آنژیوگرافی عروق کرونر قلب، روشی است که در آن از یک رنگ مخصوص پزشکی به منظور ایجاد کنتراست و تمایز بین بافتها، و همچنین اشعه ایکس به منظور مشاهده چگونگی جریان خون در عروق قلب، استفاده میشود. در ادامه این متن به چگونگی آنژیو قلب از پا میپردازیم.
نحوه انجام آنژیو قلب از پا
قبل از شروع آنژیوگرافی قلب، به منظور آرام کردن بدن و کاهش اضطراب، به شما یک داروی آرامبخش خفیف داده میشود. روی ناحیه مربوطه از بدن شما که قرار است از آن قسمت کاتتر وارد شود، که معمولا پا (کشاله ران) یا بازو است، به منظور بی حس کردن، یک داروی بی حسی موضعی استفاده میشود و همینطور پیش از شروع آزمایش، این ناحیه تمیز میشود.
متخصص قلب، از یک لوله نازک توخالی که به آن کاتتر گفته میشود، استفاده میکند و این کاتتر را با احتیاط از سرخرگ پا عبور میدهد و آن را به سمت قلب میفرستد. تصویر اشعه ایکس، به پزشک متخصص کمک میکند تا کاتتر را به درستی وارد و به سمت قلب بفرستد. هنگامی که کاتتر به درستی در جای خود قرار گرفت، رنگ مخصوص پزشکی (به منظور کنتراست)، به کاتتر تزریق میشود.
با استفاده از تصاویر اشعه ایکس، میتوان چگونگی حرکت رنگ در شریانهای بدن را مشاهده کرد. این رنگ به منظور ایجاد تمایز و برجسته کردن هر گونه شریان مسدود شده نسبت به سایر شریانها و همینطور برجسته کردن وجود انسداد در جریان خون، کمک میکند. آنژیوگرافی عروق کرونر قلب، اغلب حدود ۳۰ الی ۶۰ دقیقه طول میکشد.
آمادهسازی قبل از انجام آنژیو قلب از پا
پیش از انجام آنژیوگرافی قلب، به مدت ۸ ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. قبل از انجام عمل، باید لباس مخصوص بیمارستان را بپوشید و فرم رضایت نامه بیمارستان را امضا کنید. پزشک شما پیش از انجام عمل، درباره چگونگی انجام و خطرات احتمالی آن به شما، توضیح خواهد داد. اگر شما هر کدام از موارد زیر را دارید، پیش از انجام عمل، حتما پزشک خود را از آن آگاه کنید.
- هر گونه حساسیت دارویی یا حساسیت به داروهای متمایز کننده (رنگها یا موادی که کنتراست و تمایز ایجاد میکنند که به آنها داروهای حاجب گویند).
- در صورتی که پیش از عمل، ویاگرا مصرف کردهاید.
- در صورت بارداری.
طی عمل آنژیوگرافی چه حسی خواهید داشت؟
در بیشتر موارد، شما در طول انجام عمل، بیدار خواهید بود و ممکن است در محلی که کاتتر از آن نقطه وارد شده است (پا یا دست خود)، احساس فشار و سنگینی داشته باشید. همچنین ممکن است پس از تزریق رنگ، شما احساس گرگرفتگی و یا گرما داشته باشید.
پس از انجام عمل آنژیوگرافی، کاتتر از بدن خارج میشود و ممکن است به هدف جلوگیری از خونریزی از محل خروج کاتتر، فشار زیادی را در این محل احساس کنید. در صورتی که کاتتر از کشاله ران (پا) شما وارد شده باشد، از شما خواسته میشود که تا چندین ساعت پس از انجام عمل، به منظور جلوگیری از خونریزی، به پشت دراز بکشید. این مسئله ممکن است باعث کمردرد موقتی یا احساس ناراحتی خفیفی در کمر شما شود.
دلایل انجام آنژیوگرافی عروق کرونر قلب
- در صورت ابتلا به آنژین، آنژین در واقع همان درد در قفسه سینه است که به دلیل انسداد عروق کرونر قلب ایجاد میشود و باعث میشود که قلب خون کافی دریافت نکند.
- آنژینی که به مرور بدتر میشود و به دفعات بیشتر اتفاق میافتد. این آنژین نه فقط در شرایطی که فعالیت بیشتری دارید، همچون ورزش کردن یا فعالیتهای سنگین و نیمه سنگین، بلکه در حالت استراحت نیز اتفاق میافتد، که به آن آنژین ناپایدار گویند و علت آن کمبود اکسیژن مورد نیاز برای بافت عضله قلب است.
- اگر دچار تنگی آئورت یا مشکل دیگری در دریچههای قلب هستید.
- زمانی که سایر آزمایشهای شما طبیعی هستند، اما احساس درد غیرطبیعی در قفسه سینه خود دارید.
- تست استرس قلب، یا همان تست ورزش شما، غیرطبیعی است.
- قرار است قلب خود را جراحی کنید و شما در خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر هستید.
- دچار نارسایی قلبی هستید.
- تشخیص حمله قلبی برای شما داده شده باشد.
آنژیوگرافی قلب چه نتایجی میتواند به شما ارائه دهد؟
- خون رسانی به قلب شما طبیعی است و هیچ انسدادی در سیستم گردش خون شما وجود ندارد.
2- در یک نتیجه غیرطبیعی، آنژیوگرافی، تعداد، مکان وقوع و شدت انسداد عروق کرونر قلب شما را نشان میدهد.
خطرات آنژیوگرافی قلب از پا
کاتتریزاسیون قلبی، در مقایسه با سایر آزمایشهای قلب، خطر بیشتری دارد، با این حال اگر این عمل توسط یک تیم مجرب انجام شود، بسیار ایمن خواهد بود. به طور کلی، خطرات آنژیوگرافی شامل موارد زیر است:
- تامپوناد قلبی
- ضربان قلب نامنظم
- آسیب به شریان قلب
- فشار خون پایین
- واکنش آلرژیک به رنگ تزریق شده یا داروی تجویز شده در طول عمل
- سکته
- حمله قلبی
مراقبتهای بعد از آنژیو قلب از پا
- به طور کلی احتمال خونریزی، عفونت و درد در محل ورود IV یا همان کاتتر، وجود دارد.
- همیشه این احتمال وجود دارد که کاتترهای پلاستیکی نرم، به عروق خونی و یا بافتهای اطراف، آسیب وارد کنند.
- ممکن است لختههای خونی روی کاتترها ایجاد شود و بعدها باعث انسداد عروق خونی در سایر نقاط بدن شود.
- رنگ کنتراست تزریق شده ممکن است به کلیهها آسیب برساند. این مسئله به خصوص در افراد مبتلا به دیابت یا مشکلات کلیوی دیده میشود.
ناشناس
20 اردیبهشت 1402 در 9:56 ب.ظ
ناشناس
21 اردیبهشت 1402 در 9:14 ق.ظ
سلام از متن شما تشکر میکنم بابت افزایش اطلاعات عمومی
مونا اصفهانی
21 اردیبهشت 1402 در 9:42 ق.ظ
درود بر شما و ممنون از همراهیتون دوست عزیز 🌹
ناشناس
21 اردیبهشت 1402 در 3:26 ب.ظ
ناشناس
21 اردیبهشت 1402 در 5:25 ب.ظ
ناشناس
21 اردیبهشت 1402 در 10:05 ب.ظ
سپاس ازشما👌عالی بود
ناشناس
22 اردیبهشت 1402 در 10:54 ب.ظ
کیومرث قبادی اسلام شهر
22 اردیبهشت 1402 در 10:56 ب.ظ
ممنونم
مادرسادات
24 اردیبهشت 1402 در 1:19 ق.ظ
بسیارعالی ممنون
عاطفه
30 اردیبهشت 1402 در 4:14 ب.ظ
واااای خدایااا منکه خیلی میترسم. با اینکه بیماری قلبی درخانواده ما ارثی.. من از ترس چکاپ هم نمیرم🤕