در قراردادهای اجاره بخصوص در حوزه املاک و اراضی ممکن است پیش یا پس از اتمام قرارداد، اختلافاتی بین طرفین پیش آید که در این صورت مراجع قانونی از طریق گرفتن حکم تخلیه نسبت به تخلیه واحد از مستاجر اقدام خواهند کرد. با دلتا مگ همراه باشید تا با تخلیه ملک و نحوه انجام آن آشنا شوید.
حکم تخلیه مستاجر چیست؟
در روابط بین موجر و مستاجر قوانین و شرایطی وجود دارد. این شرایط شامل:
- مدتدار بودن قرارداد
- تنظیم دو نسخه از قرارداد
- امضای طرفین معامله
- امضای دو شاهد
حال اگر بین موجر و مستاجر مشکلاتی پیش آید و شرایط ذکر شده در تنظیم قرارداد رعایت نشده باشد، مالک باید از طریق دادرسی و گرفتن حکم تخلیه مستأجر برای تخلیه ملکش اقدام کند.
شرایط دریافت حکم تخلیه
- همانطور که گفته شد قرارداد باید دارای مدت زمان مشخصی باشد. حال اگر مدت قرارداد به اتمام رسید و مستاجر، ملک موردنظر را تخلیه نکرد، مالک میتواند حکم تخلیه مستاجر را تقاضا کند.
- در صورتی که مستاجر به مدت سه ماه اجاره را پرداخت نکند یا در قرارداد حتی مدتی کمتر قید شده باشد، گرفتن حکم تخلیه ممکن است.
- اگر در قرارداد قید شده باشد که مستأجر نمیتواند ملک را به دیگری واگذار کند و این کار انجام شود، مالک میتواند حکم تخیله مستأجر را بگیرد.
- در صورت استفاده نامشروع مستاجر از ملک، امکان گرفتن حکم تخلیه ممکن است.
نحوه گرفتن و اجرای حکم تخلیه مستاجر
در صورت رخدادن هر یک از شرایطی که ذکر شد، مالک میتواند به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و تقاضای دستور تخلیه را داشته باشد. زمانیکه حکم صادر میشود، بهمدت بیست روز به مستاجر مهلت برای اعتراض داده میشود. بعد از گذشت بیست روز و قطعی شدن حکم، مالک تقاضای صادر شدن اجراییه میکند و پس از صدور آن ده روز مهلت اعتراض به مستأجر داده میشود. در صورت نبود اعتراض، تخلیه ملک توسط مأموران اجرایی یا کلانتری محل، اجرایی خواهد شد.
در صورت قطعی شدت حکم، باید طی 24 ساعت به مستاجر ابلاغ شود و پس از آن ۷۲ ساعت برای تخلیه فرصت خواهد بود.
مراجع رسیدگی به تخلیه مستاجر
برای دریافت حکم تخلیه ملک مسکونی، باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید. اما اگر ملک تجاری باشد، باید به دادگاه مراجعه کرد.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «آیا امکان گرفتن حکم تخلیه مستاجر قبل از موعد وجود دارد؟» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.