هنگام مطالبه مهریه این نگرانی وجود دارد که شوهر به محض اطلاع از اینکه زوجه قصد دریافت مهریه را دارد اقدام به انتقال اموال خود به آشنایان کرده و برای فرار از دین خود اقدام کند. در این مورد قانون راه حلی پیش روی زوجه قرار داده است که آن توقیف اموال بابت مهریه است. در این مطلب از دلتامگ به موضوع توقیف ملک قولنامه ای برای مهریه میپردازیم.
توقیف ملک قولنامه ای برای مهریه
توقیف پول پیش خانه بابت مهریه
مسکن مورد نیاز زوج جزو مستثنیات دین است. بنابراین اگر زوج مستأجر باشد و با سپردن ودیعه، مسکن برای خود و خانوادهاش تهیه کرده باشد و در زمان توقیف ودیعه مسکن، زوج بدون ودیعه امکان اجاره مسکن دیگری را نداشته باشد؛ توقیف ودیعه بابت مهریه مجاز نیست. ولی اگر مسکن مورد اجاره فراتر از شأن عرفی زوج باشد و در این مورد با مبلغی پایینتر نیز میتواند در جای دیگر خانه اجاره کند، توقیف مابقی مبلغ ودیعه بابت مهریه امکانپذیر است. بنابراین در این مورد دادگاه دستور توقیف مبلغ مذکور را صادر و مقدار اضافی مبلغ ودیعه، بابت مهریه به زوجه داده میشود.
توقیف خانه بابت مهریه
اگر زن بخواهد مهریه خود را دریافت کند میتواند تقاضای توقیف خانه بابت مهریه را نیز بدهد.
در این حالت قاضی با توجه به شرایط شوهر و میزان مهریه زن رأی نهایی را اعلام میکند. در هر صورت در تأمین خواسته توقیف خانه برای مهریه مانعی ندارد. البته زوج میتواند به علت مستثنیات دین به توقیف خانه برای مهریه اعتراض کند و خواستار رفع توقیف از دادگاه گردد.
بر این اساس چنانچه طبق عرف ارزش منزل زوج بیشتر از اعسار وی باشد و اموال دیگری نیز برای توقیف نداشته باشد، زوج میبایست به فروش خانه تحت نظارت نماینده مرجع اجرایی اقدام نماید. سپس با مبلغی که از فروش خانه به دست میآید خانهای را که در حالت اعسار برای فرد نیاز است تهیه نماید. در این حالت مازاد پول توقیف گردد. ولی اگر زوج از فروش خانه ممانعت کند خانه مورد نظر توسط مرجع اجرایی به فروش میرسد و مبلغی طبق عرف برای دریافت منزلی در حد اعسار زوج به او پرداخت و مابقی پول توقیف میگردد.
توقیف خانه قولنامهای برای مهریه
با استناد به قانون ثبت اسناد و املاک در شرایط ذیل شخص را میتوان مالک ملک نامید:
- ملک به نام او ثبت شده باشد.
- و ملک از طریق مالک رسمی آن به او به ارث رسیده باشد.
- ملک به او منتقل شده باشد و این انتقال در دفتر املاک ثبت شده باشد.
بر این اساس زوجه با معرفی ملک قولنامهای به عنوان اموال شوهر نمیتواند ادعا کند که مرد مالک آن هست. با توجه به عدم اثبات مالکیت به دادگاه امکان توقیف ملک وجود ندارد. اما در شرایطی ممکن است با استفاده از قانون اجرای احکام مدنی توقیف ملک ممکن گردد دراینصورت اگر شخصی که سند رسمی ملک به نام او باشد و به مالکیت آن ملک اقرار و همچنین رضایت خود را نیز نسبت به توقیف ملک اعلام نماید ممکن است دادگاه رأی توقیف ملک مورد نظر را صادر نماید.
پیشنهاد مطالعه: رعایت این نکات هنگام تمدید قرارداد اجاره ضروری است