بعد از پیدا کردن خانه مورد نظر و توافق بین خریدار و فروشنده، یک مرحله مهم و پرماجرا که اصطلاحا «به نام کردن یا سند زدن» است، آغاز میشود.
به گزارش «مجله ملکی دلتا»، معاملات ملک و انتقال مالکیت از فروشنده به خریدار دارای دو مرحله است که یک مرحله آن تنظیم «سند عادی» یا همان «مبایعهنامه» بین خریدار و فروشنده و مرحله دوم آن انتقال رسمی مالکیت واحد مسکونی به خریدار یا ثبت رسمی معامله از طریق صدور و ثبت «سند محضری» است.
مراحل تبدیل سند خانه به سند قطعی ملک
- ابتدا خریدار خانهای را میپسندد و بعد از توافق با فروشنده، مبایعهنامه تنظیم میشود. خریدار، فروشنده و حداقل دو شاهد زیر مبایعهنامه را امضا میکنند. تنظیم مبایعهنامه میتواند توسط خریدار و فروشنده یا توسط بنگاه معاملات ملکی انجام شود.
- مبایعهنامه باید توسط بنگاههای املاک مجاز و معتبر در سیستم نرمافزاری جامع ثبت شود کد رهگیری دریافت کند.
- فروشنده باید برای نقل و انتقال و سند زدن خانه با شناسنامه و اصل سند، به «دفترخانه اسناد رسمی» مراجعه کند.
- بعد از مراجعه فروشنده به دفترخانه و ارائه تمامی مدارک، دفترخانه وظیفه دارد در مورد بدهی ملک از شهرداری، دارایی، بیمه(اگر ملک تجاری باشد)، بخشداری(اگر ملک خارج از محدودۀ خدمات شهری باشد) استعلام کند. به این کار، مفاصاحساب میگویند.
- همزمان دفترخانه بررسی میکند که سند در گرو نباشد و ملک در طرح ساختوساز شهرداری قرار نگرفته باشد.
- در این مرحله فروشنده با نامه دفترخانه به شهرداری منطقهای که ملک در آن قرار دارد، مراجعه کند. شهرداری بررسی میکند که ملک بر اساس پروانه ساخته شده است یا نه. در صورت تخلف، فروشنده باید جریمه بپردازد.
- فروشنده باید با مراجعه به دارایی ۴% قیمت ملک را به عنوان مالیات نقلوانتقال پرداخت کند. قیمتی که دارایی بر روی ملک میگذارد با قیمت واقعی تفاوت دارد.
- آخرین مرحله انتقال قطعی سند است. فروشنده و خریدار در مبایعه نامه تاریخ سند زدن را تعیین میکنند. در روز مورد نظر دو طرف معامله با داشتن مدارک شناسایی، مفاصاحساب شهرداری، مفاصاحساب دارایی، سند مالکیت، کپی مبایعهنامه، کد رهگیری، گواهی پایان کار، استعلام ثبتی و کد پستی به دفتر اسناد رسمی مراجعه میکنند.
- در پایان سندی مطابق با شرایط مورد توافق دو طرف معامله در دفتر اسناد رسمی تنظیم خواهد شد.
مطالعه بیشتر: مطلب «با کم و زیاد شدن مساحت ملک چه باید کرد؟» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.
تعداد کلمات مطلب: 350