زایمان در آب باعث کاهش اضطراب مادر میشود و درد را کاهش میدهد. همچنین کمک میکند تا سر نوزاد راحتتر بیرون بیاید. اما این نوع از زایمان مضراتی هم دارد و برای همه مادران توصیه نمیشود .
به گزارش دلتامگ، زایمان در آب معمولا در وان آب گرم انجام میشود و تمام مراحل طبیعی ، مثل کنترل ضربان قلب جنین و بررسی شرایط مادر در آن انجام خواهد شد. این یک زایمان طبیعی است که ضمن درد کمتر نیازی به داروهای بیحسی ندارد.
زایمان در آب
فرآیند این نوع وضع حمل در وان عمیق یا استخرهای مخصوص انجام و با حضور در آب، باعث تسکین درد میشود. آب میتواند وزن شما را سبک کند و باعث شود راحتتر حرکت کنید و در طول زایمان کنترل بیشتری روی بدنتان داشته باشید.
فواید
- آب گرم میتواند به آرامش، تسکین و رهاسازی و ریلکس شدن شما کمک کند. آب باعث میشود که شما بتوانید موقعیتهای مختلف را امتحان کرده و آزادانه حرکت کنید.
- هنگامی که در آب صاف بایستید، جاذبه به حرکت کودک به سمت کانال زایمان کمک خواهد کرد.
- در آب بودن میتواند فشار خون و احساس اضطراب شما را کاهش دهد و بدنتان را قادر به آزاد کردن اندورفین کرده که میتواند به تسکین درد کمک کند.
- آب میتواند به بهبود درد کمر و احساس فشار کمک کند، به خصوص وقتی که کاملاً باز شده باشد.
- بودن در استخر برای وضع حمل یک تجربه “راحت” است و باعث میشود احساس امنیت کنید.
- آب میتواند به پرینوم شما کمک کند تا به تدریج که سر کودک بیرون میآید، خطر آسیب را کاهش دهد.
کدام دسته از زنان در خطر هستند
تمام زنان بارداری که داوطلب زایمان طبیعی هستند، کلاسهای آموزشی را گذرانده و کارت مجوز را دریافت کردهاند، میتوانند در آب زایمان کنند اما زنانی که چند قلو حامله هستند، نوزاد در رحم مادر نچرخیده یا بنا بر دلیل پزشکی دیگر باید سزارین کنند، امکان انجام آن را ندارند. در نهایت، اینکه برای این نوع زایمان محدودیتی وجود ندارد و زنان میتوانند در هر تعداد از بارداریهای خود به شرط گذراندن دورههای آموزشی لازم به این شیوه زایمان کنند.
ممنوعیت
- جنین به حالت نشسته باشد.
- دو قلو یا چندقلو داشته باشید.
- کودک شما زود به دنیا بیاید (زیر 37 هفته)
- نوزادتان قبل از زایمان از مکانیوم عبور کرده باشد.
- تبخال تناسلی داشته باشید.
- پیش اکلامپسی (مسمومیت در بارداری) داشته باشید.
- مبتلا به عفونت شدید باشید.
- در هنگام زایمان، دمای بدنتان بالا باشد.
- خونریزی داشته باشید.
- نوزاد نیاز به نظارت مداوم از طریق دستگاه CTG داشته باشد.
- قبلا سزارین شده بوده باشید.
خطر غرقشدگی جنین؟
بسیاری از زنان در این فکر هستند که آیا در صورت زایمان در آب، خطر غرق شدن کودکانشان وجود دارد یا خیر، اما بسیار بعید است که این اتفاق بیفتد. آنها زمانی که در رحم هستند، نیازی به نفس کشیدن ندارند؛ زیرا اکسیژن را از خونی که از طریق جفت مادرشان به دست میآید، دریافت میکنند.
وقتی آنها در آب به دنیا میآیند، بدنشان طوری رفتار میکند که انگار هنوز در رحم هستند، تا زمانی که اولین نفس خود را در هوای بازبکشند و ریههای خود را باز کنند.
آیا زایمان در آب بهداشتی است؟
برخی از پزشکان نگران عفونت بالقوه ناشی از این نوع زایمان هستند، با این حال، تحقیقات نشان میدهد که خطر افزایش آلودگی برای مادر یا کودک در طول زایمان وجود ندارد تا زمانی که اقدامات احتیاطی مانند موارد زیر انجام میشوند:
- تمیز کردن مناسب وان با پاککنندههای غیر سمی
- استفاده از آب تمیز، ترجیحاً فیلتر شده، به خصوص اگر آب آغشته به کلر باشد.
- تعویض آب اگر آلوده به مدفوع بیش از حد شود.
- بعد از اینکه نوزاد به دنیا آمد، مواظب باشید که لایه سفید و بیرونی پوست او دستنخورده باقی بماند.
به همین ترتیب، خون اغلب به کف وان میریزد و مدفوع را میتوان برداشت؛ پس واقعاً آنطور که ممکن است فکر میکنید، آشفتگی زیادی وجود ندارد.
در کجا میتوانم زایمان در آب داشته باشیم؟
- در خانه یا یک استخر زایمان کرایهای
- در مرکز زایمان در بخش زایمان
البته لازم به ذکر است که انجام این نوع از زایمان در منزل حتما باید با مراقبهای لازم و با حضور تیم پزشکی همراه باشد و نباید خودسرانه کاری انجام داد که خطری برای مادر و کودک داشته باشد.
کلام آخر اینکه اگر این روش از زایمان را انتخاب میکنید، بهتر است همسرتان هم کنارتان باشد تا به شما آرامش بیشتری بدهد.