کمکاری تیروئید یک بیماری شایع و طولانیمدت است که با تغییراتی در زندگی روزمره و تغذیه، قابل مدیریت خواهد بود. کمکاری تیروئید مشکلات زیاد و آزاردهندهای برای فرد ایجاد میکند اما با رعایت رژیم غذایی مناسب که شامل مصرف مواد غذایی مفید و حذف غذاهای مضر است، میتوان بسیاری از این مشکلات را کاهش داد و به درمان بیماری کمک کرد. در ادامه این مقاله از مجله دلتا به معرفی مواد غذایی مفید در درمان کمکاری تیروئید میپردازیم.
کمکاری تیروئید چیست؟
علائم کمکاری تیروئید
- خستگی و کاهش انرژی
- افزایش وزن و چاقی
- پوست خشک و شکنندگی مو
- یبوست
- سرماخوردگیهای مکرر و حساسیت به سرما
- افسردگی و تغییرات خلقی
- دردهای عضلانی و مفصلی
راههای درمان کمکاری تیروئید
1. درمان با هورمونهای تیروئیدی
2. بررسی منظم و تنظیم دوز دارو
3. کنترل بیماریهای همراه
نکات تغذیهای برای درمان کمکاری تیروئید
تغذیهی مناسب میتواند نقش مهمی در کنترل کمکاری تیروئید و کاهش علائم آن داشته باشد. برخی مواد مثل ید، سلنیوم و روی برای تولید هورمونهای تیروئیدی و عملکرد صحیح تیروئید ضروری هستند. در ادامه موادغذایی موردنیاز تیروئید کمکار را بررسی میکنیم:
1. تخم مرغ
تخممرغ سرشار از ید، سلنیوم و ویتامین دی است که برای تولید و تنظیم هورمونهای تیروئیدی ضروری هستند.
2. گوشت سفید
گوشتهای سفید و بدون چربی زیاد مانند مرغ، بوقلمون، غاز، اردک، ماهی و میگو حاوی پروتئین و روی موردنیاز برای عملکرد صحیح در کمکاری تیروئید هستند. همچنین غذاهای دریایی مانند ماهیهای سالمون، ساردین و تن و میگو مقادیر بالایی ید و امگا 3 دارند.
3. میوه و سبزیجات
میوه و سبزیجات به دلیل کالری پایین، به کنترل وزن کمک میکنند و ویتامینهای موردنیاز تیروئید را دارند. سبزیجات تیرهرنگ مانند اسفناج و کلم سبز پرخاصیتترین سبزیجاتی هستند که باید در رژیم غذایی کمکاری تیروئید مصرف شوند. سبزیجات غیر نشاستهای مانند فلفل، هویج، قارچ، سیر، کرفس و کدوسبز کالری پایینی دارند و بعضی از آنها (مانند سیبزمینی، نخودسبز، لوبیاسبز و کدوحلوایی) میتوانند از پرخوری جلوگیری کنند. همچنین میوهها سیب، هلو، مرکبات مانند لیمو و پرتقال، انگور، نارگیل و موز برای کمکاری تیروئید بسیار مفید هستند.
4. مغزها
مغزها غنی از سلنیوم، آهن و روی هستند که برای حفظ عملکرد درست تیروئید موردنیاز است آجیل برزیلی، گردو، بادام، بادامهندی، تخم کدوحلوایی و تخم آفتابگردان سرشار از سلنیوم، روی و چربیهای سالم هستند و در تولید هورمونها نقش مهمی دارد.
5. لبنیات
نوع کمچرب لبنیات مانند ماست، شیر، پنیر و بستنی دارای ید هستند که مهمترین ویتامین برای بهبود عملکرد تیروئید است. لبنیات خواص ضد التهابی دارند که برای کمکاری تیروئید بسیار مفید هستند.
6. غلات و دانههای بدون گلوتن
از بهترین راههای رفع یبوست در کمکاری تیروئید بدون استفاده از ملینها، مصرف مواد غذایی با فیبر بالا و بدون گلوتن یعنی بلغور، برنج قهوهای، کینوا، ذرت، جو دوسر، و پاستا با آرد برنج قهوهای است. همچنین حبوبات بهویژه لوبیاقرمز منبع بالایی از فیبر، پروتئین، آنتیاکسیدان، مواد معدنی و سرشار از انرژی هستند که استفاده از آنها در رژیم غذایی افراد مبتلا به کمکاری تیروئید میتواند مفید باشد.
7. اجتناب از مصرف زیاد سویا
8. پرهیز از غذاهای فرآوری شده و چرب
9. محدود کردن مصرف قند و کربوهیدراتهای ساده
10. محدود کردن کافئین و الکل
استفاده بیش از حد از کافئین، در عملکرد تیروئید اختلال ایجاد کرده و علائم کمکاری را تشدید میکند و الکل مانع از تولید هورمونها توسط تیروئید میشود.