اقاله عقد یکی از اصطلاحات رایج در حقوق است که در دلتا مگ به شرح این اصطلاح و شرایط آن میپردازیم.
اقاله چیست؟
در اقاله با توافق و رضایت طرفین، بخشی یا تمام عقد نخست از بین میرود. در نتیجه هر مالی به مالک خود بازگردانده میشود.
وجود چه شرایطی برای تحقق اقاله الزامی است؟
قبل از هر چیزی، ابتدا باید عقد نخستی وجود داشته باشد تا با رضایت طرفین قرارداد، عقد مذکور از بین رفته و اقاله شود. بهعلاوه این عقد باید جز عقود لازم باشد. اقاله نیازمند وجود هیچگونه خیار یا سببی نمیباشد زیرا رضایت طرفین برای به هم زدن قرارداد کفایت میکند.
تفاوت اقاله و فسخ
در اقاله بر هم زدن عقد اول با رضایت هر دو طرف انجام میشود اما فسخ بر هم زدن یکطرفه عقد است که فقط فردی که حق فسخ را دارد میتواند این اقدام را انجام دهد، حتی اگر طرف مقابل راضی نباشد. بهعلاوه معمولا فسخ یک علت قانونی دارد و بیشتر مواقع رضایت طرف مقابل اهمیت چندانی ندارد. در حالی که در اقاله رضایت طرفین بسیار بااهمیت است.
شرایط لازم جهت انجام اقاله
1.قصد و رضایت طرفین
وقتی طرفین عقد تصمیم به بر هم زدن عقد میگیرند، باید رضایت خود را اعلام کنند. برای اعلام رضایت، یا از طریق لفظ اعلام میکنند که قصد بر هم زدن دارند و یا با انجام کاری، رضایت خود را برای انجام اقاله اعلام مینمایند.
2. مشخص و معین بودن مورد معامله
مورد معاملهای که دو طرف، قصد انجام اقاله آن را دارند باید مشخص گردد. یعنی باید مشخص شود که کدام معامله قرار است اقاله شود.
3. اهلیت طرفین معامله
از آنجایی که اقاله نوعی تصرف در اموال محسوب میشود، حتما لازم است که طرفین معامله، اهلیت لازم را داشته باشند.
معیوبشدن مورد معامله قبل از اقاله
اگر اموال مورد معامله قبل از اقاله معیوب شده باشد، بهعنوان مثال خریدار با ماشین مورد معامله تصادف کرده باشد، بعد از اقاله خریدار باید تفاوت قیمت مال سالم و معیوب را بدهد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب «ضرر و زیان فسخ قرارداد اجاره» را در دلتا مگ بخوانید.