مسئولیت افراد بعد از انعقاد اجاره یکی از موضوعات مهمی است که برای بسیاری از افراد سوال است. قرارداد اجاره در عین رایج بودن، قدمتی طولانی نیز دارد. این قرارداد مواد بسیاری از قانون مدنی را به خود اختصاص داده و قواعد آن در قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستأجر مورد اشاره قرار گرفته است. همراه دلتامگ باشید تا به چند موضوع در مورد اجاره بپردازیم.
ماهیت قرارداد اجاره
اگر به قانون مدنی مراجعه کنید و به مواد مربوط به قرارداد اجاره خانه یا اجاره ملک تجاری نگاهی بیندازید، با تعریفی یک خطی که قانونگذار برای این قرارداد ذکر کرده است، روبهرو خواهید شد.
درماده ۴۶۶ قانون مدنی عقد اجاره بهعنوان عقدی تعریف شده است که در اثر آن، مستأجر مالک منافع عین مستأجره میگردد.
بنابراین در قرارداد اجاره، مالکیت منافع به مستأجر انتقال پیدا میکند اما پیش از پرداختن به این موضوع که اصلا مقصود از مالکیت منافع چیست، لازم است به این نکته اشاره کنیم که قرارداد اجاره دارای چهار رکن اصلی است. این ارکان عبارتند از:
- مؤجر (مالک یا اجارهدهنده)
- مستأجر (اجارهکننده)
- عین مستأجره یا مورد اجاره (آنچه اجاره داده می شود)
- اجارهبها (بهایی که اجارهکننده در قبال اجاره کردن پرداخت میکند)
مسئولیت افراد بعد از انعقاد اجاره
پس از انعقاد یا شکلگیری عقد اجاره، حقوق و تکالیفی برای هریک از طرفین بهوجود میآید. بنابراین مسئولیت افراد بعد از انعقاد اجاره یکی از موضوعات مهمی است که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
برای مثال بهعنوان یکی از مهمترین تکالیف مالک (اجارهدهنده) میتوان به این مورد اشاره کرد که مالک موظف است مالی را که اجاره داده است در اختیار مستأجر قرار دهد بهگونهای که وی بتواند از آن بهطور کامل بهره ببرد.
درصورتیکه اجارهدهنده از انجام این تکلیف خودداری کند، میتوان از دادگاه اجبار او را درخواست نمود و چنانچه اجبار وی ممکن نباشد، مستأجر میتواند قرارداد اجاره را فسخ نماید (برهم بزند). بنابراین مسئولیت افراد بعد از انعقاد اجاره یکی از مواردی است که اگر رعایت نشود دارای عواقب قانونی است.
در مقابل وی مستأجر هم موظف است که در موعد مقرر در قرارداد، اجارهبها را به مالک پرداخت کند.
یکی از مسئولیت افراد بعد از انعقاد اجاره پرداخت اجارهبها توسط مستاجر در موعد مقرر است. در صورتی که مستأجر در موعد مقرر در قرارداد اجارهبها را پرداخت نکند، اجارهدهنده در ابتدا باید برای او اظهارنامهای ارسال نماید. اگر در طول یک سال دو مرتبه به علت عدم پرداخت اجارهبها این کار را انجام دهد ولی مستأجر همچنان اجارهبهای خود را نپردازد، مالک میتواند از دادگاه بخواهد که حکم تخلیه را صادر نماید.
بنابراین مالک نمیتواند به صرف یک بار عدم پرداخت اجارهبها توسط مستأجر، برای تخلیه ملک درخواست نماید. همچنین باید توجه نمود که اگر چنانچه مالک مبلغی به عنوان ودیعه یا تضمین و مشابه آن از مستاجر دریافت کرده باشد، در صورتی میتواند تخلیه ملک خود را از مستأجر درخواست نماید که این وجه را به مستأجر پرداخت نماید. در عرف به مبلغی که مستأجر در ابتدا بهعنوان تضمین به مالک پرداخت میکند، رهن گفته میشود.
پیشنهاد مطالعه: چگونه قرارداد اجاره را زودتر از موعد فسخ کنیم؟