، برای پرداخت اجاره واحد مسکونی باید حداقل نصف و حداکثر دو سوم درآمد خود را خرج کنند.
آمار نشان میدهد که مسکن به یک معضل سنگین تبدیل شده است. به گونهای که اجارهبها در تهران و شهرهای بزرگ سهم اندکی برای خوراک، بهداشت، آموزش و سایر هزینهها باقی میگذارد. واضح است که عامل اصلی تورم است و عوامل تورم زا نقش اصلی را در جهش قیمتها در همه بخشها از جمله مسکن ایفا کرده است.
مطالعه بیشتر: مطلب «بررسی بازار اجاره در حومه تهران» را در سایت ملکی دلتا بخوانید.