به گزارش «مجله ملکی دلتا»، گاهی پرسیده میشود که آیا میتوان ملک استیجاری را دوباره اجاره داد؟ به طور مثال کسی که خانهای را اجاره کرده او هم میتواند قرارداد اجارهای منعقد کند و کسی را مستاجر خود کند؟ در این نوشتار در خصوص انتقال مورد اجاره توضیح داده شده است.
ارکان عقد اجاره
در این قرارداد پنج مورد بسیار اهمیت دارد:
۱. مستأجر (اجارهکننده)
۲. موجر (مالک یا اجارهدهنده)
۳. مورد اجاره (آنچه اجاره داده شده است)
۴. اجارهبها (مبلغی که مستأجر برای استفاده از ملک به مالک پرداخت میکند)
۵. مدت اجاره (این قرارداد نمیتواند دائمی باشد و باید زمان آغاز و پایان آن در قرارداد اجاره مشخص شود)
انتقال مورد اجاره توسط مستاجر
طبق ماده ۴۷۴ قانون مدنی، مستأجر میتواند آنچه را که اجاره کرده است، به فرد دیگری اجاره دهد، مگر اینکه در قرارداد این اختیار از او سلب شده باشد. به عبارت بهتر، قانون مدنی این حق را به مستأجر داده است که مورد اجاره را به فرد دیگری اجاره دهد، اما موجر و مستاجر میتوانند در قرارداد توافق کنند و به صراحت ذکر کنند مستأجر نمیتواند ملک استیجاری را به فرد دیگری اجاره دهد.
پس اگر مالک و مستأجر این مورد را در قرارداد ذکر نکرده باشند، مستأجر حق دارد که ملک را به شخص دیگری اجاره دهد. اما در صورتیکه در قرارداد این حق از مستاجر سلب شود ولی او ملک را دوباره اجاره دهد تکلیف چیست؟
انتقال مورد اجاره بدون اجازه مالک
مستأجر برخلاف قول و قراری که با مالک داشته، مال را به فرد دیگری اجاره میدهد. در چنین وضعیتی با توجه به این که مستأجر برخلاف توافق خود با موجر عمل کرده است، مطابق قانون مدنی و قانون روابط مالک و مستأجر، مالک ابتدا باید به مستأجر فرصت دهد که قرارداد اجاره دوم را فسخ کند. اگر مستأجر این کار را نکرد، مالک میتواند قرارداد با مستأجر را فسخ و از دادگاه، تخلیه ملک را درخواست کند. در این حالت مستأجر دوم، برای جبران خسارات خود باید به مستأجر اول مراجعه کند.
مطالعه بیشتر: مطلب «همه چیز درباره فسخ قرارداد اجاره» را در سایت مجله ملکی دلتا بخوانید.