فوبیا به ترس بیش از حد و غیرمنطقی از عواملی گفته میشود که عموماً نمیتوانند آسیب زیادی به ما وارد کنند. افراد مبتلا به این اختلال در مواجهه با عامل هراسآور، دچار اضطراب و پریشانی شدید میشوند. در این مطلب از دلتامگ با ۷ نوع فوبیای معروف و عجیب آشنا میشوید که ممکن است فردی در نزدیکی شما آن را داشته باشد.
انواع فوبیا که شاید تا کنون نشنیدهاید
فوبیا به هراس بیش از حد و غیرمنطقی در مواجهه با موقعیتها یا اشیاء خاص گفته میشود. حتماً عباراتی مثل ترس از ارتفاع یا ترس از حیواناتی مثل سگ و گربه به گوش شما خورده است. اما در این مطلب ۷ نوع فوبیا را به شما معرفی میکنیم که شاید شما هم آنها را تجربه میکنید یا در نزدیکان شما فردی آن را تجربه میکند.
تریپانوفوبیا یا ترس از آمپول
افراد دچار به تریپانوفوبیا یا ترس از سوزن، هنگام انجام عملیات پزشکی آمپول زدن یا واکسن زدن دچار ترس و اضطراب شدیدی میشوند. تریپانوفوبیا یکی از انواع فوبیا است که میتواند ریشه در گذشته فرد داشته باشد. افراد مبتلا به تریپانوفوبیا در مواجهه با عامل هراس یعنی سوزن، دچار حالتهای زیر میشوند:
- تپش قلب
- لرزیدن
- بیخوابی در طول هفتهها و روزهای قبل از مراجعه به پزشک
- حالت تهوع
- اضطراب شید
- حمله پانیک
- تعریق
- غش کردن
هموفوبیا یا ترس از خون
برخی از افراد با دیدن خون دچار اضطراب شدیدی میشوند که اصلاً عادی نیست. این هراس عجیب، از انواع فوبیا است که فرد در آن با دیدن خون دچار حالتهای زیر میشود:
- مشکل تنفسی
- تپش قلب
- احساس درد در قفسه سینه
- گرگرفتگی و تعریق
- سبکی سر
- حالت تهوع
- لرزش بدن
- غش کردن
تاناتوفوبیا یا ترس از مرگ
ترس از مرگ تا حدی طبیعی است و تمام موجودات آن را تجربه میکنند. اما در برخی از افراد این ترس به حدی شدید است که زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. تاناتوفوبیا از انواع فوبیا است که فرد در آن ممکن است از انجام امور ساده زندگی هم هراس پیدا کند و به دلیل ترس از اتفاقات ناگوار از منزل خارج نشود.
برخی از افراد هم وسواس شدیدی نسبت به سلامتی خود پیدا میکنند. شستن مرتب دستها و زیادهروی در رعایت بهداشت، از عواقب این هراس است.
امیتوفوبیا یا ترس از استفراغ
امیتوفوبیا یکی از انواع فوبیا است که فرد در آن از هر چیزی که منجر به استفراغ شود هراس دارد. این ترس ممکن است باعث شود که فرد نتواند به درستی غذا بخورد و یا از غذا خوردن در مکانهای عمومی و میهمانیها اجتناب کند. علائمی که فرد مبتلا به امیتوفوبیا در مواجهه با استفراغ تجربه میکند، عبارتند از:
- تعریق
- سرگیجه
- استرس و اضطراب شدید
- تنگی نفس و احساس خفگی
- غش کردن
آتازاگورافوبیا یا ترس از فراموشی
آتازاگورافوبیا از انواع فوبیا است که در آن فرد از فراموش کردن چیزها یا افراد هراس دارد. عامل اصلی این فوبیا میتواند به ترس از فراموش شدن برگردد. این مشکل میتواند زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. اضطراب و استرس شدید از جمله علائمی است که افراد دچار به این فوبیا تجربه میکنند.
دلیل ابتلا به این فوبیا میتواند مواجهه یا نگهداری از افراد مبتلا به زوال عقل و آلزایمر باشد. ترس از فراموشی در دستهبندی اضطراب اجتماعی قرار میگیرد و روز به روز افراد بیشتری را تحت تاثیر قرار میدهد.
کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی
کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی، یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد از قرار گرفتن در مکانهای بسته و تنگ دچار اضطراب شدید میشود. کلاستروفبیا در شرایط زیر ممکن است تشدید شود:
- قرار گرفتن در اتاقکهای تنگ و بدون پنجره
- رانندگی در تونل شلوغ
- گیر کردن در آسانسور
- قرار گرفتن در دستگاه ام آر آی
افراد مبتلا به کلاستروفوبیا ممکن است در شرایط مواجهه با عامل هراس، دچار حمله عصبی یا پنیک شوند.
آگورافوبیا یا برزن هراسی
آگورافوبیا یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد از قرار گرفتن در مکانهای جدید و موقعیتهای ناشناخته هراس دارد. فرد دچار به این نوع فوبیا ممکن است در شرایط زیر دچار اضطراب شدید شود:
- قرار گرفتن در ازدحام جمعیت
- قرار گرفتن در فضاهای باز و وسیع
- قرار گرفتن در وسایل حمل و نقل عمومی
این هراس ممکن است به حدی شدید باشد که فرد نتواند از حاشیه امن و منزل خود خارج شود. آگورافوبیا در صورت عدم درمان ممکن است انجام امور روزمره را برای فرد مشکل کند. بنابراین در صورت مشاهده علائم این هراس، حتما باید با یک روانشناس مشورت داشته باشید.
کی به پزشک مراجعه کنیم؟
انواع فوبیا که در این مطلب مطرح شد، اگر خفیف باشند مشکلی برای فرد ایجاد نمیکنند. اما بهتر است در همان ابتدای تجربه این ترسها، با یک پزشک متخصص مشورت داشته باشید. اگر هراس شما به قدری شدید شود که زندگی روزمره را با مشکل مواجه کند، باید حتماً به فکر درمان باشید.
سخن پایانی
همه ما در زندگی با ترسهای کوچک و بزرگی دست و پنجه نرم میکنیم. اما ترسهای شدید و بدون دلیل منطقی، ممکن است زندگی ما را به چالش بکشند. مراجعه به روانشناس و مطرح کردن ترسها باعث پیدا شدن ریشه این هراسها میشود. پس از آن پزشک راهکارهایی را برای کنترل ترس و نحوه مقابله با آن ارائه میدهد که بتوانید به زندگی عادی خود برگردید.