ویژگیهای خاص یک ساختمان باعث میشود آن ساختمان در ذهن ما ماندگارتر شود؛ برای مثال هنگامی که شما میخواهید آدرس یک ساختمان را در محله به کسی بدهید، به ویژگیهای آن اشاره می کنید تا راحتتر آدرس موردنظر خود را پیدا کنند. یکی از این ویژگیهای خاص برای ساختمان میتواند نوپردازی نمای ساختمان باشد. این ویژگی مثبت برای ساختمان باعث میشود تا در شب ساختمان شما مانند برج بدرخشد. برای آشنایی با نحوه اجرای نورپردازی نمای ساختمان، تا پایان این مطلب با دلتامگ همراه باشید.
نوپردازی نمای ساختمان
نورپردازی نمای ساختمان به خصوص در ساختمانهای شمالی که محوطه آن جلوی درب ورودی قرار دارد، از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چرا که باعث میشود فضای ساختمان و نمای بهتر دیده شود.
انواع روش های نوپردازی نمای ساختمان
نورپردازی نمای ساختمان را میتوان با توجه به سبک طراحی نمای ساختمان، ارتفاع ساختمان و سلیقه کارفرما به روشهای مختلفی اجرا کرد.
نورپردازی یکنواخت
در این روش با استفاده از چراغهای مخصوص میتوانید نور یکنواختی را در کل سطح ساختمان منتشر کنید. در این روش یک منبع نور در گوشهای از ساختمان نصب میشود و کل نمای ساختمان را روشن میکند.
روشنایی موضعی یا تاکیدی
در این نوع نورپردازی بر روی ویژگیهای خاصی از نمای ساختمان تاکید میشود. برای مثال در ساختمانهایی که نمای رومی دارند، روی قسمتهایی مانند، ستون و قسمتهای برجسته بیشتر تاکید میشود؛ علاوه بر آن از این نورپردازی در محوطه و بر روی برخی از گیاهان باغچه نیز بکار برده میشود.
نورپردازی پنهان
طراحی این نوع نورپردازی به صورت خطی است، بدون اینکه منبع نور مشخص باشد. در این نوع نورپردازی نوری ملایم و زیبا در همهجای ساختمان دیده میشود که زیبایی خاصی به نما میبخشد و چشم را خیره نمیکند. برای نورپردازی نمای ساختمان مدرن، بیشتر از این سبک استفاده میشود.
نکات مهم در نوپردازی نمای ساختمان
اجرای صحیح نورپردازی باعث میشود در شب نمای ساختمان زیبایی خود را حفظ کند؛ به همین دلیل لازم است هنگام نورپردازی به نکات زیر توجه کنید.
رنگ نور
هنگام انتخاب به تناسب بین رنگ متریال نما و رنگ نور توجه کنید. شما میتوانید برای این منظور از نورهای مختلف سفید، آبی و گاهی رنگهای گرم مانند قرمز و زرد استفاده کنید. برای مثال از رنگهای آبی و سفید بیشتر در نمای ساختمان های مدرن استفاده میشود.
زاویه تابش نور
جهت نورپردازی نما باید به گونهای باشد که مزاحمت ایجاد نکند و باعث ایجاد سایه در بخشهای دیگر نما نیز نشود.
مصرف انرژی
برای اینکه نورپردازی نمای ساختمان انرژی کمتری مصرف کند از چراغهایی که انرژی کمتری مصرف میکنند استفاده کنید.
انواع لامپ نوپردازی نمای ساختمان
برای نورپردازی نمای ساختمان، با توجه به فرم و شکلنما و همچنین میزان نور مورد نیا از انواع چراغهای روشنایی استفاده میشود. به طور کلی برای نورپردازی نما از لامپهای الایدی استفاده میشود که به شکل ساختارهای مختلفی در بازار وجود دارند. برخی از انواع چراغهای پر کاربرد عبارتند از:
- پروژکتور: پروژکتورها انواعی از چراغ های نورپردازی نمای ساختمان هستند که داخل آنها تعدادی لامپ الایدی وجود دارد که قدرت پرتاب نور بالایی دارند. پروژکتورها میتوانند زمینی و یا دفنی باشند و بر روی زمین نزدیک دیوار ساختمان نصب میشوند و با تنظیم زاویه تابش نما را روشن میکنند. از این مدل لامپها بیشتر برای نورپردازی نمای ساختمان سنگی استفاده میشود.
- ریسه و نئونفلکسی: برای نورپردازیهای خطی از این نوع لامپهای ریسهای استفاده مبشود که در انواع مختلف ریسهنواری، ریسه شلنگی و ریسه نئون فلکسی تولید میشوند.
- جت لایتها: انواعی از چراغ های نما هستند که قدرت پرتاب نور بالایی دارند، و بیشتر برای نورپردازی خطی نمای ساختمان به کار برده میشوند. ساختار جت لایتها طوری طراحی شده است که در برابر شرایط محیطی مقاومت بالایی داشته باشند.
- وال واشر ال ای دی: وال واشرها از تعدادی لامپ الایدی در کنار هم تشکیل شدهاند که مانند یک پروژکتور عمل میکنند و در نورپردازی نمای ساختمان کاربرد دارند. جهت نور، زاویه تابش و شدن نور در این نوع چراغها قابل تنظیم است. میزان پرتاب نور در انواع وال واشرها متنوع است.
پیشنهاد مطالعه: نمای کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد؟