شاید تا به حال واژه پنیک را شنیده باشید و این سوال برای شما ایجاد شده باشد که پنیک یعنی چه؟ پنیک یا حمله عصبی یکی از اختلالات اضطرابی است که فرد به طور مداوم و شدید دچار حملات ناگهانی وحشت زدگی میشود. تمام انسانها در موقعیتهای مختلف اضطراب را تجربه میکنند اما کسی که دچار این اختلال است به صورت مداوم و بدون دلیل مشخصی دچار حملات ترس و وحشت زدگی شده و اضطراب شدیدی را تجربه میکند. با دلتامگ همراه باشید تا اطلاعات بیشتر و مفیدتری دربارهی این اختلال اضطرابی بیاموزید:
تفاوت مهم پنیک و اختلالات اضطرابی در نحوهی وقوع آنهاست. در واقع حملات اضطرابی در شرایطی رخ میدهند که یک عامل یا موقعیت استرسزا باعث استرس شدید در فرد شده است؛ اما در حملات پانیک فرد ممکن است در یک شرایط بدون استرس و بدون دلیل خاصی دچار حمله پنیک بشود و علائم حمله پانیک بسیار شدیدتر و آسیب زنندهتر از حمله اضطرابی است. این نکته را نیز باید بدانید که کسانی که دچار حملات میشوند لزوما دارای اختلال نیستند.
علائم حملات پنیک
علائم حملات پانیک آنقدر شدید و متعدد است که افراد برای لحظاتی گمان میکنند در حال ایست قلبی یا مرگ هستند. علائم حملات در ده دقیقه به اوج خود رسیده و غالبا بین 20 تا 30 دقیقه به طول میانجامد. مهمترین علائم حمله پنیک را در ادامه میخوانید:
- حالت تهوع
- احساس اضطراب شدید
- ناراحتی و درد در معده
- سر درد
- گر گرفتگی
- ضربان سریع قلب
- سوزن سوزن شدن عضلات و بیحسی بدن
- سرگیجه
- درد قفسه سینه
- لرز و تعریق
عوامل ابتلا به حملات پنیک
- عوامل ژنتیکی و به ارث بردن این اختلال از والدین
- قرار گرفتن در معرض استرسهای شدید و طولانی مدت
- مصرف کافئین بیش از حد
- استعمال بیش از حد دخانیات
- اختلال در قسمتهایی از مغز که مربوط به اضطراب است
- تصادف، تجاوز، یا واقعهای که بسیار استرس زا باشد
- مرگ یکی از نزدیکان
پیشگیری از حملات پنیک
هر چند که حملات پنیک برای کسانی که درگیر آن هستند بسیار سخت و طاقت فرساست و افراد در آن لحظات گمان میکنند که به طور کامل تسلط خود را بر شرایط و بدن و اعمالشان از دست دادهاند، اما راههایی برای کنترل و کاهش علائم وجود دارد که میتواند به افراد درگبر کمک کند که در ادامه مقاله میخوانید:
- خوابیدن به مقدار کافی
- دوری از مواد مخدر و مصرف زیاد کافئینها
- درمانهای رفتاری و شناختی
- دارو درمانی و استفاده از دارو برای کنترل علائم
- یوگا
- دم و بازدهای عمیق و استراحت دادن به عضلات
- ورزش کردن
- کمک گرفتن از نزدیکان و خانواده برای انجام تکنیکهای آرام سازی
- شرکت در جلسات درمانی و صبور بودن برای نتیجه
- رژیم غذایی متعادل و خوردن غذاهای سالم
- استفاده کردن از روشهای شخصی که برای آرام کردن خود میشناسید مثلا پیاده روی
- بیشتر از توان خود کار نکنید و پروژههای بزرگ را که باعث استرس شما میشوند به صورت منظم اما در زمانهای کوتاه انجام بدهید
- دلایل اضطرابتان را بنویسید تا بفهمید در چه موقعیتهایی بیشتر مضطرب و تحت فشار هستید و بتوانید آنها را کنترل کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که اگر چندین بار دچار حملات پنیک شدهاید، به این معنی نیست که شما دچار اختلال هراس هستید، تشخیص اختلالات تنها از یک متخصص برمیآید و بهتر است برای تشخیص و کنترل علائم به یک متخصص مراجعه کنید.
سخن پایانی
یکی از سختترین موقعیتهایی که یک فرد میتواند تجربه کند درگیری با حملات پنیک است. اگر یکی از عزیزان شما تجربهی حملات پنیک و اضطرابی را دارد نقش شما به عنوان کسی که به او نزدیک است حائز اهمیت میشود، حملات پنیک به راحتی در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی تاثیر میگذارد و باعث میشود فرد به دلیل ترس از حمله دوباره در بسیاری از موقعیتهای اجتماعی شرکت نکرده و یا احساس ترس و کمبود اعتماد به نفس را به صورت مداوم تجربه کند، بنابراین حمایت اجتماعی، درک کردن، و سرزنش نکردن فرد به دلیل مشکلات اضطرابی بسیار حائز اهمیت است. اگر به مطالب روانشناسی علاقه دارید، مقاله پیشگیری از آلزایمر با چند راهکار ساده را از دست ندهید.
ناشناس
13 مهر 1402 در 1:07 ب.ظ
عالی بود