به گزارش «مجله ملکی دلتا»، زمانیکه دو نفر تصمیم میگیرند ملکی را بین خود خرید و فروش نمایند و در خصوص تمام جزییات این معامله به توافق میرسند باید تمام توافقات حاصله را بهصورت کتبی درآورند که معمولا به این توافق کتبی در عرف قولنامه گفته میشود قولنامه در واقع همان مواردی است که بین خریدار و فروشنده به توافق رسیده شده است و فقط بهصورت کتبی درآمده است.
اما در صورتیکه یکی از طرفین به مواردی که بیان کرده است پایبند نباشد طرف دیگر دلیل محکمی جهت اقامه دعوا علیه وی ندارد، چرا که قولنامه محکمه پسند نیست.
به همین جهت طرفین باید قراردادی را به نام مبایعهنامه بین خود تنظیم نمایند مبایعه نامه همانطور که از نام آن مشخص است قرارداد بیع است بین طرفین. این قرارداد یک سند غیر رسمی است که قبل از اینکه سند رسمی ملک به خریدار منتقل گردد، بین طرفین منعقد میگردد.
بعد از تنظیم مبایعهنامه طرفین و دو شاهد بایستی آن را امضا نمایند
مبایعهنامه تنظیم شده منحصر به فرد نیست و امکان فروش مجدد ملک از سوی فروشنده به خریدارهای دیگر نیز دارا است به این منظور طرفین باید به بنگاههای املاک مراجعه نموده و قرارداد خود را در سیستم نرم افزاری جامع آنها به ثبت میرسانند این سیستم بهصورت سراسری است و با ثبت مشخصات طرفین و ملک مورد نظر، کد رهگیری صادر میگردد که صادر شدن این کد به این معنی است که فروشنده پیش از این ملک را به دیگری نفروخته است و معامله سالم است. البته برخی مبایعهنامه را نیز در بنگاههای املاک تنظیم مینمایند.
در این مرحله خریدار وظیفهای ندارد و انجام این مرحله با فروشنده ملک است
فروشنده باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و لیست مدارکی که برای تنظیم سند لازم است را از دفترخانه گرفته و مدارک را کامل کرده و برای تنظیم سند رسمی به دفتر خانه مربوطه برگردد.
در این مرحله طرفین باید در تاریخ و در دفترخانه تعهد شده و تعیین شده حاضر شوند
در صورت تعیین نشدن، خریدار به وسیلهی اظهارنامه تاریخ و محل حضور جهت انتقال سند رسمی به اطلاع فروشنده میرساند و سند انتقال را امضا نمایند.
مطالعه بیشتر: مطلب «نکات مهم درباره صدور چک در معاملات ملکی» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.