
آیا میدانید حدود ۱۰ میلیون رنگ در جهان وجود دارد؛ اما چشم انسان قادر به تشخیص ۷ میلیون از آنها است؟ همه انسانها و به ویژه خانمها دائما مشغول انتخاب رنگها در زمینه دکوراسیون و مد و پوشاک و… هستند.
در این مطلب از مجموعه مطالب مجله دلتا همراه ما باشید تا در خصوص ترکیب رنگها، اسم درست برخیاز رنگها که تا به حال نمیدانستید، روش اصولی برای انتخاب رنگها و ست کردن آنها با یکدیگر و… صحبت کنیم. همچنین در پایان مطلب یک تست جالب برای تشخیص رنگها داریم.
دستهبندی اولیه رنگها
- رنگهای اصلی: قرمز، آبی، زرد
- رنگهای ثانویه: بنفش، سبز، نارنجی
- رنگهای مکمل یا ترکیبی: قرمز-نارنجی/ زرد-نارنجی/ قرمز-بنفش/ آبی-بنفش/ زرد-سبز/ آبی-سبز
در واقع رنگهای ترکیبی رنگهایی هستند که از ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ فرعی به دست میآیند و محل قرارگیری هر رنگ ترکیبی در دایره رنگ، در میان دو رنگ تشکیل دهنده خود میباشد. (به تصویر زیر دقت کنید.)
رنگهای سرد و گرم
- رنگهای سرد: آبی، سبز، فیروزهای و نقرهای با خاصیت آرامش بخشی
- رنگهای گرم: قرمز، صورتی، زرد، طلایی و نارنجی؛ انتخاب رنگهای گرم سبب القای احساسات مختلف میشود. از خوشبینی محض گرفته تا خشونت شدید
- رنگهای ترکیبی(سرد-گرم): ارغوانی، سوسنی، بنفش و… هم آرامبخش و هم مهیج.
- رنگهای خنثی: قهوهای، بژ، شیری، خاکستری، سیاه و سفید؛ انتخاب رنگهای خنثی باعث میشوند انسان به سایر رنگهایی که در کنار آنها قرار گرفتهاند، توجه خاص نشان دهد.
کاربرد و انتخاب رنگهای مکمل در لباسها
تناسب در لباس پوشیدن نیز به رعایت اصول ترکیب رنگ و شناخت رنگهای مکمل مرتبط است. در ادامه چندین مدل از ست کردن رنگهای لباس را مثال میزنیم.
- رنگهای مکمل بنفش: نارنجی، صورتی، بنفش تیره، زیتونی، طوسی، زرد، سفید
- رنگهای مکمل مشکی: نارنجی، صورتی، سفید، قرمز، بنفش
- رنگهای مکمل آبی: طوسی، صورتی، نارنجی
- رنگهای مکمل سبز: طلایی، قهوهای، نارنجی، زرد، طوسی، کرم
- رنگهای مکمل زرد: آبی ملایم، بنفش، طوسی،سبز
- رنگهای مکمل نارنجی: قهوهای، سبز
- رنگهای مکمل صورتی: آبی، سبز، سفید، مشکی
اسم درست رنگهایی که نمیدانستید!
رنگهایی از طیف بنفش
رنگهایی از طیف آبی
رنگهایی از طیف زرد
رنگهایی از طیف سبز
رنگهایی از طیف قرمز
یک تست جالب برای تشخیص رنگ!
چند رنگ در تصویر زیر میبینید؟ (جالب است بدانید از هر ۴ نفر،۱ نفر میتواند تشخیص دهد!)
- اگر کمتر از ۲۰ رنگ را در طیف بالا مشاهده کردید، شما دیکرومات هستید. این بدان معنی است که شما فقط دو نوع حسگر مخروطی در چشمانتان دارید. سگها هم دیکرومات هستند!
- اگر بین ۲۰ تا ۳۲ رنگ را در تصویر بالا مشاهده کردید، شما تریکرومات هستید. یعنی شما سه نوع حسگر مخروطی در چشمانتان دارید. تریکروماتها به خوبی قادر به تشخیص رنگهای آبی، بنفش، سبز و زرد هستند. ۵۰ درصد از مردم تریکرومات هستند.
- اگر بین ۳۲ تا ۳۹ رنگ را در طیف بالا مشاهده کردید، شما تتراکرومات هستید. این بدان معنی است که شما چهار نوع حسگر مخروطی در چشمانتان دارید. به طور قطع، تشخیص رنگ زرد با تونالیتههای مختلف برای همه دشوار است. فقط ۲۵ درصد از مردم تتراکرومات هستند.
- اگر بیشتر از ۳۹ رنگ را مشاهده کردید، دوباره بشمارید!! چون فقط ۳۹ رنگ مختلف در طیف بالا وجود دارد. با این وجود باز هم شما تتراکرومیک هستید.
سخن پایانی
دنیای رنگها دنیای جالب و پرکاربردی است. همانطور که گفتیم انتخاب رنگها و ترکیب اصولی آنها همواره در زمینههای گوناگونی چون دکوراسیون منزل، پوشاک و… مورد استفاده میباشد. در این مطلب از مجموعه مطالب مجله دلتا سعی کردیم برخی اطلاعات اولیه راجع به آنها در اختیار شما قرار دهیم.