به گزارش «مجله ملکی دلتا»، سهم اجاره مسکن از درآمد سالانه خانوار در حال حاضر بزرگترین فاکتور هزینهای در سبد هزینههای خانوار در تهران و کشور اجاره مسکن است. اجاره خانه در کشور به طور میانگین یکسوم درآمد و در تهران دوسوم درآمد خانوارها را به خود اختصاص داده است. اما در بین 31 استان، فقط وضعیت سه استان مطلوب برآورد میشود و شش استان وضعیت قرمز دارند.
در استان تهران سهم اجاره از کل هزینههای خانوار 47 درصد و در شهر تهران این مقدار 65 درصد است.
پس از تهران نیز استانهای البرز، هرمزگان و قم از نظر این شاخص در وضعیت نامطلوبی به سر میبرند، طوری که این شاخص در استانهای مذکور به ترتیب 30، 28 و 27 درصد از هزینههای خانوار است. در استانهای البرز و قزوین نیز 27 درصد از هزینههای خانوار صرف پرداخت اجاره مسکن میشود.
مقدار نرمال این سهم در دنیا عموما بین 15 تا 20 درصد درآمد خانوارها است و اگر در هر شهری این مقدار از 20 درصد فراتر برود، وضعیت غیرطبیعی گزارش میشود.
بر اساس گزارش مرکز آمار، در سال 99 در مجموع 23 درصد خانوارهای کشور مستاجر و 68 درصد مالک بودهاند. سایر خانوارها نیز در خانههای سازمانی سکونت داشته یا شرایط سکونت آنها به اشکال متفرقه دیگری ثبت شده است.
مقایسه این مقادیر با سال 94 خالی از لطف نیست. در سال 94 آمار خانوارهای مستاجر قدری بیشتر و خانوارهای مالک اندکی کمتر بوده است طوری که 66 درصد از خانوارها مالک و 24 درصد نیز مستاجر بودهاند. تعداد خانوارهای کل کشور در سال 99 نیز بنا بر اعلام مرکز آمار 25 میلیون و 600 هزار خانوار بوده است.
مدت زمان خانهدار شدن خانهاولیها
همچنین با فرض پسانداز 30 درصد از مجموع درآمد خانوار، در کشور زمان رسیدن به اولین خانه به 36 سال افزایش یافته است؛ به این معنا که 36 سال طول میکشد تا یک خانوار که سالانه یکسوم درآمد خود را پسانداز میکند، قدرت خرید یک واحد مسکونی 100 مترمربعی را پیدا کند.
البته این شاخص به طور مشروط بر اساس آمار رسمی محاسبه شده است، از این بابت که طی این مدت یا باید قیمت خانه ثابت بماند یا اینکه میزان رشد سالانه درآمدها و قیمت مسکن در طول دوره 36 ساله مذکور با یکدیگر برابر باشد؛ احتمالی که تحقق آن بسیار بعید و شاید محال است و عملا مسکن را برای خانهاولیها تبدیل به رویا کرده است.
مطالعه بیشتر: مطلب «تورم اجاره بها رکورد 5 سال اخیر را شکست!» را در سایت ملکی دلتا بخوانید.