قراردادهای رهن و اجاره آپارتمان یا خانه تحت عنوان قرارداد رهن و اجاره منعقد شده و تابع قوانین حقوقی خاصی است که «مجله ملکی دلتا» به تشریح آن میپردازد.
اجاره قراردادی است که به موجب آن صاحب ملک (موجر)، ساختمان خود را (خانه، آپارتمان، مغازه و …) به ازای دریافت وجه اجاره ماهانه، برای مدت معینی به شخص دیگری (مستاجر) واگذار میکند.
اجاره نامه سند قراردادی است که که مابین موجر و مستاجر نوشته شده و در آن حق و حقوق هر کدام از طرفین مشخص میشود. از این رو دانستن نکات حقوقی تنظیم قرارداد رهن و اجاره از رخ دادن اختلافات آینده پیشگیری خواهد کرد.
نکات حقوقی تنظیم قرارداد رهن و اجاره منزل
- تاریخ شروع و اتمام قرارداد رهن و اجاره منزل را مشخص کنید.
- موجر حق ندارد در ساختمان تغییری ایجاد کند که موجب صلب آرامش مستاجر شود.
- قرارداد رهن و اجاره را در 2 نسخه تهیه و به امضا دو شاهد برسانید.
- مستاجر در اجاره آپارتمان یا خانه باید اجارهبها را در زمان معین پرداخت و رسید آن را دریافت کند.
- قرارداد را در بنگاه معاملات ملکی یا دفتر اسناد رسمی تنظیم کنید.
- به محض پایان زمان قرارداد رهن و اجاره آپارتمان مستاجر باید ملک را تخلیه کند و در صورت عدم انجام آن باید طبق ماده 494 قانون مدنی، اجرت المثل آن مدت را بپردازد.
- مستاجر مبلغی به عنوان ودیعه یا رهن به مالک تحویل میدهد که به هنگام تخلیه و تحویل ملک استیجاری، به مستاجر پس داده میشود.
- با فوت موجر قرارداد اجاره باطل نمیشود.
- فسخ قرارداد اجاره نامه پیش از زمان موعد با توافق موجر و مستاجر امکانپذیر است.
- در قرارداد اجاره امکان فسخ قرارداد قبل از انقضای مدت وجود ندارد مگر به استثنای مواردی که ملک عیبی پیدا کند که دیگر قابل استفاده نباشد و یا موجر و مستاجر توافق دیگری داشته باشند.
- به هنگام تنظیم قرارداد میتوان شرط برای فسخ پیش از موعد اضافه کرد با این تبصره که هر کدام از طرفین بخواهد اجاره را پیش از زمان موعد فسخ نماید، باید یک یا دو ماه قبل از آن اعلام نماید.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «شرایط قانونی پشیمانی در قرارداد» را از مجله ملکی دلتا بخوانید.
مسعود
8 شهریور 1400 در 8:59 ق.ظ
مرسی
گلریز مرادیانی
18 آذر 1400 در 12:50 ب.ظ
سپاس