حالا و پس از گذشت بیش از صد روز از فعالیت دولت سیزدهم تمام شواهد و قرائن از اجرا نشدن آن در پایان سال اول حکایت دارد، هرچند دولت برای این موضوع هم توجیهی مشخص دارد: دولتیها و در رأس آن وزارتخانه راهوشهرسازی میگویند برنامه ساخت چهارمیلیون مسکن در چهار سال است و در گام اول هم قرار است دومیلیون مسکن تا پایان سال دوم دولت به بهرهبرداری برسد.
اما خبر مهم دراینباره گفتههای دو منبع معتبر در وزارتخانه راهوشهرسازی و همچنین سازمان برنامهوبودجه به خبرنگار «شرق» است که از برنامهریزی برای تهاتر نفت با ساخت مسکن حکایت دارد؛ به این معنی که قرار است دولت در آینده بخشی از نفت خود را به چین بفروشد و در ازای آن، شرکتهای چینی اقدام به ساخت مسکن در ایران کنند.
این خبر را البته برنامههای دولت و همچنین سخنان برخی مدیران ارشد و وزرا هم تأیید میکند همچنانکه همین دیروز قاسمی از مذاکره با چینیها برای انتقال فناوری ساخت مسکن خبر داد. وزیر راهوشهرسازی که با پایگاه خبری همین وزارتخانه سخن میگفت دراینباره توضیح داد: «مذاکره با شرکتهای خارجی برای ورود فناوریهای نوین ساختوساز مسکن به کشور ادامه دارد و نمایندگانی از چین برای مذاکره در کشور حضور دارند».
قاسمی در این گفتوگو با اشاره به اینکه صنعت ساختمان یک دانش است که ضرورت دارد تا از نظر کیفیت، قیمت و سرعت در ساخت بهروز و متحول شود، گفت: مذاکره شرکتهای خارجی با وزارت راهوشهرسازی درباره ساخت واحدهای مسکونی با قیمت کمتر از شرکتهای ایرانی، نشاندهنده دانش فنی آنهاست که باید تلاش کنیم در همکاری با شرکتهای دانشبنیان توان خود را به آن سطح برسانیم.
وزیر راهوشهرسازی ادامه داد: در حوزه مسکن، قیمتها با روش ساخت سنتی مناسب نخواهد بود. شرکتهای خارجی پیشنهاد ساختوساز با قیمتهای پایینتر از داخلیها میدهند؛ اما استفاده از توان داخلی در اولویت قرار دارد و این نشان میدهد که کار علمی و فناوری درباره ساختوساز مسکن انجام نشده است و این یک مأموریت ویژه برای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی است.