در قانون مدنی، موارد مشخصی آورده شده که نشان دهنده صحت معامله است. حال معامله در زمینه مسکن و خرید و فروش آن نیز از این قضیه مستثنی نیست. هر معاملهای شرایط اولیه خودش را دارد که به هر دو طرف برمیگردد و عدم رعایت آن، باطل شدن معامله را در پی دارد. اگر طرفین معامله تمامی جوانب را بررسی کرده و با احتیاط قدم بردارند، معامله و قرارداری امن و سالم خواهند داشت. یکی از مواردی که در معاملات بسیار بااهمیت است، صحت معامله و شرایط آن است. برای آگاهی بیشتر از این اصطلاح با دلتا مگ همراه باشید.
صحت معامله چه شرایطی دارد؟
برای اینکه معاملهای صحت داشته باشد باید مواردی که در قانون مدنی آمده است رعایت شود. بر همین اساس قانونگذار در ماده ۱۹۰ قانون مدنی شرایط کلی صحت معامله را بیان کرده است. این ماده در چهار بند است:
- قصد طرفین و رضای آنها
- اهلیت طرفین
- موضوع معین كه مورد معامله باشد
- مشروعیت جهت معامله
- قصد طرفین و رضای آنها
مهمترین حالت برای صحت معامله، قصد و رضایت به انجام دادن آن میباشد. تا زمانی که طرفین یا یکی از آنها راضی به انجام معامله و بستن قرارداد نباشد، معامله مربوطه صحت ندارد.
- اهلیت طرفین
اهلیت طرفین شامل بلوغ، عقل و سن رشد است.
بلوغ: در پسران ۱۵ سال کامل قمری و در دختران ۹ سال کامل قمری اعلام شده است.
عقل: به معنای عاقل بودن طرفین معامله و مجنون نبودن آنهاست.
سن رشد: سن طرفین باید 18 سال به بالا باشد.
- موضوع معین كه مورد معامله باشد
از دیگر شرایط آن مشخص بودن موضوع معامله است. طرفین یک قرارداد باید آگاه به مورد معامله باشند.
- مشروعیت جهت معامله
مورد آخر، مشروعیت جهت معامله است. بهعبارتی اگر وجود انگیزه نامشروع در یکی از طرفین وجود داشته باشد، میتوان آن قرارداد را باطل اعلام کرد. اما نکته مهم این است که انگیزه نامشروع باید مشخص و واضح باشد تا بتوان بر روی آن استناد کرد.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «مراحل سند زدن ملک تجاری» را در دلتا مگ بخوانید.