ارث مرد بدون فرزند از جمله موضوعاتی است که در قانون به آن پرداخته شده است و افراد باید از آن اطلاع داشته باشند. طبق ماده ۸۶۱ قانون مدنی، زن و شوهر از یکدیگر ارث خواهند برد. البته به دو شرط که در عقد دائم باشند و در زمان فوت، همسر در قید حیات باشند. ارث بردن مرد و زن از یکدیگر دو حالت دارد. یکی در حالتی است که صاحب فرزند هستند و حالت دوم در صورت عدم وجود فرزند است. همراه دلتامگ باشید.
تعریف ارث
طبق قانون مدنی تعریفی از ارث بیان نشده است ولی میتوان به این صورت تعریف کرد که ارث یکی از اسباب تملک بوده که موجب میشود وارث بعد از فوت مورث خود بدون هیچ ارادهای مالک اموال متوفی شود و هر تصرفی که میخواهد در آن داشته باشد. بنابراین ارث یک سبب است که باعث مالک شدن فرد یا افراد به عنوان وارث نسبت به اموال مورث میشود.
ارث مرد بدون فرزند
اگر مردی فوت کند و اولادی نداشته باشد و از او اموالی باقی مانده باشد یک چهارم اموال به همسرش و مابقی بین وراث دیگر تقسیم میگردد. این فرد اگر اولاد داشته باشد یک هشتم اموال به همسرش خواهد رسید.
در صورت فوت مرد بدون اولاد، اگر وی وصیت کرده باشد که تمام ارث و اموالش به همسرش برسد، این وصیت فقط در مورد یک سوم از اموال او جایز خواهد بود. در این حالت مابقی اموال بین وراث دیگر قابل تقسیم است.
در تقسیم اموال مرد بدون اولاد به دلیل نبود فرزند، طبقه اول یعنی پدر و مادر وی تنها وراث او هستند. ارث وی به سه قسمت و سهم مادر یک سوم و سهم پدر دو سوم مابقی خواهد بود.
در صورت نبود پدر و مادر مرد بدون اولاد، تقسیم ارث در طبقه دوم بین جد و جده (پدربزرگ و مادربزرگ) و برادر و خواهرهای متوفی و اولاد آنها انجام خواهد شد. در صورت نبود افراد هر طبقه ارث به طبقه بعد منتقل میگردد.
ارث مرد متاهل بدون فرزند، در صورت تعدد زوجین
اگر متوفای مرد بدون اولاد، چند زن عقدی داشته باشد و بجز این زنان وارث دیگری نداشته باشد اموال به شکل مساوی بین آنها تقسیم میگردد. اگر بجز زنان وارث دیگری هم داشته باشد به هر کدام یک چهارم اموال متوفی خواهد رسید.
اگر زنی شوهرش فوت کند و مهریه وی توسط مرد پرداخت نشده باشد زن میتواند علاوه بر سهم خود، مهریهاش را نیز از وراث دیگر طلب کند. ورثه باید مهریه را یا از اصل مال یا فروش اموال متوفی پرداخت نمایند.
محروم کردن از ارث
برخی افراد تصور میکنند که مورث میتواند فردی از وراث را در زمانی که مورث در قید حیات است از ارث محروم کند. باید توجه داشت که این امر غیر ممکن بوده زیرا مباحث مربوط به ارث، حکم است نه حق.
بنابراین مورث، هیچ یک از وراث را نمیتواند از ارث محروم کرده و همچنین هیچکس را به عنوان وارث، اضافه کند. این امر بر خلاف قانون آمره بوده و توافق بر خلاف آن باطل است.