سنگ کلیه دشمن خاموش کلیهها، میتواند با دردهای شدید و ناگهانی زندگی را مختل کند. این سنگها آنقدر کوچک هستند که اغلب با کمک روشهای ساده در خانه میتوانیم آنها را دفع میکنیم، هرچند که وقتی بزرگ شوند، به مانعی دردناک در مسیر ادرار تبدیل میشوند. در این مقاله از مجله دلتا روشهایی را به شما میگوییم که با کمک آنها میتوانید سنگ کلیه را درمان یا از آن پیشگیری کنید و از این گرفتاری عذابآور خلاص شوید.
چرا سنگ کلیه ایجاد میشود؟
سنگ کلیه زمانی ایجاد میشود که مواد معدنی و نمکها در کلیهها تجمع میکنند و به شکل سنگهای جامد درمیآیند. این سنگها میتوانند کوچک باشند و از راه ادرار دفع شوند اما در صورتی که بزرگتر شوند، ممکن است باعث درد شدید و مشکلات بیشتری شوند. سنگ کلیه به دلیل افزایش غلظت مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات، و اسید اوریک در ادرار به وجود میآید که ممکن است در صورت نبود مایعات کافی در بدن، به هم چسبیده و سنگ تشکیل دهند.
علائم سنگ کلیه
سنگ کلیه تا وقتی حرکت نمیکند و ثابت است، علامتی ندارد. مشکلات از زمانی آغاز میگردد که سنگ در کلیه جابهجا میشود یا به سمت میزنای (لولهای که هر کلیه را به مثانه وصل میکند) به راه میافتد. در این حالت، برخی یا همه موارد زیر دیده میشود:
- درد شدید و متناوب در پهلو و پشت، پایینتر از سطح دندهها که ممکن است به پایین شکم تیر بکشد
- سوزش ادرار
- ادرار صورتی، قرمز یا قهوهای
- ادرار بدبو یا تیره
- کم شدن حجم ادرار
- تهوع و استفراغ
- احساس نیاز مداوم به دفع ادرار
توجه داشته باشید درد سنگ کلیه تغییر میکند. با جابهجا شدن سنگ در مجاری ادرار، محل و شدت درد عوض میشود.
علت ایجاد سنگ کلیه چیست؟
کمبود مصرف آب: یکی از مهمترین عوامل ایجاد سنگ کلیه، کمبود مصرف آب است. کمآبی بدن باعث میشود که غلظت مواد معدنی در ادرار افزایش یابد و این امر خطر تشکیل سنگ را افزایش میدهد.
رژیم غذایی نامناسب: مصرف بیش از حد غذاهایی که کلسیم، اگزالات، پروتئینهای حیوانی و نمک زیاد دارند، میتواند احتمال بروز سنگ کلیه را بالا ببرد.
اختلالات متابولیکی: بعضی از افراد به دلیل مشکلات ژنتیکی یا اختلالات متابولیکی خاص، مستعد تولید سنگهای کلیوی هستند.
سابقه خانوادگی: اگر در خانواده فردی سابقه سنگ کلیه داشته باشد، احتمال بروز این مشکل در اعضای دیگر نیز بیشتر است.
چاقی و اضافهوزن: اضافهوزن و چاقی نیز میتواند خطر سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا در این وضعیت سطح برخی از مواد شیمیایی در بدن تغییر کرده و باعث افزایش خطر تشکیل سنگ میشود.
چه افرادی مستعد سنگ کلیه هستند؟
- افراد با سابقه خانوادگی سنگ کلیه
- افرادی که کمبود مصرف آب دارند
- افرادی که به دلیل بیماریهای متابولیک دچار افزایش غلظت ادراری کلسیم و اسید اوریک هستند
- افراد چاق یا کسانی که اضافهوزن دارند
- افرادی که دارای رژیم غذایی حاوی پروتئین حیوانی، نمک و اگزالات بالا هستند
روشهای خانگی دفع سنگ کلیه
1. نوشیدن آب زیاد
2. استفاده از آبلیمو
3. سرکه سیب
4. چای گزنه
5. آب کرفس
6. مصرف آب انار
7. استفاده از تخم خربزه
8. آب ریحان
9. عرق خارخاسک
عرق خارخاسک نیز می تواند در درمان و کنترل سنگ کلیه بسیار مفید باشد. خارخاسک طبع گرم و خشک دارد و باعث بیشتر شدن حجم ادرار می شود. می توانید از عرق خارخاسک یا دمنوش گیاه آن برای خردکردن سنگ کلیه و مثانه و کنترل عفونت های کلیه استفاده نمایید.
دفع سنگ کلیه با ورزش
ورزش علاوه بر آنکه در دفع سنگ کلیه اثر دارد، منجر به پیشگیری از آن هم می شود. ورزشهایی مانند پیادهروی، ورزش های هوازی، دوچرخه سواری و شنا در کاهش درد و دفع سنگ کلیه و پیشگیری از آن موثر هستند. دویدن روی تردمیل یا در هوای آزاد، رقصیدن و ایروبیک نیز از دیگر تمریناتی است که می تواند به دفع سنگ کلیه ، کمک کنند. برای پیشگیری و درمان این بیماری، روزانه 30 دقیقه پیادهروی را فراموش نکنید.
نکات مهم در دفع سنگ کلیه