به گزارش «مجله ملکی دلتا»، حمید زادبوم رییس سابق سازمان توسعه تجارت ایران درباه خرید خانه در ترکیه نوشت: طبق گزارشها طی سال ٢٠١٨ تعداد ٤٠٠٤٤ واحد مسکونی، به افراد خارجی فروخته شد. این رقم برای سال ٢٠١٩ به ٤٥٩٦٧ واحد افزایش و در سال ٢٠٢٠ بااندکی کاهش به ٤١٢٩٨ واحد رسید. در هشت ماهه سال ٢٠٢١ هم جمعا ٣١٢٤٢ واحد مسکونی به خارجیها فروخته شده است.
ایرانیها در سال ٢٠١٨ جمعا ٣٦٥٢ و در سال ٢٠١٩ هم ٥٤٣٢ و در سال ٢٠٢٠ بهرغم وضعیت کرونایی ٧١٨٩ خانه و در هشت ماهه سال ٢٠٢١ هم ٤٦٠٠ خانه در ترکیه خریداری کردند. توجه به این نکته ضروری است که، اولا اغلب این املاک توسط ایرانیان ساکن ترکیه خریداری شده و لزوما ارزشی بالای ٢٥٠ هزار دلار ندارند که خرید املاک بالای ٢٥٠ هزار دلار میتواند منجر به اخذ شهروندی ترکیه شود.
علت اصلی گرایش ایرانیان مقیم ترکیه به خرید املاک این است که طی سالهای اخیر اجازه اقامت سالانه روی قراردادهای اجاره املاک اعم از خانه و محل کسب داده نمیشود و خارجیهای مقیم مجبورند ملکی را خریداری کنند تا اقامت سالانه داشته باشند لذا مشکل اقامت سالانه را با خرید املاک ارزانقیمت در ترکیه حل میکنند. بهعبارت دیگر سیاستگذاری ترکیه برای اقامت سالانه در این کشور بهنحوی تغییر کرده که مهاجران به ترکیه را بالاجبار به سمت خرید ملک در ترکیه سوق میدهد.
در سالهای قبل، افراد خارجی در ترکیه میتوانستند با ارائه قرارداد اجاره ملک نیز اقامت سالانه دریافت کنند. بنابراین بسیاری از تحلیلهای اشتباه که حاکی از استفاده ارز صادرکنندگان برای خرید ملک در ترکیه میشود، بیاساس است و اکثریت صادرکنندگان کشورمان ارزهای خود را به کشور برمیگردانند و در چرخه اقتصاد کشور بهکار میگیرند.اخیرا حتی تحلیل شده بود که قوانین مالیاتی کشور موجب گرایش ایرانیان به خرید ملک در ترکیه شده که به نظر میرسد رفتار سرمایهگذاران در این زمان کوتاه نمیتواند تبدیل به رویه خرید مسکن در خارج شود.
مطالعه بیشتر: مطلب «قیمت خانه در هر منطقه تهران چند؟» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.