به گزارش «مجله ملکی دلتا»، عملا بازار مسکن در محاصره ملاکان قرار گرفته و در حال حاضر هیچ اهرمی برای اینکه آنها را وادار به عرضه کند، وجود ندارد
سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: باید موانع خوبی برای بازارهای سفتهبازی نظیر مسکن، ارز و طلا ایجاد و از هجوم پولها به سمت بازارهای غیرمولد جلوگیری کنیم که تمهیدات آن نیز اتخاذ شده است.
سوال مهم افکار عمومی به ویژه متقاضیان مصرفی بازار مسکن که به کلی بازار در محاصره ملاکان را ترک کردهاند این است که پس از گذشت ۶ ماه از اعلام این وعدهها و بیش از چهار ماه از تحویل دولت به رئیسجمهور منتخب، چرا پیشرفت وعده مالیاتی علیه سفتهبازی و خریدهای غیر مصرفی تاکنون صفر بوده است.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته از وضعیت بازار مسکن طی بیش از سه سال اخیر، حدود دوسوم خرید و فروشهای انجام شده در بازار مسکن طی این مدت توسط سوداگران، سفتهبازان، ملاکان و بهطور کلی تقاضای غیرمصرفی صورت گرفته است.
بازار مسکن از محاصره ملاکان آزاد میشود؟
ملاکان در شرایط رکود نیز نسبت به خرید و فروش اقدام کرده و به جای اینکه روی فروش و کسب سود در کوتاهمدت حساب کنند، تا مقطع بعدی رونق معاملات منتظر میمانند و در آن زمان نسبت به فروش واحدهای مسکونی احتکار شده اقدام میکنند.
اکنون بیش از دو سال است که دولتها به دنبال اجرای یک برنامه انحرافی یعنی وصول مالیات پوچ موسوم به «مالیات خانههای خالی» هستند. این ابزار مالیاتی پس از مالیات سالانه املاک، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر معاملات مکرر، مالیات دست چهارم ملکی به شمار میآید که با هدف تنظیم بازار مسکن توسط کشورهای توسعهیافته دریافت میشود.
نکته تاملبرانگیز این است که مالیات خانههای خالی در مقاطعی از دهه ۵۰ به بعد در کشور اجرا شده اما هیچگاه نتیجهبخش نبوده و نتوانسته نقش مانعی را در برابر سفتهبازی و جریان ملاکی ایفا کند.
خاندوزی به موضوع مولدسازی املاک دولتی نیز پرداخت و گفت: از آنجاکه در کشور ما دولتها به شکل تاریخی و سنتی مالکیت اموال بزرگ بلااستفاده را داشتهاند، میتوانیم از فروش این اموال مازاد به نفع ایجاد درآمد برای دولت استفاده کنیم.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «10 روز زمان برای راه اندازی سامانه املاک و اسکان» از مجله ملکی دلتا بخوانید.