بیماری خار پاشنه یکی از شایعترین مشکلات در ناحیه پاشنه پا است اما بر خلاف تصور بسیاری از افراد از وجود آن آگاه نیستند و زمانی که به دلیل مشکلات دیگر مراجعه میکنند یا بیماری پیشرفت زیادی میکند، از آن باخبر میشوند. با تشخیص بیماری در مراحل ابتدایی، میتوان با روشهای بسیار ساده در خانه از پیشرفت آن جلوگیری کرد، اما در غیر این صورت درمان آن بسیار سخت خواهد شد. در ادامه این مقاله از مجله دلتا در مورد علائم و راههای درمان این بیماری مرموز توضیح میدهیم تا با آن آشنا شوید و اگر علائمش را دارید، از پیشرفتش جلوگیری کنید.
بیماری خار پاشنه چیست؟
بیماری خار پاشنه معمولا به دلیل تجمع کلسیم در ناحیه پاشنه است که به تدریج تبدیل به زائدهای استخوانی و تیز در پاشنه میشود. در نتیجه، هنگام راه رفتن و وارد شدن فشار بر پاشنه، این خار پاشنه باعث درد و ناراحتی میشود. علیرغم شیوع نسبتاً زیاد این مشکل، بسیاری از افراد ممکن است از آن مطلع نباشند و آن را با دیگر دردهای پاشنه یا مچ پا اشتباه بگیرند.
علائم خار پاشنه
علائم بیماری خار پاشنه معمولا با درد شدید و گاه غیرقابل تحمل در ناحیه پاشنه به ویژه هنگام برداشتن اولین قدمها بعد از بیدار شدن یا پس از استراحت طولانی، همراه است. این درد ممکن است در طول روز کاهش پیدا کند ولی در صورت ایستادن طولانی یا فعالیتهای فیزیکی سنگین مجددا تشدید شود. در برخی موارد، این درد بهطور دائمی در ناحیه کف پا ادامه پیدا میکند و با فشار مستقیم بر پاشنه افزایش مییابد. دیگر علائم شامل سفتی و کاهش انعطافپذیری کف پا، تورم و التهاب در ناحیه پاشنه است.
چرا افراد زیادی از بیماری خار پاشنه خود آگاه نیستند؟
یکی از دلایلی که بسیاری از افراد از وجود بیماری خار پاشنه خود بیخبرند، این است که ممکن است علائم اولیه این مشکل با دردهای معمولی ناشی از خستگی یا فشار بر پا اشتباه گرفته شود. بسیاری از مردم تصور میکنند که درد پاشنه طبیعی است و نیازی به بررسی پزشکی ندارد بهویژه اگر درد در طول روز کاهش پیدا کند. همچنین، گاهی خار پاشنه بدون درد است و تنها در صورتعکسبرداری به دلیل مشکلات دیگر مانند شکستگی یا دردهای شدید، به وجود آن پی برده میشود.
به طور کلی، آگاهی نسبت به علائم بیماری خار پاشنه و علت بروز آن کمک میکند تا در مراحل اولیه با تغییرات سادهای در سبک زندگی و استفاده از درمانهای خانگی از پیشرفت آن جلوگیری کرده و نیازی به روشهای درمانی پیچیدهتر نباشد.
علل ایجاد خار پاشنه
دلایل متعددی میتواند باعث ایجاد بیماری خار پاشنه شود. یکی از اصلیترین دلایل، کشیدگی بیش از حد و مداوم عضلات و رباطهای کف پا است که به مرور زمان باعث تشکیل زائده استخوانی میشود. اضافه وزن و چاقی نیز نقش مهمی در بروز این مشکل دارند، زیرا فشار بیشتری بر پاشنه وارد میکنند. دیگر عوامل شامل پوشیدن کفشهای نامناسب با کفی سفت و غیر قابل انعطاف، فعالیتهای فیزیکی شدید و تکراری مانند دویدن و پریدن و حتی ایستادن طولانی مدت بر روی سطوح سخت است. از سوی دیگر، شرایط فیزیکی خاصی مانند کف پای صاف یا قوس زیاد پا نیز میتواند خطر بروز خار پاشنه را افزایش دهد.
درمان خار پاشنه
درمان خار پاشنه بسته به شدت و مرحله بیماری متفاوت است. اولین مرحله درمان معمولا شامل استفاده از روشهای غیرجراحی و تغییراتی در سبک زندگی است:
1. استفاده از کفشهای مناسب و کفیهای طبی با قابلیت جذب شوک و کاهش فشار بر پاشنه اولین اقدام لازم برای درمان این بیماری است.
2. انجام تمرینات کششی مخصوص برای کف پا و تاندون آشیل نیز به کاهش درد و افزایش انعطافپذیری کمک میکند.
3. استفاده از کیسه یخ برای کاهش التهاب و درد و استراحت کافی از دیگر راههای کمککننده است.
4. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است از روشهای درمانی پیشرفتهتری مانند فیزیوتراپی، تزریق استروئید یا استفاده از داروهای ضد التهابی استفاده کند.
5. در صورت عدم موفقیت این روشها و شدت بالای درد، جراحی به عنوان آخرین راهکار برای برداشتن خار پاشنه در نظر گرفته میشود.