اجازه ازدواج مجدد به مرد از آن موضوعات پر چالشی است که پیرامون آن سوالات بسیار زیادی میشود. طبق بند ۶ ماده ۱۶ قانون حمایت خانواده ترک زندگی مشترک از طرف زن موجب استحقاق مرد برای درخواست صدور حکم ازدواج مجدد از دادگاه است. حالا سوالی که مطرح میشود آن است که آیا صرف تحقق این مورد باید موجب شود که دادگاه بدون تحقیق و در نظر گرفتن همه جوانب اقدام به صدور حکم ازدواج مجدد کند یا باید در این مورد دادگاه با احتیاط بیشتری اتخاذ تصمیم کند. همراه دلتامگ باشید.
شرایط دادن اجازه ازدواج مجدد به مرد
طبق ماده 16 قانون حمایت از خانواده (مصوب 1353) 9 شرط برای اجازه ازدواج مجدد به مرد ذکر کرده است:
- رضایت همسر اول
- از جمله مهمترین دلایل آن است که همسر اول قادر به ایفای وظایف زناشویی نباشد.
- عدم تمکین زن از شوهر
- ابتلا زن به جنون یا امراض صعب العلاج
- محکومیت زن به حبس 5 سال یا بیشتر
- ابتلا زن به هرگونه اعتیاد مضر
- ترک زندگی خانوادگی از طرف زن
- غایب بودن یا مفقود الاثر شدن زن
- عقیم بودن زن
دلایل لازم برای ازدواج مجدد
- دادن دلایل و مستندات دادخواست به دادگاه
- انجام تحقیقات ضروری توسط دادگاه (این مورد بسیار مهم است که دادگاه اقدام به تحقیق در این رابطه کند)
- احراز توانایی مالی مرد و اینکه آیا مرد توانایی اداره دو زندگی مسترک را دارد یا خیر ( بیشتر قضات به این مسئله خیلی توجه میکنند)
- احراز اجرای عدالت بین همسران توسط دادگاه
دادگاه بعد از بررسیهای لازم و وجود هر یک از این موارد و همچنین کلیه شرایط لازم مبادرت به صدورحکم اجازه ازدواج مجدد را خواهد کرد.
مراحل و نحوه گرفتن اجازه ازدواج مجدد از دادگاه
- مرد میتواند با به همراه داشتن دلایل و مستندات و به همراه مدارک شناسایی به دفتر خدمات الکترونیک قضائی و دادخواست را به طرفیت همسر اول خود تنظیم کرده و خواسته خود را که ”اجازه ازدواج مجدد به مرد” از دادگاه درخواست کند.
- بعد از ارجاع به شعبه و رسیدگی، قاضی پرونده پس از اقدامات ضروری و تحقیق از آن و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران اگر دلایل او را قوی باشد به شوهر اجازه ازدواج مجدد داده و اگر مرد شرایط مالی مساعدی نداشته باشد و این امر برای دادگاه محرز شود که مرد نمیتواند از پس از هزینههای زندگی برآید با دادخواست مرد برای ازدواج مجدد مخالفت میکند.
- اگر مردی بدون رضایت همسر اول یا بدون حکم دادگاه، اقدام به ازدواج دائم مجدد کند، نمیتواند ازدواج دوم را به ثبت رسانده و ثبت ازدواج دائم دوم برابر ماده 49 قانون حمایت از خانواده الزامی است.
- نکته مهم آن است که سر دفتران ازدواج حق ندارند بدون اجازه دادگاه اقدام به ثبت ازدواج مجدد دائم مرد کرده و اگر سردفتران بدون اخذ گواهی یا اجازه از دادگاه اقدام به ثبت نمایند به محرومیت از اشتغال به سر دفتری محکوم خواهند شد.
- مجازات عدم ثبت واقعه ازدواج دائم حبس از 91 روز تا 6 ماه و جزای نقدی از 80 تا 180 میلیون ریال است.
- ازدواج موقت نیاز به ثبت ندارد، مگر اینکه زن باردار بوده یا اگر برای ثبت ازدواج طرفین توافق کنند.
- ازدواج مجدد مرد فقط با رعایت تشریفات خاصی در قانون حمایت خانواده پیش بینی شده است. اگر مرد حکم مبنی بر ازدواج مجدد را بگیرد موجب حق طلاق برای زن نمیشود ولی اگر مرد بدون رضایت همسر اول اقدام به ازدواج مجدد کند حق طلاق برای زن ایجاد میشود و میتواند با حفظ کلیه حقوق خود درخواست طلاق کند.