هدف از اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟
این قانون با اهداف متعددی صادر شده است که با در نظر گرفتن چشماندازهای کلان اقتصادی کشور به منظور جلوگیری از اختلال در بنیانهای مالی جامعه، مالیاتهای مستقیمی را بر داراییهای مختلف اعمال میکنند.
بر همین اساس، مهمترین هدف از اجرای این طرح شامل موارد زیر است:
- به وجود آمدن عدالت مالیاتی با هدف تحقق عدالت اجتماعی
- حذف واسطهگرها
- کنترل سفتهبازی در بخشهای مختلف مالی
- انسجام و بهبود بخشیدن به عملکرد نظام مالیات
- کمک به تولید و سرمایهگذاریهای مولد برای رشد اقتصاد داخلی
- ممانعت از رشد بیرویه قیمتها در بازار مسکن و طلا
- جلوگیری از فرار مالیاتی داراییهای مشمول مالیات
- کاهش تورم
- حذف شکاف طبقاتی و توزیع عادلانه درآمد در بین گروههای مختلف جامعه
- تبدیل داراییها از حالت سرمایهداری به حالت مصرفی
چه کسانی موظف به پرداخت مالیات عایدی بر سرمایه هستند؟
قبل از تشخیص اینکه چه افرادی مشمول پرداخت این مالیات میشوند باید بدانیم چه داراییهای تحت تأثیر طرح مالیات بر عایدی سرمایه هستند. از جمله داراییهایی مثل: انواع خودرو و وسایل نقلیه که شامل مقررات مربوط به شمارهگذاری هستند، انواع طلا، نقره، سکه، پلاتین و جواهرآلات همگی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میشود.
علاوه بر داراییهای ذکر شده، یک سری داراییها هستند که مشمول این طرح از مالیات نمیشوند مثل: سپردههای بانکی، انواع اوراق، ابزارهای بازار سرمایه (صندوق، سهام و اوراق مشارکت).
به طور خلاصه افرادی موظف به پرداخت این مالیات هستند که با فعالیتهای اقتصادی غیر مولد موجب برهمزدن نظم بازار میشوند. طبق نتایج تحقیقات فقط 5 درصد از افراد جامعه مشمول مالیات عایدی بر سرمایه هستند.
فروش چه املاکی شامل مالیات بر عایدی سرمایه نیستند؟
یکی از مسائلی که سال گذشته در مجلس مطرح شد، طرح مالیات بر عایدی سرمایه بود که متاسفانه ناتمام ماند، اما اکنون در سال جاری در مجلس تصویب و تبدیل به قانون شد. طبق ماده 13 این طرح، داراییهای از نوع املاک شامل طرح جدید مالیات عایدی بر سرمایه نمیشوند.