به گزارش دلتا مگ به نقل از دنیای اقتصاد، تعداد واحدهای مسکونی در حال ساخت که بهار امسال برای آنها پروانه ساختمانی صادر شد، تقریبا نصف این تعداد در فصل مشابه پارسال است. در سال گذشته در شهر تهران برای ساخت 40 هزار و 500 واحد مسکونی پروانه توسط شهرداری تهران صادر شد.
سال گذشته در واقع هفتمین سال رکود سنگین سرمایهگذاری ساختمانی در تهران بود. اما روند افت ساختوساز به شکلی ادامه پیدا کرد که این سال در مقایسه با شش سال قبل از آن خود واجد یک رکورد بیسابقه شد.
در واقع تیراژ ساختمانی که در تهران در وضعیت نرمال سالانه بین 80 تا 100 هزار واحد مسکونی بود، از سال 94 به بعد به حدود 60 تا 65 هزار واحد کاهش پیدا کرد. این در حالی است که پارسال حجم ساختوساز از کف رکوردی چند سال قبل از آن نیز پایینتر رفت و به 40 هزار و 500 واحد رسید.
مطالعه بیشتر: کیفیت ساخت و ساز ایدهآل نیست
عوامل مختلفی بر رکود دنبالهدار سرمایهگذاری ساختمانی طی سالهای اخیر اثرگذار بود که در این بین جهش بیسابقه قیمت مسکن در سالهای 97 تا 99، پرتاب متقاضیان مصرفی خرید ملک به بیرون بازار اثر به مراتب بیشتری بر وضعیت ساختوساز داشت.
این موضوع باعث شد که سازنده های مسکن به دلیل ناتوانی در فروش واحدهای تکمیلشده با توجه به فاصله زیاد سطح قیمتها با استطاعت اغلب متقاضیان مصرفی ملک عملا نمیتوانند سیکل سرمایهگذاری ساختمانی را از سر بگیرند.
در بازاری که عرضه با کمبود مواجه است، قیمت مسکن قاعدتا با افزایش روبهرو خواهد شد. سازندهها با مشاهده این وضعیت که خرید و فروش با افزایش دوباره سطح قیمتها دشوارتر میشود، بیش از پیش از سرمایهگذاری ساختمانی جدید پرهیز میکنند.
ترس از آینده عامل اصلی خروج سازنده های مسکن از بازار
سازندهها به دلیل شرایط ناشی از جهش و رکود بازار معاملات ملکی در چند سال اخیر، عملا با شرایطی روبهرو هستند که حلقه پایانی زنجیره بازار مسکن در آن کار نمیکند. مقصود از حلقه آخر، وجود تقاضای خرید موثر در بازار مسکن است.
در حال حاضر فقدان این تقاضا به دلیل نبود استطاعت خرید ناشی از تورم مسکن دردسرساز شد. به این ترتیب سازندهها از فروش واحدهای تکمیل شده سالهای اخیر ناتوان هستند. این در حالی است که اصل این ناتوانی در فروش، خود به کاهش عرضه منجر میشود.
گفتنی است که میزان تقاضای ساختوساز در یک ماه خرداد با تنزل چشمگیر و دور از انتظار روبهرو شود. جدای از اینکه تیراژ ساخت شهر تهران در بهار امسال به پایینتر از کف تاریخی پارسال رسیده، در خرداد فقط برای ساخت 1600 واحد مسکونی پروانه صادر شد که تقریبا برابر با تیراژ ساخت در فروردین امسال است.
در بهار امسال حدود هشتهزار واحد مسکونی نوساز و تازهساز معامله شده که در مقایسه با صدور ششهزار و 200 پروانه ساختمانی، روایتگر بر هم خوردن تعادل حداقلی بین عرضه و تقاضای این واحدهاست.
آنچه بیش از هر چیز سبب شده سازندهها از بازار فعالیت ساختمانی در تهران خارج شوند، نااطمینانی نسبت به آینده است و این در حالی است که تمرکز سیاستگذار بخش مسکن به جای رفع این نااطمینانی، بر تقویت عرضه به شکل ساخت گلخانهای مسکن در قالب طرح مسکنسازی یک میلیونی است.
مطالعه بیشتر: مطلب «متقاضیان ساخت و ساز به راحتی پروانه ساختمانی دریافت میکنند» را در دلتا مگ بخوانید.